Ο Πορτογάλος τεχνικός γράφει τη δική του ιστορία στον πάγκο των "ερυθρολεύκων". Και είναι μια ιστορία που, εκτός από ρεκόρ, έχει σχέδιο και... συνέχεια!

Ο Ολυμπιακός του Πέδρο και ο Πέδρο του Ολυμπιακού! Πάνε 4 χρόνια και κάτι μέρες από την ημέρα που οι “ερυθρόλευκοι” έκλεισαν το deal με τον Πορτογάλο προπονητή. Την πρώτη του χρονιά στη Γκιμαράες, ο Πέδρο Μαρτίνς έφερε την ομάδα 4η στον πίνακα και στους Ομίλους του Γιουρόπα, αλλά , επίσης και στον τελικό του Κυπέλλου, όπου έχασε από την Μπενφίκα. Αλλά το ξεκίνημα της σεζόν 2017-2018 δεν ήταν το ίδιο καλό. Και οι δυο πλευρές χώρισαν τους δρόμους τους το Φεβρουάριο.

Η συμφωνία με τον Πέδρο έγινε λίγες μέρες μετά την απομάκρυνση του Όσκαρ Γκαρσία. Τυπικά, ως πρώτος προπονητής ανέλαβε στο τέλος εκείνης της σεζόν. Ήταν τότε ούτε 48 χρονών (γεν. 17 Ιουλίου του 1970) και η πρόκληση ήταν μεγάλη για εκείνον και με κάποιο ρίσκο για την ομάδα. Τα χρόνια πέρασαν και η λέξη “ρίσκο” έχει προ πολλού περάσει ως υποσημείωση στην Ιστορία. Διότι σ’ αυτές τις 1380 μέρες του στον πάγκο του Ολυμπιακού, ο Μαρτίνς έχει γράψει όχι υποσημειώσεις, αλλά ολόκληρα λαμπρά κεφάλαια στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Ο Πέδρο των ρεκόρ -και αυτών που έρχονται…

Με βάση τους αριθμούς ο Πέδρο Μαρτίνς είναι, άλλωστε, ένας πολύ ξεχωριστός προπονητής για την ομάδα. Σε σερί ημέρες παρουσίας στην τεχνική ηγεσία είναι ήδη πιο ψηλά απ’ όλους. Και όπως πάει το πράγμα, μπορεί να γίνει και ο μακροβιότερος συνολικά, πάνω από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Από τον Ντούσαν έχει ήδη και περισσότερες ευρωπαϊκές νίκες και, πλέον, δύο περισσότερα παιχνίδια συνολικά ως προπονητής στον πάγκο: 210.

Σ’ αυτά τα 210 ματς, ο Πέδρο Μαρτίνς μετράει  139 νίκες, 37 ισοπαλίες και 34 ήττες (ποσοστό 66,19%). Μέσα στην εφετινή σεζόν, δηλαδή, είναι εφικτό να γίνει ο πλέον πολυνίκης προπονητής της ομάδας -μόλις πέντε νίκες είναι η απόσταση μέχρι να γίνει αυτό. Παράλληλα, με 54 παρουσίες στον πάγκο των “ερυθρολεύκων”, ο Μαρτίνς είναι και ο ρέκορντμαν προπονητής του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και με τις 23 νίκες σ’ αυτά τα 54 ματς. Κι αυτό είναι ένα ακόμη ρεκόρ του Πορτογάλου.

Προκρίσεις-όνειρο όπως απέναντι στην Άρσεναλ, τη Μίλαν και την Αϊντχόφεν, αλλά και σπουδαίες εμφανίσεις απέναντι σε πολύ βαριά ευρωπαϊκά ονόματα (Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ) έχουν κάνει τον Πέδρο σύνθημα και για την κερκίδα. Και, βέβαια, πρέπει κάποιος να συνυπολογίσει στα πιο πάνω και το νταμπλ του 2019/20 και το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν. Για να είμαστε και ειλικρινείς και το πρωτάθλημα, επίσης, της… εφετινής σεζόν.

Πρακτικώς “αγκαλιά” με τον 4ο τίτλο του -ίσως… και έναν ακόμη!

Με +11 από τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ, ο Πέδρο Μαρτίνς είναι πρακτικώς βέβαιο ότι θα πανηγυρίσει το 4ο εγχώριο τρόπαιό του με την ομάδα. Ίσως και 5ο επίσης (και δεύτερο νταμπλ), αφού το Κύπελλο είναι ανοιχτή υπόθεση ακόμη με τους ημιτελικούς με τον ΠΑΟΚ να πλησιάζουν. Ωστόσο -κι αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό- η σχέση του Πορτογάλου με τον Ολυμπιακό είναι απ’ αυτές τις σπάνιες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που η αποτίμησή τους δεν έχει ως νόμισμα μόνο τους τίτλους.

Είναι μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού, που έχει τη βάση της δύο πράγματα. Τη στήριξη, από τη μια, από πλευράς διοίκησης στις όποιες δύσκολες στιγμές έχουν έλθει ως τώρα. (Και έχουν έλθει και τέτοιες). Κι απ’ την άλλη στην αφοσίωση του Πέδρο στον Ολυμπιακό “του”. “Σειρήνες” έχει ακούσει αυτά τα χρόνια από ομάδες του εξωτερικού, αλλά σαν τον Οδυσσέα… κρατάει τα αυτιά του κλειστά. Η δουλειά που κάνει στο λιμάνι έχει σχέδιο κι συνέχεια.

Οι βάσεις της επιτυχίας είναι στα αποδυτήρια…

Πριν από λίγες εβδομάδες, στις 27 Ιανουαρίου, ανανέωσε το συμβόλαιό του για άλλα δύο χρόνια. Και τα λόγια του ήταν χαρακτηριστικά. Μίλησε για ευτυχία, περηφάνεια και παραμονή “στο σπίτι του”. Και φυσικά, επανέλαβε το “μάντρα του”: “Σκληρή δουλειά και αφοσίωση για να συνεχίσουμε να είμαστε πρώτοι με επιτυχίες”.

Με τους παίκτες να ξέρουν πολύ καλά ότι ο Πέδρο είναι το απόλυτο αφεντικό και ο λόγος του “νόμος” για τη διοίκηση, ο Ολυμπιακός έχει πετύχει κάτι σημαντικό, με την εμπιστοσύνη που δείχνει στον Πορτογάλο. Στα αποδυτήρια υπάρχει ισορροπία, καλό κλίμα και πνεύμα ομαδικότητας. Και όλες οι επιτυχίες ενός συλλόγου από ‘κει ακριβώς ξεκινούν. Ο Πέδρο του Ολυμπιακού είναι και ο Ολυμπιακός του Πέδρο. Και οι καλύτερες μέρες έρχονται…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ