Ζοζέ Μπότο: Ο… γητευτής των ταλέντων στον ΠΑΟΚ! Ο “Δικέφαλος” καλύπτει τη νευραλγική θέση του τεχνικού διευθυντή μ’ έναν ξεχωριστό επαγγελματία. Έναν άνθρωπο που έχει κάνει σπουδαίο όνομα σε μια θέση που συνήθως είναι “ατραγούδιστη”. Και το έχει κάνει για σοβαρό λόγο. Χάρη στο “μάτι” αλλά και την ιδιαίτερη προσέγγισή του στο όλο ζήτημα της […]

Ζοζέ Μπότο: Ο… γητευτής των ταλέντων στον ΠΑΟΚ! Ο “Δικέφαλος” καλύπτει τη νευραλγική θέση του τεχνικού διευθυντή μ’ έναν ξεχωριστό επαγγελματία. Έναν άνθρωπο που έχει κάνει σπουδαίο όνομα σε μια θέση που συνήθως είναι “ατραγούδιστη”. Και το έχει κάνει για σοβαρό λόγο. Χάρη στο “μάτι” αλλά και την ιδιαίτερη προσέγγισή του στο όλο ζήτημα της ανίχνευσης και αξιοποίησης ταλέντων, ο Μπότο έχει, κυριολεκτικά μεταμορφώσει ασχημόπαπα σε κύκνους. Κι έχει προσθέσει τρελή υπεραξία σε ομάδες και ποδοσφαιριστές.

Σε όλα αυτά δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο μυστικό. Απλώς κοφτερό ποδοσφαιρικό βλέμα και μια έμφυτη δυνατότητά του. Να μπορεί να εκτιμά σωστά την ψυχολογική και διανοητική κατάσταση νεαρών ποδοσφαιριστών. Στη δουλειά του, αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα. Διότι ο ποδοσφαιρικός πλανήτης είναι γεμάτος από υπερ-ταλαντούχους 16χρονους και 18χρονους. Αλλά μόλις ένα μικρό ποσοστό απ’ αυτούς μπορεί εν τέλει να ανταποκριθεί σε υψηλές απαιτήσεις και να κάνει καριέρα.

Η “μαγεία” του Ζοζέ Μπότο είναι ακριβώς αυτή. «Το διανοητικό κομμάτι σε έναν ποδοσφαιριστή είναι πολύ σημαντικό”, λέει ο ίδιος. “Όταν βλέπεις κάποιον να αγωνίζεται αντιλαμβάνεσαι περίπου τι μπορεί να είναι. Εγω όμως, όταν προσεγγίζω κάποιον προσπαθώ να αντιληφθώ τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά του. Τα στοιχεία του χαρακτήρα του. Διότι η νοοτροπία ενός παίκτη μπορεί να αλλάξει εντελώς την αξία του».

Έφερε στη Μπενφίκα 400.000.000 ευρώ κέρδη!

Έχει απόλυτο δίκιο. Και γι’ αυτό στη Μπενφίκα, όπου πέρασε 13 χρόνια σε δύο διαφορετικές περιόδους, πίνουν νερό στ’ όνομά του. Από το 2002 έως το 2004, ο Μπότο εργάστηκε ως βοηθός μάνατζερ. Από το 2007 ως το 2010 ως scout. Κι από το 2010 ως το 2018 ως επικεφαλής του τμήματος. Έκεί, πλέον απέκτησε στάτους “γκουρού” και “Βασιλιά των μεταγραφών”.

Βρήκε και ανέδειξε παίκτες που έφεραν στο κλαμπ εκατομμύρια. Η Μπενφίκα ορθοπόδησε οικονομικά από τη δουλειά του, έχοντας σερί ισολογισμούς με κέρδη της τάξης των 50.000.000 ευρώ το χρόνο! Και συγχρόνως, ξανακέρδισε και την εικόνα της, της μεγάλη ομάδας στην Πορτογαλία, αλλά και στην Ευρώπη. Πήρε 4 πρωταθλήματα, είχε σταθερή παρουσία στους ομίλους του Champions League, έφτασε δύο φορές στους 8 του θεσμού και δύο σερί φορές (2013 και 2014) ως τον τελικό του Europa!

Το τιμ του οποίου ηγείτο, ανακάλυψε, έφερε στην ομάδα και ανέδειξε ένα… γαλαξία παικτών: Άνχελ ντι Μαρία, Νταβίντ Λουίζ, Άξελ Βίτσελ, Γιαν Όμπλακ, Ρομπέρτο, Γκαϊτάν, Σάλβιο, Ταλίσκα, Καρσελά, Έντερσον, Γκριμάλντο, Χιμένες, Γιόβιτς, Γκαράι, Μάτιτς, Πίζι, Φέισα. Στις μέρες του, η Μπενφίκα απέκτησε “μάτια” παντού και έκλεισε σπουδαία ντιλ. Ντιλ που την έκαναν από τις κορυφαίες ομάδες… “εκπαιδευτήρια” νεαρών παικτών που ανδρώνονται εκεί ποδοσφαιρικά και φεύγουν έτοιμοι για το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα τους.

Η Σαχτάρ “του”, νεανικότερη ομάδα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ!

Στη Σαχτάρ, που ακολούθησε για τον Ζοζέ, μετά από την πρόσκληση του Πάουλο Φονσέκα, οι προκλήσεις ήταν μεγάλες. Η ομάδα είναι “εκτοπισμένη” στο Κίεβο. Και, ενώ συνήθως o Ρινάτ Αχμέτοφ δε φειδόταν χρημάτων, πέρυσι και πρόπερσι παρέδωσε, πρακτικώς… μηδενικό μπάτζετ για μεταγραφές.Ε, και; Βούτυρο στο ψωμί του Μπότο αυτό. Εφέτος, στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Σαχτάρ πέρασε στους Ομίλους αποκλείοντας Γκενγκ και Μονακό, μ’ ένα βραζιλιανο-ουκρανικό ρόστερ με μ.ο. ηλικίας τα… 22,6 χρόνια! 

Εν τω μεταξύ, η Σαχτάρ πήρε δυό πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο και έφερε στον πάγκο της -ελέω Μπότο- τον Ρομπέρτο ντε Τζέρμπι, που είχε εντυπωσιάσει στη Σασουόλο και είχε πολλές προτάσεις από Ιταλία. Στο ενδιάμεσο η Σαχτάρ έκανε μόνο μία μεγάλη μεταγραφή, του Πεδρίνιο, από τη Μπενφίκα, με 18.000.000 ευρώ. Και πήρε, με 21.000.000 ευρώ συνολικά, Μαϊκόν, Μάρλον, Φερνάντο και, φυσικά, τον Ισραηλινό Μάνορ Σόλομον, τον οποίο ανακάλυψε στη Μακάμπι Πετάχ Τικβά και ήδη… ετοιμάζεται ήδη για μεγάλη ομάδα -με μεγάλο ποσό για τα ταμεία της Σαχτάρ…

“Η δουλειά μου είναι ονειρική” -όταν εισακούεται, βέβαια…

“Η δουλειά μου είναι ονειρική”, λέει ο ίδιος. “Μου αρέσει να βρίσκω καινούριους παίκτες, μικρούς σε ηλικία και να τους εξελίσσω σε επαγγελματίες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα”. Δεν είναι μόνο για εκείνον, ωστόσο. Είναι και για τις ομάδες που αναλαμβάνει. Όταν τον… ακούν, φυσικά. Όπως στην περίπτωση του Βίτσελ, που θεωρεί το μεγαλύτερο “ντιλ” στην καριέρα του, αφού η Μπενφίκα έβαλε στα ταμεία της 40.000.000 ευρώ το 2012 από τη Ζενίτ για να τον δώσει

Στην Τούμπα, θα συναντήσει κι ένα ακόμη παίκτη που είχε “σταμπάρει” από τα 16 του μόλις χρόνια, στην Παρτιζάν. Είναι ο Άντριγια Ζίβκοβιτς που έφερε στη Μπενφίκα στα 20 του, το 2016. Ο πρόεδρος των Λουζιτανών τον είχε εισακούσει τότε. Σε δύο περιπτώσεις, ωστόσο, δεν το έκανε και πρέπει τώρα να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο.

Η πρώτη ήταν όταν του πρότεινε ένα Γάλλο πιτσιρικά που θα κόστιζε “ψιχουλάκια” από τη Ρεν. Και η δεύτερη για έναν 16χρονο Βραζιλιάνο, της Βάσκο ντα Γκάμα. Ο Λουίς Φιλίπε Βιεϊρά αρνήθηκε και τις δύο προτάσεις. “Μην είσαι ανόητος”, είπε, συγκεκριμένα, για το Βραζιλιάνο. “Θα δώσουμε 3.000.000 για ένα 16χρονο;”. Θα έπρεπε… Ο Γάλλος ήταν ο Ουσμάν Ντεμπελέ. Και ο Βραζιλιάνος ήταν ο Φιλίπε Κουτίνιο…

Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν, βέβαια, η μόνη ομάδα που ενδιαφέρθηκε για τον Μπότο. Ο Φονσέκα τον ήθελε πολύ στη Ρόμα, ενώ και η ‘Εβερτον προσπάθησε να τον πάρει από τη Σαχτάρ. Ο “Δικέφαλος” είναι τελικά ο σύλλογος που, ελέω και Ιβάν Σαββίδη, φυσικά, τον πείθει να φύγει από την Ουκρανία πριν λήξει (το καλοκαίρι) το συμβόλαιό του. Κάτι μας λέει ότι πρόκειται για την καλύτερη “μεταγραφή” που έχει κάνει εδώ και χρόνια!

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για ΠΑΟΚ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι