Ο διεθνής Αλβανός χαφ έχει κάποια εντυπωσιακά στατιστικά πλάι στο όνομά του, αλλά και τις καλύτερες συστάσεις από τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κροατίας στα ατού του. Μοιάζει να είναι ο "κλασικός" παίκτης που ο Γιοβάνοβιτς θέλει για τον Παναθηναϊκό "του"...

Τσοκάι: Ένας παίκτης… πολλών οκτανίων για το κέντρο! Τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον μάθαμε πέρυσι. Δεν κοιτάζει “ονόματα”, βιογραφικά και… σόσιαλ μίντια. Έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό πλάνο και οι παίκτες που θέλει να έχει στο ρόστερ πρέπει, για τον Σέρβο, να υπηρετούν, πρώτα και κύρια, αυτό που έχει στο μυαλό του. Και, όπως ξέρουμε πια, στο μυαλό του έχει πάνω απ’ όλα το ομαδικό παιχνίδι. Ο Γιοβάνοβιτς δε συμπαθεί τους “ρολίστες” ή τους “σταρ”. Ο Παναθηναϊκός “του” πρέπει να έχει κοντρολαρισμένους ποδοσφαιριστές, πιστούς στο σύστημα και, το κυριότερο, με ομαδικό πνεύμα.


Σ’ αυτό το πλαίσιο, η επιλογή του Ένις Τσοκάι για τη θέση του αμυντικού χαφ την τελευταία μέρα των μεταγραφών δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Ο Γιοβάνοβιτς θεωρεί ότι το 1.000.000 ευρώ στη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ αγόρασε στην ομάδα αυτό ακριβώς που είχε ανάγκη για το κέντρο της. Και οι πληροφορίες που συνοδεύουν τον παίκτη, λένε ότι ο Σέρβος έχει δίκιο.

Έρχεται έτοιμος να παίξει -και μάλιστα… καλά!

Σε τέλεια ηλικία (γεν. 23 Φεβρουαρίου του 1999), ο Αλβανός αμυντικός χαφ πήγε στην Κ19 της Λοκομοτίβα στα 19 του. Πέρασε κι ένα χρόνο δανεικός στη Λάτσι. Αλλά με τη μεγάλη ομάδα από το 2019, πρόλαβε σε τρία χρόνια 102 ματς (5 γκολ και 11 ασίστ). Φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού με 689′ αγωνιστικά λεπτά ήδη στα πόδια του, μέσα στη σεζόν,  με την ομάδα του Ζάγκρεμπ. Είναι έτοιμος να παίξει. Και… να παίξει καλά!

Με 3 συμμετοχές στην Εθνική Αλβανίας, ο Τσοκάι είναι ο ορισμός του αμυντικού μέσου που τα δίνει όλα για την ομάδα, έως και με αυτοθυσία. Ο Γκόραν Τόμιτς, ο προπονητής που τον καθιέρωσε στη Λοκομοτίβα (έχει παίξει και στην ΑΕΚ, ως ποδοσφαιριστής, τη σεζόν 1997-98), λέει ότι ο Τσοκάι μπορεί να “χωρέσει” άνετα και σε σχήμα με δύο κεντρικούς μέσους, αλλά και σ’ ένα 4-3-3. Τον χαρακτηρίζει παίκτη box-to-box, με έφεση, όμως, στα ανασταλτικά του καθήκοντα.

Δυνατός, ομαδικός και με κολακευτικά στατιστικά

Πολύ δυνατός, γρήγορος, με καλή τεχνική κατάρτιση, εργατικός στο γήπεδο, αλλά και στις προπονήσεις, ο Τσοκάι έπαιξε στη Λοκομοτίβα σ’ ένα ρόλο “ισορροπιστή” μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Δεν είναι ο παίκτης που θα τον δει κάποιος πολύ στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, δεν είναι ωστόσο και στατικός. Και προς την αντίπαλη περιοχή θα ανέβει και τις μεγάλες μπαλιές θα επιχειρήσει. Ο Τόμιτς λέει ότι είναι ένας φιλόδοξος ποδοσφαιριστής, με επαγγελματική νοοτροπία που “ευχαρίστως θα είχα σε κάθε μου ομάδα”.

Τα όσα λέει για τον Τσοκάι ο προπονητής του, ωστόσο, είναι αρετές που στηρίζουν απόλυτα και οι αριθμοί του ως τώρα στη σεζόν. Μέχρι στιγμής, ο Αλβανός χαφ ήταν ο πιο αποτελεσματικός στο κροατικό πρωτάθλημα με, 60% κερδισμένες μονομαχίες, κάτι πάνω από 9 επανακτήσεις κατοχής ανά παιχνίδι (σχεδόν 40% στο δεύτερο μισό του γηπέδου), ευστοχία 61% στις μακρινές πάσες (6,25 μ.ο. ανά ματς) και μ.ο. 5 πάσες ανά ματς στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου.

Είναι αριθμοί που όντως δείχνουν ότι ο Παναθηναϊκός μάλλον έχει πετύχει διάνα μ’ έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις ανασταλτικά, αλλά και επιθετικά. Όλα τα κρίνει η απόδοση στο γήπεδο, φυσικά. Αλλά και το… μάτι του Γιοβάνοβιτς έχει αποδείξει ότι βλέπει πολύ καθαρά μερικά πράγματα…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ