Ο Γιοβάνοβιτς έχει φτιάξει στον Παναθηναϊκό ένα -κατ' αναλογίαν- "γκουρμέ" πιάτο, με όχι αντίστοιχα υλικά. Είναι σίγουρα επιτυχημένος. Και πρέπει να μείνει. Αλλά και με καλύτερα μέσα στη διάθεσή του, αν η ομάδα θέλει να ξαναγίνει μεγάλη...

Ο Ιβάν είναι, απλά… τρομερός για τον ΠΑΟ! Στην υπέροχη ταινία του Σουηδού Λάσε Χάλστρομ, “Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά“, η ψηλομύτα μαντάμ Μαλορί, με το κυριλέ και “αστεράτο” από τη Μισελέν γαλλικό και γκουρμέ εστιατόριό της, βλέπει απέναντι να ανοίγει ένας “ανταγωνιστής” με παραδοσιακό ινδικό φαγητό. Με το MasterChef 6 σε πλήρη εξέλιξη, δε θα ρίξουμε… spoiler στην ταινία. Μόνο σε μια σκηνή θα αναφερθούμε.

Η Μίρεν περνάει τον μάγειρα του ινδικού εστιατορίου στο κλασικό της τεστ για να δει αν αξίζει. Και του ζητάει, απλώς, να φτιάξει… μια ομελέτα! Αυτό είναι που ζητάει από κάθε πιθανό σεφ της. Διότι στο μυαλό της, αν κάποιος μπορεί να την εντυπωσιάσει με ένα πιάτο από τόσο απλά και στοιχειώδη υλικά, είναι κάποιος που μπορεί να κάνει τα πάντα. Και είναι μια μεγάλη αλήθεια που… ισχύει και στο ποδόσφαιρο.

Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι η εξαίρεση του κανόνα. Ο κανόνας στο ποδόσφαιρο είναι ότι όσο πιο καλούς παίκτες (υλικά) έχεις, τόσο καλύτερος προπονητής (σεφ) μπορείς να γίνεις. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει στον εφετινό Παναθηναϊκό (μάλλον… και στον εφετινό Παναθηναϊκό), λίγο βούτυρο, μερικά αυγά, αλατοπίπερο και λίγα μπαχαρικά. Αλλά η “ομελέτα” που έχει φτιάξει μ’ αυτά, θα έκανε και τη μαντάμ Μαλορί (Έλεν Μίρεν) να μείνει με τον ουρανίσκο ικανοποιημένο.




Ανταγωνιστικός… αντιστρόφως ανάλογα με το κόστος του

Η κερκίδα του Παναθηναϊκού, ίσως με τις μνήμες παρελθόντων μεγαλείων στο μυαλό της, δεν έχει ακόμη πειστεί στο σύνολό της για την αξία που έχει προσδώσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην ομάδα. Κάνει όμως μεγάλο λάθος. Κι αυτό επειδή ξεχνά ότι το μέγεθος “Παναθηναϊκός”, με τη μεγάλη ιστορία και τις σπουδαίες διακρίσεις, εκείνο το πάλαι ποτέ “γκουρμέ” φαγητό που απολάμβανε στο γήπεδο, δεν είχε ως πρώτη ύλη αυτή που έχει στα χέρια του ο Ιβάν.

Το Transfermarkt αποτιμά τον εφετινό Παναθηναϊκό στα 33.300.000 ευρώ. Περίπου 9 περισσότερα από τον Άρη (24.200.000), αλλά και σχεδόν 19.500.000 λιγότερα από την ΑΕΚ (52.800.000 ευρώ), παρά κάτι 24.000.000 λιγότερα από τον ΠΑΟΚ (57.000.000 ευρώ) και… σχεδόν 4 φορές λιγότερο από τον Ολυμπιακό (117.850.000 ευρώ)! Φυσικά, έχουμε πει ότι μπάλα δεν παίζουν τα λεφτά. Αλλά είναι… αυτό ακριβώς που κάνει τον Ιβαν “τρομερή” περίπτωση για την ομάδα.

Διότι, στην πράξη, το σύνολο που παρουσιάζει στο γήπεδο είναι πολύ μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Και το έχει καταφέρει χωρίς ούτε μια εξεζητημένη δήλωση ή παράξενη συμπεριφορά. Χωρίς ποτέ να προσπαθήσει να στρέψει τους προβολείς επάνω του. Χωρίς να προκαλεί κατά κανένα τρόπο και χωρίς να διαφημίζει τη δουλειά του. Και έχει κάνει πολλή τέτοια.

 


Στο μυαλό του Γιοβάνοβιτς ο ΠΑΟ είναι πάντοτε “σύλλογος μεγάλος”!

Φυσικά και λάθη έχει κάνει ο Σέρβος, που στις 8 Ιουλίου θα κλείσει τα 60 του. Θα ήταν και αδύνατον να μην έχει κάνει, άλλωστε. Είπαμε. Δε διαχειρίζεται εξωτικά υλικά. Προκειμένου να παρουσιάσει αξιόμαχο σύνολο έχει αρκετές φορές αναγκαστεί να κάνει ριψοκίνδυνα πειράματα. Να ανακατέψει την τράπουλα σε ρόλους, θέσεις, πρόσωπα, συστήματα. Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, τα έχει καταφέρει.

Κι αυτό λόγω νοοτροπίας. Για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που ως παίκτης πέρασε 10 χρόνια στην Ελλάδα, από το 1989 ως το 1999, με το βαρύ ρόλο να είναι ο αντικαταστάτης του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή στον Ηρακλή, ο Παναθηναϊκός της μετριότητας και των (έως και) αστείων επιλογών της τελευταίας 10ετίας, απλώς δεν υπάρχει. Στο μυαλό του υπάρχει ο “σύλλογος μεγάλος” εκείνης της εποχής.

Όσο ο Γιοβάνοβιτς ήταν ποδοσφαιριστής του Ηρακλή, ο Παναθηναϊκός πήρε 4 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ και έφτασε μια φορά στους 8 κι άλλη μια στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αντίθεση με πολλά πρόσωπα γύρω από την ομάδα, ο Ιβάν δείχνει από την πρώτη στιγμή ότι έχει πλήρη επίγνωση του μεγέθους “Παναθηναϊκός“. Ζήτησε μόνος του να υπογράψει συμβόλαιο ενός έτους. Και μόνο απ’ αυτό έδειξε από την αρχή ότι στα μάτια του, η ομάδα που ανέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του.

Μπορεί ακόμη πιο πολλά. Αλλά και με άλλα υλικά στο… pantry

Έτσι την αντιμετωπίζει, εξαιτίας και των στοιχείων που πάντοτε είχε ο χαρακτήρας του -και στο γήπεδο. Σοβαρότητα, πειθαρχία, καθαρό μυαλό, σχέδιο, ψυχραιμία. Αυτά είναι τα εφόδια που έκαναν μέσα σε λίγους μήνες την ομάδα από “ανέκδοτο” και λόγο στενοχώριας για τους οπαδούς του, ομάδα που πανηγύρισε τη νίκη στο ντέρμπι επί του Ολυμπιακού στα πλέι-οφ σε μια κατάμεστη Λεωφόρο και σε κλίμα άλλων εποχών.




Ο Γιοβάνοβιτς κατάφερε στον Παναθηναϊκό των… 17 ξένων παικτών (εφτά νέοι τέτοιοι μόνον εφέτος) να πετύχει κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Να “περάσει” σε όλους τη δική του νοοτροπία. Όχι μόνον της σοβαρότητας, της πειθαρχίας και της σκληρής δουλειάς. Αλλά κι αυτήν που τον θέλει -και έχει κάνει και τους παίκτες του να πιστεύουν το ίδιο- να είναι στην υπηρεσία μιας πραγματικά μεγάλης ομάδας.

Όχι του συλλόγου που κολυμπάει σε πελάγη… ανυποληψίας εδώ και αρκετές σεζόν. Αλλά του συλλόγου με την ιστορία που του επιβάλλει να γίνει ξανά μεγάλος. Ότι ο Γιοβάνοβιτς απέδειξε ήδη ότι είναι κατάλληλος για ένα τέτοιο στόχο, είναι μάλλον φανερό. Αλλά και ότι, για να το καταφέρει, θα πρέπει να… βρει στο pantry τη νέα σεζόν κάτι παραπάνω από αυγά, βούτυρο και αλατοπίπερο με λίγα μπαχαρικά, είναι επίσης σαφέστατο. Οπότε… θα φανεί!

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι