Ο Αστέρας Τρίπολης είναι ο... πρωταθλητής από τις -εκτός Big5- ομάδες σε ότι αφορά απευθείας μεταγραφές παικτών του στο εξωτερικό με πολύ καλά deals. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Υπάρχει και ο ΠΑΣ Γιάννινα και... άλλοι πολλοί.

Οι “μικροί” με τις μεγάλες μεταγραφές της Σούπερ Λιγκ! Πίσω στον Φεβουάριο του 1991, ο εμβληματικός Ευγένιος Γκέραρντ, βάζει στο γήπεδο για 10 λεπτά στον εκτός έδρας αγώνα με την Ξάνθη, έναν πιτσιρικά που θέλει ακόμη 4 μήνες για να κλείσει τα 18 του (γεν. 16/6/1973). Το όνομά του είναι Νίκος Μαχλάς. Παίρνει το πρώτο του 90λεπτο με τον ΟΦΗ εκτός έδρας με τον Πανιώνιο, στις 2 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Είναι το φινάλε της σεζόν. Και εκείνος, ακόμη δεν είναι ενήλικας. Αλλά σκοράρει το πρώτο του γκολ.

Η μετέπειτα ιστορία, δικαιώνει απόλυτα τον σπουδαίο Γκέραρντ. Ο δαιμόνιος Νικόλας πετυχαίνει ως το 1996 48 γκολ σε 154 εμφανίσεις με τον ΟΦΗ. Και, εκείνο το καλοκαίρι, ελέω και του σπουδαίου Ολλανδού προπονητή, γίνεται ο πρώτος παίκτης επαρχιακής ομάδας που παίρνει κατευθείαν μεταγραφή για το εξωτερικό. Στη Φίτεσε, που δίνει περίπου 900.000 ευρώ σε σημερινά λεφτά για να τον πάρει, ο Μαχλάς προσαρμόζεται τη 2η σεζόν του. Και βάζει… 34 γκολ σε 32 ματς στην Eredivisie!

Ο μόνος Έλληνας με “Χρυσό Παπούτσι”, που άνοιξε το δρόμο…

Ο Μαχλάς παίρνει εκείνη τη χρονιά -ο μόνος Έλληνας ποτέ- και το “Χρυσό Παπούτσι” του κορυφαίου Ευρωπαίου σκόρερ. Θα περάσει κι από Άγιαξ, ΑΠΟΕΛ, Ηρακλή, Σεβίλλη και θα κλείσει την καριέρα του με συνολικά 210 γκολ (και 34 ασίστ) σε 510 παιχνίδια με τους συλλόγους του. Και 18 γκολ σε 63 εμφανίσεις με την Εθνική. Τα 900.000 ευρώ ίσως δε φαίνονται πολλά σήμερα. Όμως τα 300.000.000 δραχμές δεν αγόραζαν, τότε, ό,τι αγοράζουν σήμερα τα αντίστοιχα ευρώ. Παίζει να είναι, πληθωριστικά, και η πιο ακριβή από τις μεταγραφές απευθείας από “μικρή” ομάδα στο εξωτερικό.

Περέα, Μαυροπάνος, Κουλούρης και ο… “μάγος” Αστέρας Τρίπολης!

Σε ευρώ, εξαιτετικό deal είναι πια ο Χουάν Χοσέ Περέα. Η πώλησή του στη Στουτγκάρδη φέρνει στα ταμεία του ΠΑΣ Γιάννινα ποσό-ρεκόρ για την ομάδα, 2.400.000 ευρώ. Ο Κολομβιανός έβγαλε μάτια στα Γιάννινα και στη σημερινή εποχή οι σκάουτ έχουν μάτια παντού. Δε θα γινόταν, λοιπόν, να αγνοήσουν το ταλέντο του… Ο Περέα ξεπερνάει έτσι και τα 2.100.000 που έδωσε το Γενάρη του 2018 η Άρσεναλ στον ΠΑΣ για τον Ντίνο Μαυροπάνο.

Η μεταγραφή του Περέα ήλθε μία μέρα μετά από μια επίσης ιστορική πώληση-ρεκόρ για την ομάδα του Ατρομήτου. Οι Περιστεριώτες έδωσαν τον Ευθύμη Κουλούρη (14 γκολ σε 33 εμφανίσεις την περασμένη σεζόν) στην αυστριακή ΛΑΣΚ Λίντσερ για 1.000.000 ευρώ.

Φορτούνης, Ντε Μπλάσις, Μπαράλες και Γιάννου…

Από τις “μικρές” -άκομψη λέξη, ας πούμε εκτός από τις Big5- ομάδες της Σούπερ Λιγκ που κάνουν εξαιρετικά διεθνή deals για μεταγραφές απευθείας στο εξωτερικό, ο Αστέρας Τρίπολης έχει γράψει τη δική του ιστορία. To καλοκαίρι του 2015, η Σίβασπορ έδωσε 1.500.000 ευρώ για τον Αργεντινό πρώτο σκόρερ της σεζόν, Χερόνιμο Μπαράλες. Και το  Φεβρουάριο του 2016 έδωσε στην τον Απόστολο Γιάννου για 2.500.000 ευρώ στην κινεζική Γκουανγκζού.

Η… όρεξη των Αρκάδων είχε ανοίξει το 2011, όταν η Καϊζεσλάουτερν έδωσε 800.000 ευρώ για τον Κώστα Φορτούνη. Και το 2014, φτάνουμε στον Πάμπλο Ντε Μπλάσις. Ο Αργεντινός έκανε δυο πολύ καλές σεζόν στην ομάδα και ήταν, βέβαια, πρωταγωνιστής στην παρουσία του Αστέρα τους Ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί και τον έβαλε στο μάτι η Μάιντς, που έδωσε 1.200.000 για να τον πάρει…

Τζαβέλας, Δουβίκας, Κυριακόπουλος, Οικονόμου…

Από τη λίστα των εκτός Big5 που έχουν κάνει καλές μεταγραφές στο εξωτερικό, δε λείπει ο Πανιώνιος, αλλά και ο Βόλος. Το 2010, ο Γιώργος Τζαβέλας έφυγε από τη Νέα Σμύρνη για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης για 1.200.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό έβαλε στα ταμεία του και ο Βόλος, για τον Τάσο Δουβίκα. Η Ουτρέχτη ήταν η ομάδα που ξεχώρισε το ταλέντο του 22χρονου Έλληνα επιθετικού. (Ταλέντο που ανέδειξε, ποιος άλλος; Ο Αστέρας Τρίπολης, που επίσης πήρε μερίδιο και από τη μεταγραφή στην ολλανδική ομάδα).

Από τα 17 του στον Αστέρα επίσης, ο Γιώργος Κυριακόπουλος, πήγε δανεικός στη Σασουόλο το Σεπτέμβριο του 2019, για 200.000 ευρώ. Οι εμφανίσεις του έκαναν την ιταλική ομάδα να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του κι έτσι, συνολικά, η…. πρωταθλήτρια στις μεταγραφές στο εξωτερικό από τις μη Big5 ομάδες, πήρε συνολικά πάνω από 1.000.000 ευρώ.

Τέλος, δεν πρέπει να αφήσουμε εκτός λίστας και τον Μάριο Οικονόμου. Στα 21 του ήδη, ο υψηλόσωμος σέντερ μπακ του ΠΑΣ έφυγε για την Κάλιαρι για 500.000 ευρώ. Οι Γιαννιώτες κράτησαν και το δικαίωμα ποσοστού από τη μεταπώλησή του, αλλά δεν είχαν άλλο όφελος από τον παίκτη. Πήγε παντού ως δανεικός ή ελεύθερος. Και μόλις το 2019, η ΑΕΚ έδωσε 700.000 ευρώ για να τον πάρει από τη Μπολόνια, τότε…

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ