Κάθε ποδοσφαιριστής είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και ένας άλλος χαρακτήρας. Ο Ισπανός γνώρισε την απογοήτευση πέρυσι στο πρόσωπο του Λάζλο Μπόλονι. Αλλά ο Γιοβάνοβιτς είχε εφέτος τον... τρόπο του -και- σ' αυτό το θέμα. Και η μεταμόρφωση ήταν εντυπωσιακή!

Το “μυστικό” του Αϊτόρ λέγεται… Ιβάν! Ο Λάζλο Μπόλονι ήταν ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Με τη Στεάουα σήκωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1986. Στην Εθνική Ρουμανίας είναι ο 5ος σε συμμετοχές, με 102. Χαρισματικός μέσος, ο ουγγρικής καταγωγής Μπόλονι έδειξε, τουλάχιστον στον Παναθηναϊκό, ότι με τη μπάλα μπορεί να το “είχε” -στο χορτάρι. Αλλά με την προπονητική, όχι και τόσο.

Ήλθε στην Ελλάδα μ’ ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο στο μυαλό του. Και, γενικά, αυτό δεν είναι κάτι κακό για έναν προπονητή. Είναι κακό όμως να επιμένει σ’ αυτό -και μάλιστα στα όρια της εμμονής- όταν: 1ον, βλέπει ότι δεν φέρνει αποτελέσματα στο γήπεδο. Και 2ον -και πιο σημαντικό- όταν για να το δει στο χορτάρι φτάνει στα όρια του… εξαναγκασμού τους παίκτες του και “καίει”, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τους μισούς!

Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα ήλθε στον Παναθηναϊκό από την Τβέντε, το καλοκαίρι του 2020, στα 24 του και κάτι μηνών (γεν. 10 Φεβρουαρίου του 1996). Δεν ήλθε με άσχημα στατιστικά. Στην ολλανδική ομάδα, σε 61 ματς είχε 24 γκολ και 18 ασίστ. Πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα με όνειρα και όρεξη για μπάλα. Αλλά εδώ… βρήκε τον Μπόλονι. Στο σύστημα του Λάζλο ο Αϊτόρ δεν είχε θέση βασικού. Έπαιξε για μόλις 1.172 λεπτά σε 24 συμμετοχές, σε όλη τη σεζόν… Μπάλες δεν έπαιρνε. Περιοχή δεν “έπρεπε” να πατάει. Και, φυσικά, δεν ένιωσε ούτε μια στιγμή ότι ο προπονητής του, του έχει εμπιστοσύνη.

Η βοήθεια από τον ψυχολόγο και ο ρόλος του Ιβάν

Τώρα, υπάρχουν παίκτες που αυτό δεν το παίρνουν και πολύ βαριά. Αλλά ο Ισπανός, είπαμε. Είχε έλθει με όρεξη να παίξει, να προσφέρει. Η αντιμετώπιση του Μπόλονι τον ενόχλησε βαθιά. Όπως έχει ο ίδιος πει, η βοήθεια που πήρε σ’ αυτόν τον τομέα από τον ψυχολόγο του, ήταν πολύ σημαντική. Αλλά ακόμη πιο σημαντική ήταν η βοήθεια του… Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Στα πολλά συν του Σέρβου τεχνικού είναι ο ποδοσφαιρικός ρεαλισμός, το καλό “μάτι” για το υλικό του και η τακτική του ευελιξία. Ο Γιοβάνοβιτς δεν πήγε να “φτιάξει” παίκτες για να ταιριάξουν σ’ ένα σύστημά του. Έφτιαξε σύστημα με βάση τους παίκτες που είχε και με βάση όσα έβλεπε στο γήπεδο και στις προπονήσεις.




Ο Αϊτόρ δεν ξεκίνησε τη σεζόν με καλή διάθεση. Μόλις κατάλαβε, όμως, ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν ήταν… Μπόλονι και ότι αν τον είχε στον πάγκο ή εκτός ήταν για λόγους αντικειμενικούς και όχι “αντιπάθειας” κάποιου είδους… πήρε μπροστά. Η πολύ σκληρή δουλειά και το πάθος του στις προπονήσεις τον έβαλαν ξανά στην ενδεκάδα από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά.

Η εμπιστοσύνη του Γιοβάνοβιτς του έδωσε “φτερά”!

Πάνω απ’ όλα, όπως ο ίδιος λέει, ήταν η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Γιοβάνοβιτς, αυτό που πιο πολύ έπαιξε ρόλο στο να κάνει έναν εκπληκτικό δεύτερο γύρο. Από τις αρχές του 2022, με 9 γκολ και 8 ασίστ (10 στο σύνολο, όλη τη σεζόν), ο Αϊτόρ έγινε κομβικός στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Και η ψυχολογία του, από ματς σε ματς, ολοένα κι πιο καλή.




Ο Ισπανός σκόραρε γκολ νίκης με τον Ιωνικό στο πρωτάθλημα, άλλο ένα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στα πλέι-οφ και, φυσικά, το γκολ-πέναλτι κατά του ΠΑΟΚ που χάρισε στον Παναθηναϊκό το Κύπελλο. Ο Γιοβάνοβιτς πήρε έναν παίκτη που στο βάθος του μυαλού του έψαχνε ομάδα για το καλοκαίρι και τον έκανε κεφάτο και χαρούμενο πρωταγωνιστή!

Οι σκοτεινές σκέψεις ανήκουν πια στο παρελθόν. Σήμερα ο παίκτης δηλώνει ότι είναι χαρά του να παίζει για τον Παναθηναϊκό, αλλά και, προσωπικά, για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τον άνθρωπο που “είδε” στον Αϊτόρ τι μπορεί να βγάλει στο γήπεδο. Και που, με το δίκαιο και ορθολογικό τρόπο που διαχειρίζεται την ομάδα, τον έφερε σιγά σιγά σε σημείο να τα δίνει όλα στο γήπεδο. Και, το κυριότερο; Με το χαμόγελο, πλέον, στα χείλη…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ