Πρωταθλητής… στην κυκλοφορία ο Αστέρας! Κι αυτό που του απομένει; Είναι να βρει πώς ακριβώς θα αξιοποιήσει αυτό το όντως κρίσιμο στατιστικό στοιχείο για κάθε ομάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ειδικά, μάλιστα, όταν εκτός από πρωταθλητής στην Ελλάδα, ο Αστέρας φιγουράρει και στην 50η θέση μεταξύ 654 ομάδων στον κόσμο στην κυκλοφορία της μπάλας. Η σχετική […]

Πρωταθλητής… στην κυκλοφορία ο Αστέρας! Κι αυτό που του απομένει; Είναι να βρει πώς ακριβώς θα αξιοποιήσει αυτό το όντως κρίσιμο στατιστικό στοιχείο για κάθε ομάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ειδικά, μάλιστα, όταν εκτός από πρωταθλητής στην Ελλάδα, ο Αστέρας φιγουράρει και στην 50η θέση μεταξύ 654 ομάδων στον κόσμο στην κυκλοφορία της μπάλας.

Η σχετική ανάλυση, μαζί με πολλές άλλες που αφορούν το ποδόσφαιρο γίνεται από το CIES. Ένα διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών που από το 1995 έχει ιδρυθεί σε συνεργασία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ. Στην πρόσφατη μελέτη τους, οι ερευνητές του εξετάζουν ομάδες από 40 πρωταθλήματα ως προς δύο παραμέτρους. 1ον, τον αριθμό των μεταβιβάσεων που έγιναν σε κάθε παιχνίδι. Και 2ον, το μέσο όρο της απόστασης που διήνυσε η μπάλα σε κάθε πάσα.

Με 507,5 πάσες σε 10 αγώνες, ο Αστέρας κάλυψε 10,4 χιλιόμετρα κυκλοφορώντας τη μπάλα, δηλαδή είχε μέσο όρο απόσταση σε κάθε πάσα τα 20,4 μέτρα. Αυτό τον φέρνει πάνω από το 2ο στη λίστα Παναθηναϊκό που έχει μεγαλύτερο αριθμό μεταβιβάσεων, αλλά χαμηλότερο μέσο όρο απόστασης (518,8 πάσες, με 19,1 μέτρα απόσταση).

Ολυμπιακός, Άρης και Απόλλων Σμύρνης…

Τελευταίος στη σχετική λίστα είναι ο Απόλλων Σμύρνης, με 354 πάσες και μ.ο. απόστασης τα 19,9 μέτρα. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός είναι στην τρίτη θέση, με 512,6 πάσες και 19,1 μ. απόσταση, ενώ ο απόλυτα μεγαλύτερος αριθμός μεταβιβάσεων στη Σούπερ Λιγκ ανήκει στον Άρη: 548, αλλά με μόλις 17,6 μ. απόσταση, που αποτελεί τη χαμηλότερη στο πρωτάθλημα.

Απόλυτη πρωταθλήτρια σε κυκλοφορία μπάλας μεταξύ των ομάδων από τα 40 πρωταθλήματα ειναι η Σέλτικ (εύρος απόστασης 12,8 χιλιόμετρα). Ουραγός, η μεξικανική Ατλέτικο Σαν Λουίς με σχεδόν τα μισά! Μόλις 6,9 χιλιόμετρα.

Οι “πρωταθλητές” στα Big5…

Στα “big5” πρωταθλήματα, καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας έχουν:
Στη Γερμανία η Μπάγερν (είναι και 4η στη συνολική κατάταξη μεταξύ 654 ομάδων).
Στην Αγγλία η Σίτι (5η στη συνολική κατάταξη)
Στην Ισπανία η Σεβίλλη (6η στη συνολική κατάταξη)
Στη Γαλλία η Μονακό (29η στη συνολική κατάταξη) και
Στην Ιταλία η Φιορεντίνα (51η στη συνολική κατάταξη)

Στη εκτός ηπείρου μας πρωταθλήματα που αναλύθηκαν, “πρωταθλήτριες” αναδείχθηκαν η Φλαμένγκο (Βραζιλία), η Ατλέτικο Νασιονάλ (Κολομβία), η Ουνιόν Λα Καλέρα (Χιλή) και η Τίγκρες (Μεξικό). Μπορείτε να δείτε όλους τους πίνακες εδώ.

Όλα εξαρτώνται από την ερμηνεία των αριθμών…

Συμβουλή μας όμως είναι να μην ξεχνάτε και ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, αλλά όχι την απόλυτη αλήθεια. Όλα εξαρτώνται από την ερμηνεία τους. Και η ερμηνεία τους οφείλει να συμπεριλάβει πολλά στοιχεία, όχι μόνο την απόσταση που καλύπτει με κυκλοφορία της μπάλας κάθε ομάδα.

Όπως ο Αστέρας είναι πρωταθλητής στη Σούπερ Λιγκ σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στο βαθμολογικό πίνακα, έτσι ισχύει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Υπάρχουν, π.χ. ομάδες που έχουν καλούς κουβαλητές της μπάλας και δεν αλλάζουν πολλές πάσες. Ή ομάδες που έχουν εξαιρετική αλληλοκάλυψη και γι’ αυτό δεν καταφεύγουν σε μακρινές πάσες, αλλά σε λίγες, μεσαίας απόστασης. Κ.ο.κ.

Ο Ράσταβιτς πρέπει να μελετήσει καλά την κατάταξη…

Ωστόσο, ως στατιστικό στοιχείο, το είπαμε και στην αρχή, είναι χρήσιμο. Και… ενδιαφέρον επίσης. Μελετήστε το, συγκρίνετέ το με παιχνίδια της ομάδας σας που έχετε παρακολουθήσει και θα βρείτε αρκετά πράγματα να σας τραβήξουν την προσοχή. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Αστέρα, πάντως, τα λέγαμε και τις προάλλες.

Αρκετοί είναι οι ως τώρα αριθμοί που δείχνουν ότι η βαθμολογική της θέση δεν είναι αντιπροσωπευτική της δυναμικής που έχει η ομάδα της Τρίπολης. Ο Ράσταβιτς θα πρέπει να μελετήσει αρκετά αυτόν τον πίνακα της CIES. Αξιολογότατος προπονητής είναι και σίγουρα μπορεί να “διαβάσει” σ’ αυτόν στοιχεία που μπορεί να του φανούν πολύ χρήσιμα, προκειμένου ό,τι σχεδιάζει να αρχίσει να του βγαίνει και στο χορτάρι…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αστέρας Τρίπολης

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ