Ο εφετινός Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει να επιδείξει ως τώρα κάποια στοιχεία που είναι κομβικής σημασίας για μια ομάδα που θέλει να κατακτήσει πρωτάθλημα, Αν και είναι ακόμη νωρίς στην κούρσα, αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, επιτρέπουν αισιοδοξία...

ΠΑΟ: Κι όμως, ο τίτλος δεν είναι “απαγορευμένη” λέξη! Για πολλά χρόνια, τυχόν συζητήσεις για τρόπαιο -και μάλιστα πρωταθλήματος- στο “τριφύλλι” είχαν τη μορφή πικρόχολου αστείου. Το ίδιο ίσχυε και στην αρχή της περασμένης σεζόν. Οι μεταγραφές δε “γέμιζαν” το μάτι. Ο Μπόλονι είχε αφήσει πίσω του όχι ομάδα, αλλά άθροισμα παικτών. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν είχε δώσει διαπιστευτήρια ακόμη και κόσμος, όπως και Τύπος, τον αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη. Η αγωνιστική χρονιά, ωστόσο, έληξε με τον τίτλο του Κυπέλλου. Και τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη.




Στην εφετινή σεζόν, πλέον, μετά από ένα ξεκίνημα που στενοχώρησε, με τον αποκλεισμό από τη Σλάβια Πράγας (αλλά και με τον κόσμο να καταχειροκροτεί την ομάδα έτσι κι αλλιώς), ο Παναθηναϊκός πάει “τρένο”, με 6 στα 6 και νίκες σε δύο ντέρμπι, με την ΑΕΚ εντός και τον ΠΑΟΚ εκτός. Το “τίτλος” δεν είναι πια απαγορευμένη λέξη και, πολύ περισσότερο, αστεία σκέψη. Κι ας μην τον αναφέρει -και καλώς- κανείς στην ομάδα, είναι ένας στόχος που σίγουρα δεν ανήκει πια στη σφαίρα της φαντασίας. Κι αυτό για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.

Ο Σέρβος που έχει κερδίσει διοίκηση, αποδυτήρια και κερκίδα!

Ο πλέον προφανής είναι ο ίδιος ο Σέρβος προπονητής. Έχει κερδίσει διοίκηση, κερκίδα και αποδυτήρια κι αυτό δεν είναι εύκολο σε κανένα σύλλογο. Και ειδικά στον ταλαιπωρημένο τα τελευταία χρόνια Παναθηναϊκό. Ο Γιοβάνοβιτς είναι η κύρια αιτία για τον δεύτερο λόγο για τον οποίο η λέξη “τίτλος” υπάρχει, έστω στο βάθος του μυαλού όλων πλέον. Η ενωμένη -και κατάμεστη!- κερκίδα είναι δικό του προϊόν. Εκείνος είναι που εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη στους οπαδούς του “τριφυλλιού” και η ανταπόδοσή τους είναι η στήριξη ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, π.χ. μετά το 0-1 με την ΑΕΚ. Ομάδα πρωταθλητισμού χωρίς “καυτή” έδρα δε νοείται και ο Παναθηναϊκός -επιτέλους- την έχει εφέτος.



Ο κόσμος -ενστικτωδώς- εκτιμά και επιδοκιμάζει και δύο ακόμη λόγους για τους οποίους ο τίτλος δεν είναι εφέτος άπιαστο όνειρο για το σύλλογο. Οι “πράσινοι” του Ιβάν Γιοβάνοβιτς βγάζουν στο γήπεδο ένα σύνολο μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Παλιοί και νέοι παίζουν με φοβερό πάθος και πλήρη επίγνωση της σημασίας που έχει το τριφύλλι στο στήθος. Είναι τακτικά πειθαρχημένοι, βγάζουν αυτοματισμούς, έχουν εμπιστοσύνη στο σχέδιο του προπονητή τους και, γι’ αυτό, παραμένουν ψύχραιμοι ακόμη κι αν το ματς “στραβώσει” ή το ξεκίνημά τους δεν είναι καλό -όπως συνέβη, για παράδειγμα, στην Τούμπα.

Άψογη αμυντική λειτουργία που φέρνει ηρεμία μπροστά…

Πολύ σημαντικό είναι ότι αυτός ο χαρακτήρας που βγάζει στο χορτάρι η ομάδα έχει ως βάση του κάτι που όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι το νούμερο ένα όπλο στην υπόθεση “τίτλος”. Την εξαιρετική αμυντική λειτουργία -συνολικά, αλλά και σε επίπεδο προσώπων, ως τώρα. Παράπονο δε μπορεί να υπάρχει από κανέναν, μέχρι στιγμής, στον τομέα αυτό. Σβόνιμιρ Σάρλια και Αχιλλέας Πούγγουρας έπαιζαν, θεωρητικά, εξ ανάγκης. Αλλά τα πήγαν μια χαρά. Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι το ίδιο. Ο Ρούμπεν Πέρεθ επίσης. Η επίθεση παίρνει τα ματς, αλλά τα πρωταθλήματα τα παίρνει η άμυνα. Εάν υπάρχει ανησυχία για το τι θα γίνει πίσω, μπροστά δε μπορείς να κάνεις ούτε τα μισά απ’ όσα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις.

Ακριβώς εξαιτίας αυτής της αυτοπεποίθησης όμως, ο Παναθηναϊκός όχι μόνον έχει πάρει τα δύο ντέρμπι με ανατροπή, αλλά και κάτι πολύ σημαντικό ακόμη. Δεν “πετάει” βαθμούς στα παιχνίδια με τις χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες, κάτι που ήταν μια μεγάλη πληγή τα προηγούμενα χρόνια. Στη δεύτερη σεζόν του στον πάγκο, ο Γιοβάνοβιτς παρουσιάζει πια ένα σύνολο με νοοτροπία πρωταθλητισμού που μπαίνει στο γήπεδο με ξεκάθαρο σκοπό να μην επιτρέψει στους “μικρότερους” αντιπάλους να ελπίζουν ότι μπορούν να του κάνουν τη ζημιά. Το έδειξε και με τον Ιωνικό και με τον ΟΦΗ και με το Λεβαδειακό και με τον ΠΑΣ Γιάννινα.




Εάν, λοιπόν, μια ομάδα καταφέρνει και επιβάλλει το παιχνίδι της στα ματς όπου η νίκη είναι must και έχει, συγχρόνως, τη δυνατότητα να παραμένει ψύχραιμη και να παίρνει και τα ντέρμπι -ακόμη και με ανατροπή- διατί… να το κρύψωμεν; Ειδικά εφόσον και το ρόστερ της έχει πλέον βάθος, ο στόχος της πρέπει να είναι ο τίτλος! Ξεκάθαρα. (ΟΚ. Όχι… ξεκάθαρα, ίσως, για λόγους αρχής. Αλλά ως… σαφέστατο υπονοούμενο, έστω, σίγουρα!)

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ