Ο άνθρωπος που γιγάντωσε το μπάσκετ στην Ελλάδα έχει σήμερα γενέθλια. Τα κεράκια μπορεί να λένε "65". Αλλά για όλους εμάς θα μείνει για πάντα λίγο πριν τα 30 του. Όταν τα μαγικά του "σπασίματα" μας χάρισαν το Ευρωμπάσκετ του 1987 και άλλαξαν το ρου της ιστορίας...

Νίκος Γκάλης: Ετών 65, αλλά για μας, αιώνια νέος! Η ηλικία, όταν αφορά ένα τέτοιο ιερό τέρας, είναι απλώς ένας αριθμός. Ο “ποιος, ποιος, ο Γκάλης ο θεός!”, ήλθε στη ζωή σα σήμερα, το 1957. Αλλά για όλους εμάς, θα είναι πάντοτε λίγο πριν τα 30 του. Όταν σήκωσε στις πλάτες του το ελληνικό μπάσκετ και, μαζί με τους Παναγιώτηδες, Γιαννάκη και Φασούλα, το Φάνη Χριστοδούλου και τ’ άλλα παιδιά, χάρισε στη χώρα μας όχι απλώς το τρόπαιο του Ευρωμπάσκετ του 1987. Αλλά και… το μπάσκετ ολόκληρο.

Για τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 1990 και μετά, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν τι ακριβώς πέτυχε ο Νίκος Γκάλης στην Ελλάδα. Πριν από εκείνον η έννοια “ρεπόρτερ μπάσκετ” είχε μετρημένα στα δάχτυλα ονοματεπώνυμα. Τα αποτελέσματα της “Α1” ήταν ένα μονόστηλο στις εφημερίδες, που ήταν η κύρια πηγή ενημέρωσης της εποχής. Όλα αυτά τα άλλαξε, βασικά, αυτός ο παίκτης-φαινόμενο του μεγάλου Άρη. Στον οποίο πήγε, όπως έχει πει, με λιγότερα χρήματα απ’ όσα του πρόσφεραν, τότε, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Έπαιξε με τον Λάρι Μπερντ, αλλά όχι στους Σέλτικς

Ο Γκάλης ήταν επιλογή των Μπόστον Σέλτικς στον 4ο γύρο του draft του 1979. Οι επιδόσεις του στο Σίτον Χολ, ειδικά εκείνη τη σεζόν (27,5 πόντους μ.ο.!) τον έφεραν συμπαίκτη του Λάρι Μπερντ. Αλλά όχι στους Σέλτικς. Ο Μπερντ ήταν επιλογή τους στο draft του 1978, αλλά επέλεξε να παίξει μια ακόμη χρονιά στο Κολλεγιακό, με την Ιντιάνα. Και στο Ολ Σταρ της σεζόν, έπαιξε μαζί με τον Γκάλη, που ήταν ο 3ος σκόρερ του Κολλεγιακού.

Σ’ εκείνο το ματς, ο Μπερντ βγήκε MVP του αγώνα με τον Γκάλη να του δίνει 6 ασίστ! Ο “Γκάνγκστερ” έβαλε κι εκείνος 5 πόντους, είχε άλλη μια ασίστ και 4 κλεψίματα. Όλα έδειχναν ότι η συνεργασία τους, την επόμενη σεζόν στους Σέλτικς θα ήταν μαγική. Αλλά ένας τραυματισμός στον αστράγαλο στην pre-season περίοδο δεν άφησε ποτέ τον Νικ να δει αυτό το όνειρο να βγαίνει αληθινό. Έτσι πήρε το δρόμο για την Ελλάδα. Και έτσι έγραψε ιστορία. Όχι εύκολα. Για τον Τύπο της εποχής το γεγονός ότι έβαζε… 30ρες σε κάθε ματς με τον Άρη, ήταν λόγος να τον αποκαλούν “ατομιστή”.

Ο “ατομιστής” που έκανε τον Άρη ομαδάρα!

Οι πλέον πωρωμένοι έγραψαν ότι “καλύτερα θα ήταν να είχε ασχοληθεί με το μπέιζμπολ, ή το φούτμπολ ή το μποξ”, που ήταν οι παιδικές του αθλητικές ανησυχίες. Κι αυτά, όταν ο θρύλος των Σέλτικς, Ρεντ Άουερμπαχ φέρεται να έχει πει ότι στα 50 χρόνια του με τους Βοστωνέζους “το μοναδικό (!) λάθος του”, ήταν ότι δεν υπέγραψε στην ομάδα τον Γκάλη!

Βέβαια, όταν πια, μαζί του, ο Άρης έγινε η ομαδάρα που έγινε, σχόλια τέτοιου είδους έγιναν αιτία να δαγκωθούν πολλές γλώσσες… Μετά και τα απίθανα πράγματα που έκανε στο Ευρωμπάσκετ του 1987, ο “Νικ δι Γκρικ” πήρε τη θέση που του αξίζει στο πάνθεον των μεγαλύτερων ηρώων του ελληνικού αθλητισμού. Και, φυσικα, η αναγνώρισή του είναι πια καθολική.

Παγκόσμια αναγνώριση για έναν σούπερ σκόρερ και σούπερ επαγγελματία

Από το 2017 είναι στο Naismith Hall of Fame. Στο αντίστοιχο της FIBA είναι από το 2007. Και από το 1991 ήδη, μέλος της καλύτερης 50άδας της, όλων των εποχών. Οι προσωπικές διακρίσεις του, αναρίθμητες. Και τα ρεκόρ του, μυθικα. Ο Βασίλης Σπανούλης έχει το ρεκόρ πόντων στη Euroleague (2000 και μετά), με 4.455 πόντους και 4.872 σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αλλά οι 4.904 πόντοι του Γκάλη, σε 148 ευρωπαϊκά ματς, είναι αξεπέραστοι. Επαγγελματίας με κάθε έννοια του όρου, ο Νικ βίωσε δύο προσωπικές τραγωδίες μέσα σε λίγους μήνες. Στις 28 Μαΐου του 1988 έχασε την πρώτη σύζυγό του, Τζένη, σε τροχαίο. Και λίγο αργότερα τη μητέρα του, Στέλλα. (Ο πατέρας του, Γιώργος, έφυγε κι εκείνος πρόωρα από τη ζωή, το 1994).

Ούτε αυτή, ούτε κάποια άλλη αναποδιά τον πτόησε ποτέ. Σεμνός και ντροπαλός ως χαρακτήρας, ο Νικ δεν επιδίωξε ποτέ να έχει τα φώτα της διασημότητας επάνω του. “Μίλησε” με τα όσα έκανε στο γήπεδο, για Άρη, Παναθηναϊκό και Εθνική Ελλάδος. Και ποτέ δε θέλησε να πει ανοιχτά αυτό που όλοι οι υπόλοιποι ξέρουμε. Ότι το ελληνικό μπάσκετ, που τόσες και τόσες χαρές μας έχει δώσει σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο συλλόγων, είναι στην Ελλάδα το “δικό του” παιχνίδι. Χρόνια πολλά, καλά και ευτυχισμένα κι από εμάς!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Legends

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Νίκος Γκάλης

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Άρης

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ