Μετά από μια πραγματική Οδύσσεια, ο Νορβηγός δεξιός μπακ-χαφ επέστρεψε επιτέλους στα γήπεδα με την όρασή του πλήρως αποκατεστημένη. Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Αλλά ο Ομάρ ήταν πάντα μαχητής..

Ελαμπντελαουί: Επιτέλους, επιστροφή για το γελαστό παιδί! Στα χρόνια του στον Ολυμπιακό και ειδικά την τελευταία του χρονιά εδώ, το 2019-20, ο διεθνής Νορβηγός κέρδισε την αγάπη και το χειροκρότημα της κερκίδας. Πήρε με την ομάδα 4 πρωταθλήματα και έγραψε μαζί της 170 συμμετοχές και 11 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Μαχητής στο γήπεδο, αλλά πρόσχαρος χαρακτήρας, ο Μαροκινής καταγωγής Ομάρ έχει τον τρόπο του να γίνεται συμπαθής. Και είναι αβίαστος. Αβίαστα κέρδισε τη συμπάθεια και των οπαδών της Γαλατασαράι που ακολούθησε στην καριέρα του.

Και όλα ήταν μια χαρά στη νέα του ομάδα, αλλά και στη ζωή του στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2021. Εκείνο το βράδι, της 31ης Δεκεμβρίου η γιορτή για το νέο έτος μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον Ελαμπντελαουί. Τα βεγγαλικά που κρατά στα χέρια του σκάνε με κρότο. Και κρότο μόνο ακούει σχεδόν άμεσα και ο Ομάρ. Η ζημιά από την έκρηξη στα μάτια του -ειδικά το δεξιό- είναι εξαιρετικά σοβαρή.

“Δεν ήξερα αν είναι πρωί ή βράδι, ο χρόνος δεν είχε σημασία…”

Όπως είπε ο ίδιος στον Guardian εκείνες οι πρώτες στιγμές μετά το περιστατικό ήταν δραματικές. «Νόμιζα ότι είχα κάτι στο μάτι μου, και έπρεπε να το καθαρίσω. Μετά το πρόσωπό μου ηταν σα να πήρε φωτιά, όλα ήταν μαύρα. Τις πρώτες μέρες όλα ήταν σκοτεινά. Δεν ήξερα αν ήταν πρωί ή βράδι  και ο χρόνος δεν είχε καμία σημασία».

Στο ασθενοφόρο που έρχεται γρήγορα για να τον πάει στο νοσοκομείο, κάποιος τραβάει φωτογραφία το παραμορφωμένο πρόσωπό του και την ανεβάζει στα social media. Όλοι εξοργίζονται, αλλά είπαμε: ο Ελαμπντελαουί είναι ένας καλόκαρδος άνθρωπος. Λέει στην ομάδα ότι δε θέλει να κινηθούν νομικά κατά του δράστη. “Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρει η οικογένειά του”, λέει.

Ο ίδιος όμως, υποφέρει. Και όχι επειδή ο ηλίθιος που τράβηξε τη φωτογραφία και τη μπουμπούνισε στο ίντερνετ δε ζήτησε ούτε τότε, ούτε ποτέ συγγνώμη. Αλλά επειδή η ξαφνική τυφλότητα είναι κάτι απίστευτα επώδυνο για τον καθένα.  Στο νοσοκομείο, όπως είπε στον Guardian: «Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι και φασαρία. Όταν δεν μπορείς να δεις, ακούς τα πάντα και τα ακούς και πιο δυνατά”.

Οι φόβοι των γιατρών και η συμβατή δότρια αδελφή του…

Κανείς δε λέει στον παίκτη, φυσικά, ούτε πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή του, ούτε ότι η εικόνα του είναι αποκαρδιωτική. Ο ίδιος ο αδελφός του τον αναγνωρίζει με δυσκολία. Και οι γιατροί αμφιβάλουν πολύ αν θα ξαναδεί κανονικά. Ευτυχώς, μετά από λίγες μέρες, η όρασή του αρχίζει να επιστρέφει σταδιακά από το αριστερό μάτι. Ο δρόμος, όμως, είναι ακόμη πολύ μακρύς για τον Ελαμπντελαουί.

 

Ο καθηγητής Έντουαρντ Χόλαντ, που ήταν ο γιατρός του, δίνει αρχικά το πολύ 10% πιθανότητες να δει ξανά και από το δεξί μάτι ώστε να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Τα εγκαύματά του ήταν πολύ σοβαρά, ένα μέρος του βλεφάρου κατεστραμμένο, οι δακρυικοί πόροι, επίσης. Η θεραπεία ξεκινάει από έξω προς τα μέσα. Όταν όλα είναι εντάξει με το δέρμα, οι γιατροί περνάνε στην αποκατάσταση της όρασης.

Η λύση που επιλέγουν είναι η μεταμόσχευση με βλαστοκύτταρα. Δότρια είναι η αδελφή του. “Δεν ήθελα να την υποβάλω σε αυτήν τη διαδικασία”, λέει ο Ομάρ. “Αλλά ήταν 100% συμβατή, ενώ οι υπόλοιποι συγγενείς μου όχι. Όλοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά δεν ήταν συμβατοί. Όμως για μένα, αυτή η αγάπη που πήρα απ’ όλη την οικογένειά μου ήταν πολύ σημαντική”.

11 επεμβάσεις σε λίγους μήνες – “Με έσωσαν οι προπονήσεις”!

Ο Ελαμπντελαουί θα περάσει τελικά από συνολικά 11 επεμβάσεις μέχρι να ξαναδεί κανονικά. Είναι μια πολύμηνη διαδικασία, επώδυνη, σωματικά και ψυχικά. Τον κρατάει δυνατό το πείσμα του αλλά και οι ατομικές προπονήσεις που κάνει από τη στιγμή που και ο δρ Χόλαντ καταλαβαίνει ότι είναι κάτι που κάνει καλό στον παίκτη-ασθενή του.

«Αυτό με κράτησε ζωντανό. Χωρίς τις προπονήσεις δεν θα τα είχα καταφέρει  Ήταν η διέξοδός μου, το ξέσπασμά μου για όλα. Από πολύ νωρίς έβαλα στο μυαλό μου ότι θα επιστρέψω όπως και να ‘χει. Οι μέρες χωρίς προπόνηση, μετά από κάποια επέμβαση ήταν οι πιο δύσκολες”.

Ευτυχώς, οι δύσκολες μέρες πέρασαν πια για τον Ελαμπντελαουί. Η όρασή του είναι πια και πάλι κανονική και απ’ τα δύο μάτια. Είναι ένα ιατρικό επίτευγμα που και ο ίδιος βοήθησε να συμβεί με τη θαρραλέα στάση και την επιμονή του. Όταν ξαναβλέπει -κυριολεκτικά- την οικογένειά του οι στιγμές είναι συγκίνησης, αλλά και μεγάλης χαράς.

Έκανε και τα δύο όνειρά του πραγματικότητα

“Να επιστρέφω σπίτι και να τους βλέπω, να με βλέπουν, δε βρίσκω τις λέξεις να το περιγράψω… Υπήρχαν αγκαλιές, δάκρυα… Όταν το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι κάθε μέρα, όλη μέρα,  για μήνες, είναι το να δεις ξανά, νιώθεις μόνο χαρά όταν το καταφέρνεις. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Έχουμε την όρασή μας ως δεδομένη και δεν μπορείς ούτε να σκεφτείς ότι θα βρεθείς σε θέση να την ονειρεύεσαι….”

Στο ματς με την Γκοτζέπε, ο Ελαμπντελαουί έκανε και το δεύτερο όνειρό του αληθινό. Μετά από 13,5 μήνες αγωνίας, μάχης και δυσκολιών έπαιξε ξανά ποδόσφαιρο. Και, θα παίξει ακόμη πολλές φορές. Είναι από τη φύση του νικητής και ακούραστος μαχητής. Και, επιτέλους, μπορεί να είνα ξανά και γελαστό παιδί.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για SuperLig

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γαλατάσαραϊ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ