Ο Χάαλαντ το όνομα, Βινίσιους-Φόντεν τη… χάρη! Λίγο… ακριβά θα πέσει στη Ρεάλ ο Νορβηγός, εάν πιστέψει κανείς την τελευταία έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών. Το CIES (Centre International d’Etude du Sport) είναι ένας ανεξάρτητος ερευνητικός και ακαδημαϊκός οργανισμός, με έδρα το Νοσατέλ της Ελβετίας. Ιδρύθηκε το 1995, ως κοινό πρότζεκτ της FIFA, του […]

Ο Χάαλαντ το όνομα, Βινίσιους-Φόντεν τη… χάρη! Λίγο… ακριβά θα πέσει στη Ρεάλ ο Νορβηγός, εάν πιστέψει κανείς την τελευταία έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών. Το CIES (Centre International d’Etude du Sport) είναι ένας ανεξάρτητος ερευνητικός και ακαδημαϊκός οργανισμός, με έδρα το Νοσατέλ της Ελβετίας.

Ιδρύθηκε το 1995, ως κοινό πρότζεκτ της FIFA, του Πανεπιστημίου του Νοσατέλ και του Δήμου της πόλης. Για πολύ καιρό, οι μελέτες του CIES δεν τραβούσαν ιδιαίτερα το φως της δημοσιότητας. Με τη διάδοση του Στοιχήματος, ωστόσο, άρχισε να υπάρχει διαθέσιμος ένας τεράστιος όγκος στατιστικών δεδομένων κάθε είδους γύρω από το ποδόσφαιρο.

Το CIES αξιοποιεί αυτά τα δεδομένα, αλλά και όσα συγκεντρώνουν οι ερευνητές του και παρουσιάζει κάποιες μελέτες που, αν μη τι άλλο, έχουν ενδιαφέρον. Αυτό ισχύει και για την τελευταία τους. Που φέρνει το πιο hot μεταγραφικό όνομα της εποχής, αυτό του Νορβηγού στράικερ της Ντόρτμουντ, Έρλινγκ Χάαλαντ, όχι πρώτο, αλλά… ούτε καν 2ο σε αξία από τα Big5 πρωταθλήματα!

Βινίσιους, Φόντεν και… τρίτος ο Έρλινγκ!

Μπροστά από τον Χάαλαντ, που κοστολογείται στα 142.500.000 ευρώ, η έρευνα του CIES φέρνει τον Άγγλο χαφ της Σίτι, Φιλ Φόντεν (με 152.600.000 ευρώ) και πρώτο και καλύτερο τον Βραζιλιάνο επιθετικό της Ρεάλ, Βινίσιους τζούνιορ, που τον τοποθετεί στα 166.400.000 ευρώ.Σχεδόν 24.000.000 ευρώ περισσότερα από τον Έρλινγκ! Η Ντόρτμουντ έχει στην 1η δεκάδα αυτής της λίστας κι άλλον έναν παίκτη. Τον Άγγλο αμυντικό μέσο Τζουντ Μπέλινγκχαμ, που κοστολογείται στα 130.100.000 ευρώ.

https://www.youtube.com/watch?v=0lU2oeEncUY

Και η Σίτι έχει, επίσης, άλλον έναν στη 10άδα. Τον Πορτογάλο σέντερ μπακ Ρούμπεν Ντίας (120.500.000). Πέδρι και ντε Γιονγκ εκπροσωπούν τη Μπάρτσα, με 118.00.000 και 115.200.000 ευρώ αντίστοιχα. Γιουνάιτεντ (Μέισον Γκρίνγουντ), Λεβερκούζεν (Φλόριαν Βιρτζ) και Μπάγερν Μονάχου (Αλφόνσο Ντέιβις) έχουν από έναν στη 10αδα, όπως και η Ρεάλ.

https://youtu.be/Ij2qwf_Dac4?t=16

Ο Εμπαμπέ… 48ος στη λίστα με αξία 71.500.000!

Όπως είναι φυσικό, τέτοιου είδους αποτελέσματα προκαλούν συζητήσεις διαφόροων ειδών. Μάλιστα, με δεδομένο ότι π.χ. ο Κίλιαν Εμπαπέ βρίσκεται σ’ αυτή τη λίστα στην… 48η θέση, με αξία 71.500.000 (οι ερευνητές πάντως τονίζουν ότι αυτό “οφείλεται” στο γεγονός ότι λήγει το συμβόλαιό του το καλοκαίρι) οι συζητήσεις αυτές μπορεί να γίνουν και… έντονες.

Εμπαπέ

Η έρευνα έχει, γι’ αυτό το λόγο, υποβληθεί σε ανοιχτή peer to peer αξιολόγηση. Όποιος θέλει τη βρίσκει εδώ. Βασίζεται, λένε οι συγγραφείς της σε μια δική τους οικονομετρική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Π.χ. δεν ταυτίζει την “αξία αγοράς” με τη “μεταγραφική αξία”, συνυπολογίζει ηλικία και υπόλοιπο συμβολαίου κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή, όπως βλέπετε, η πιο πάνω δεκάδα έχει απ’ όλα εκτός από Νο1, να σας πούμε ότι ακριβότερος γκολκίπερ στον κόσμο η έρευνα λέει ότι είναι ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα. Η αξία του Ιταλού πορτιέρο της Παρί είναι στα 82.000.000 ευρώΜπορείτε να δείτε όλη τη λίστα και να βγάλετε δικά σας συμπεράσματα, εδώ.

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Σίτι

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ντόρτμουντ

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ρεάλ Μαδρίτης

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ