Οι μέσοι όροι καριέρας του Σλοβένου φορ είναι τέτοιοι που πλησιάζουν δυο "ιερά τέρατα" της επιθετικής γραμμής για τον Παναθηναϊκό: αυτούς του Μπεργκ και του Σισέ. Επιπλέον, είναι όχι μόνο σκόρερ, αλλά και πολύ καλός "σερβιτόρος" στους συμπαίκτες του...

Οι αριθμοί τον… βαφτίζουν: “Μάρκους-Τζιμπρίλ” Σπόραρ! Καλοκαίρι του 2013, στα 27 του τότε, ο Μάρκους Μπεργκ πατούσε το πόδι του στην Ελλάδα. Και ήταν έτοιμος να γράψει ιστορία. Το έκανε! Σε 151 εμφανίσεις με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Σουηδός “killer”, τίναξε 95 φορές τα δίχτυα και “σέρβιρε” και άλλα 28 γκολ στους συμπαίκτες του. Ήταν πρωταγωνιστής του σε δεκάδες κρίσιμα ματς. Και το χατ-τρικ του στον τελικό του Κυπέλλου το 2013-14, στο 4-1 επί του ΠΑΟΚ έμεινε, φυσικά, αξέχαστο.

Αντίθετα… ξεχασμένος έχει μείνει από τότε που έφυγε, Ιούλιο του 2019 για την Αλ Αΐν κι ένας τέτοιος μέσος όρος: 0,63 γκολ ανά 90λεπτο για τον Παναθηναϊκό. Τα 40 γκολ και οι 10 ασίστ σε 116 ματς του Φεντερίκο Μακέντα, 0,34 / 90λεπτο δηλαδή είναι ένας πολύ αξιοπρεπής απολογισμός. Ο πιο κοντινός σ’ αυτόν του Σουηδού από το 2017 ως σήμερα. Αλλά είναι σχεδόν ο μισός από εκείνον. Για την ακρίβεια, για να βρει κάποιος παρόμοιο τέτοιον, πρέπει να πάει στα χρόνια του Τζιμπρίλ Σισέ.

Ο μόνος που πλησιάζει σε μέσους όρους Μπεργκ και Σισέ…

Ο Γάλλος ήταν κι εκείνος ένας πραγματικός “φονιάς” για την ομάδα. Πέτυχε 55 γκολ σε 88 παιχνίδια (συν 16 ασίστ). Έβγαλε κάστανα απ’ τη φωτιά ουκ ολίγες φορές και εκείνο το 0,63 του ανά 90λεπτο, επίσης, ήταν ο βασικός λόγος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2009-10. (Παραδόξως, στην πορεία για την κατάκτηση και του Κυπέλλου εκείνη τη σεζόν, έβαλε μόλις 1 γκολ σ’ ένα άνετο 3-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα…)

Τα “εύκολα” γκολ-βαθμοί (ή έστω, τα γκολ που “ξεκλειδώνουν” καταστάσεις ή και επισφραγίζουν νίκες) από τον φορ, είναι ζητούμενο σε κάθε ομάδα. Αλλά λείπουν από τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και πέρυσι, που είχε, ειδικά στο δεύτερο γύρο, καλή δημιουργία από το κέντρο, αλλά και πολλή κίνηση και εναλλαγή θέσεων από τα εξτρέμ του. Γι’ αυτό το λόγο και ο Άντραζ Σπόραρ μπορεί να αποδειχθεί μεταγραφή της σεζόν -αλλά και για αρκετά ακόμη χρόνια για την ομάδα.

Όχι μόνο 0,44 γκολ ανά ματς, αλλά και μπόλικες ασίστ…

Ο Σλοβένος, στα 28 του (γεν. 27 Φεβρουαρίου του 1994) έχει ως τώρα στην καριέρα του συνολικά 152 γκολ και 47 ασίστ σε 343 παιχνίδια. Ένα μέσο όρο 0,44 γκολ ανά 90λεπτο, δηλαδή. Ένα εξαιρετικά σεβαστό ποσοστό, στο οποίο αν συνυπολογίσει κάποιος και τις ασίστ, φτάνει σε ακόμη πιο εντυπωσιακό επίπεδο.


Είναι ένα χαρακτηριστικό του Σπόραρ αυτό,  που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πρέπει να συνυπολογίσει στην τακτική του. Στη Σλόβαν Μπρατισλάβας, όπου είχε τις καλύτερες στατιστικά του σεζόν, ο Σπόραρ, σε 78 ματς “έγραψε” συμμετοχή σε 77 γκολ (60 γκολ και 17 ασίστ)! Κι αν φτάσεις να παίρνεις -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο-πρακτικώς 1 γκολ ανά ματς από τον κεντρικό επιθετικό σου, ξεκινάς τη σεζόν με πολύ διαφορετικά -και πολύ πιο… ευχάριστα- σχέδια για το αύριο…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ