Ο "εμβληματικός αρχηγός", όπως λέει και η ανακοίνωση της ομάδας, συνεχίζει την παρουσία του στο λιμάνι σ' ένα νέο ρόλο. Ένα ρόλο που, όσο κι αν το ποδόσφαιρο γίνεται περισσότερο αριθμοί και στατιστικά, ποτέ δε χάνει τη σημασία του. Ειδικά σε αποδυτήρια που αναμένεται να αλλάξουν αρκετά...

Ολυμπιακός: Αβραάμ εγέννησε… “Γενικό Άρχηγό”! Η ίδια η περιγραφή της δουλειάς είναι τόσο ασαφής και, συγχρόνως… μεγαλοπρεπής, που μπερδεύει. Τι ακριβώς κάνει κάποιον “Γενικό Αρχηγό”; Πόσο… γενικός είναι; Και πόσο αρχηγός; Και σε τι; Ήταν ερωτήματα που σε άλλες εποχές -διότι ως έννοια, πρέπει να το πούμε κι αυτό, είναι αρκετά “παλιομοδίτικη”- έβρισκαν την πιο απλή απάντηση απ’ όλες. Είναι ο γενικός δερβέναγας των αποδυτηρίων, το “μάτι” και το “αυτί” της διοίκησης σ’ αυτά. Και, συγχρόνως, είναι ο προπονητής όχι του πάγκου, αλλά των… συναισθημάτων των παικτών.


Στις μέρες μας, βλέπετε, το ποδόσφαιρο έχει πάρα πολύ να κάνει με αριθμούς, στατιστικές, σκάουτινγκ, αλγόριθμους ανάλυσης, x-Goals… Τεχνικά πράγματα. Εξειδικευμένα. Πάντοτε όμως έχει να κάνει και με ανθρώπους. Και οι άνθρωποι είναι -όλοι- διαφορετικοί χαρακτήρες. Ο καθένας αντιδρά με άλλο τρόπο στα δύσκολα. Άλλος είναι λιγόψυχος. Άλλος πιο θαραλλέος. Υπάρχουν ζαμανφουτίστες και φιλότιμοι. Εργατικοί και… “γλεντζέδες”, να το πούμε έτσι. Αλλοι έχουν συναίσθηση του πού παίζουν, άλλοι είναι “ανιστόρητοι”. Και, υπό αυτή την οπτική γωνία, η έννοια “γενικός αρχηγός”, όσο παρωχημένη κι αν ακούγεται, άλλο τόσο παραμένει -μόνιμα- επίκαιρη.

Μια ζωή στον Ολυμπιακό, ακόμη κι όταν ήταν μακριά του…

Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Ολυμπιακού με την οποία ο παίκτης κρεμάει τα παπούτσια του και αναλαμβάνει το σχετικό ρόλο, τον αποκαλεί “εμβληματικό αρχηγό της ομάδας”. Είναι. Στο λιμάνι πήγε με το “έτσι θέλω”. Στον Άρη από μικρό παιδί, τον Ιούλιο του 2008 το ξέκοψε στην ομάδα: “Ή πάω από τώρα στον Ολυμπιακό και παίρνετε χρήματα ή πάω του χρόνου ελεύθερος”. Με 2.500.000 ευρώ έγινε το δικό του. Σ’ αυτά τα 14 χρόνια, έκτοτε, πέρασε απο Τραμπζονσπόρ, Σανγκάη Γκρίνλαντ, Τζούμπιλο Ιβάτα, Μπρισμπέιν. Τουρκία, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία. Η καρδιά του, ωστόσο -και για 9 χρόνια (2008-2014 και από το 2019 ως σήμερα) και το σώμα του- ήταν πάντα στο λιμάνι.

Ο Αβραάμ έπαιξε με τον Ολυμπιακό σε 212 παιχνίδια. Έκανε ντεμπούτο στις 29 Ιουλίου του 2009 και στις 11 Μαΐου εφέτος, κατά του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ, έδωσε το τελευταίο μαζί του -ως παίκτης. Πέτυχε σ’ αυτά τα χρόνια 6 γκολ και είχε 2 ασίστ. Σήκωσε 8 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα. Ήταν ποδοσφαιριστής της χρονιάς το 2011 για το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και τρεις φορές σερί (2009-12) μέλος της ομάδας της σεζόν. Από το σημερινό ρόστερ του πρωταθλητή είναι, σίγουρα, ο πλέον ενδεδειγμένος να αναλάβει το ρόλο που αναλαμβάνει.

Χρήσιμος ρόλος για αποδυτήρια που θα αλλάξουν αρκετά…

Εδώ και μέρες σας είπαμε ότι κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσουν οι αλλαγές στην ομάδα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η τοποθέτηση Γενικού Αρχηγού είναι μια απ’ αυτές τις κινήσεις που δεν ήταν προφανείς. Αλλά είναι, κάπου, απαραίτητη. Το σημερινό ρόστερ θα αλλάξει αρκετά. Και ο Κάρλος Κορμπεράν, είναι λογικό, δε θα το μάθει, βέβαια, απ’ τη μία μέρα, στην άλλη. Η θεσμικά “αρχηγική” παρουσία στα αποδυτήρια ενός ανθρώπου σχεδόν συνομίληκου του νέου κοουτς (ο Αβραάμ κλείνει τα 38 στις 3 Δεκεμβρίου), που μέχρι χθες ήταν συμπαίκτης με όσους θα μείνουν στην ομάδα, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Εξίσου χρήσιμη θα είναι μια τέτοια παρουσία τους και σε όσους μόλις ήλθαν ή θα έλθουν στο λιμάνι. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που παίζει πάντοτε υπό πίεση. Πίεση που δεν είναι εύκολο να κατανοήσουν εγκαίρως παίκτες από άλλες χώρες, με διαφορετικές παραστάσεις. Παλιά καραβάνα, αλλά και άνθρωπος που μιλάει στη γλώσσα τους, ο Αβραάμ θα έχει, ασφαλώς και αυτό το ρόλο. Εύκολος δε θα είναι. Αλλά κι εκείνος, ήταν φτιαγμένος για τα δύσκολα, έτσι κι αλλιώς…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ