Μια εξαιρετική περίπτωση που θα αποτελεί υπέρβαση για την Ελλάδα είναι ο μικρόσωμος, αλλά θαυματουργός με τη μπάλα στα πόδια, Βραζιλιάνος. Η θητεία του σε Ατλέτικο Μινέιρο, Σαχτάρ και Έβερτον λέει πολλά για την αξία του. Αλλά... όχι όλα. Η προσωπική του ιστορία έχει μεγάλο ενδιαφέρον...

Μπερνάρντ: Ένα μαγικό 10ρι – “τσέπης” για το “τριφύλλι”! Αν υπάρχει μια χώρα στον πλανήτη όπου ένας παίκτης ούτε (τότε) 1μ64 μπορεί να φτάσει στην κορυφή, αυτή είναι η Βραζιλία. Ακόμη κι εκεί, ωστόσο, ο Μπερνάρντ Ανίσιο Καλδέιρα Ντουάρτε, που θα κλείσει τα 30 του στις 8 Σεπτεμβρίου, τα βρήκε σκούρα στην αρχή. Ο μικρόσωμος Μπερνάρντ είδε το φως της ζωής στο Μπέλο Οριζόντε. Οι Ακαδημίες της Ατλέτικο Μινέιρο ήταν, συνεπώς η πιο φυσική επιλογή για τον μικρό, όταν, στα 14 του, το ταλέντο του έγινε φανερό ότι δε χωρά στην Κομερσιάλ ντο Μπαρέιρο.

Ακόμη τότε, ωστόσο, δεν είχε φτάσει καν στο σημερινό του, μικρό μπόι. Δυο φορές γνώρισε την απόρριψη, αλλά τι κι αν ήταν μικρός το δέμας; Τα μαγικά που έκανε με τη μπάλα στα πόδια του τον έφεραν, τελικά, στη Ντεμοκράτα, θυγατρική ομάδα της Ατλέτικο Μινέιρο, στα 18 του. Και η απόδοσή του εκεί (14 γκολ σε 16 ματς), στην Ατλέτικο Μινέιρο Β, στα 19 του. Στις 23 Μαρτίου του 2011 πήρε και βάπτισμα πυρός με τη μεγάλη ομάδα. Ως δεξιός μπακ, λόγω ανάγκης.

Ένα δαιμόνιο πολυεργαλείο από τη μέση και μπροστά…

Ο Κούκα ήταν ο προπονητής που τον καθιέρωσε στην Ατλέτικο. Και μέχρι το 2013, έδωσε μαζί της 73 ματς, με 16 γκολ και 19 ασίστ. Ένας ταχύτατος και αεικίνητος μικρός δαίμονας στο χορτάρι, με κρυφό -και που και που… φανερό επίσης- πόθο του να παίξει “10ρι”, ο Μπερνάρντ έκανε τα πάντα από τη μέση και μπροστά. Αριστερό εξτρέμ κυρίως, όταν ο Κούκα το ζητούσε, πέρασε και στα δεξιά της επίθεσης, στα δύο άκρα των χαφ, παντού. Πήρε με την ομάδα δύο τοπικά πρωταθλήματα, αλλά και το Κόπα Λιμπερταδόρες το 2013.

Η ατάκα του Σκολάρι και η άδικη κριτική για την ήττα-ντροπη από τη Γερμανία

Διεθνής από τον Νοέμβριο του 2012, στα 20 του, ο Μπερνάρντ έγινε πρόσωπο της ημέρας στη Βραζιλία το 2013. Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι δεν καλεί στην αποστολή για το “Συνομοσπονδιών” τον Ροναλντίνιο, παρότι είχε φοβερή σεζόν με την Ατλέτικο Μινέιρο. Καλεί όμως τον πιτσιρικά συμπαίκτη του Μπερνάρντ. Με κάποια λόγια που έγραψαν ιστορία για τις τεχνικές ικανότητές του: “Alegria nas pernas”. “Χαρά στα πόδια του”, κυριολεκτικά. Μεταφορικά, “τι χαρά μπορεί να δώσει με τα πόδια του”…

Οι Βραζιλιάνοι φίλαθλοι, πάντως, δεν είδαν αυτή τη χαρά παρά μόνο για 49 λεπτά σ’ εκείνη τη διοργάνωση που η Εθνική τους κατέκτησε μόνο με νίκες. Ο Μπερνάρντ μπήκε για 23 λεπτά στο ματς με την Ιταλία και για 26 στο ματς με την Ουρουγουάη. Ήταν όμως παρών και στο Μουντιάλ του 2014. Με 22 λεπτά συμμετοχής απέναντι στην Κροατία κι ένα ημίχρονο στο ματς με το Μεξικό, ο Σκολάρι τον ρίχνει στα βαθιά στον ημιτελικό με τη Γερμανία. Ο Νεϊμάρ έχει βγει τραυματίας από το παιχνίδι με την Κολομβία και ο Μπερνάρντ παίρνει, απρόσμενα, τη θέση του μεγάλου σταρ σ’ εκείνο το παιχνίδι-όνειδος για τη Βραζιλία.

Το ματς είναι στο 0-7 (!) στο 79′, το γκολ του Όσκαρ καθόλου δε γλυκαίνει την κατάσταση. Και ο Τύπος πέφτει την άλλη μέρα πάνω σε όλους τους παίκτες που πήραν μέρος σ’ αυτό. Φέρνουν στον “αφρό” και την Alegria nas pernas, του Σκολάρι για τον Μπερνάρντ. Λες και ο αριστερός εξτρέμ μιας ομάδας είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ήττα σ’ ένα παιχνίδι που είχε φτάσει στο 0-5 πριν καν περάσει μισή ώρα αγώνα…

Σπουδαίες εμφανίσεις στη Σαχτάρ και η μεταγραφή στην Έβερτον

Όπως και να ‘χει το πράγμα, πάντως, η διεθνής καριέρα του Μπερνάρντ τελειώνει σ’ εκείνο το Μουντιάλ. Όχι όμως και η “μαγεία” που εξακολουθεί και προσφέρει με τα πόδια του στη Σαχτάρ, πλέον, τότε. Καλοκαίρι του 2013, ο παίκτης θέλει να πάει στην Πόρτο. Αλλά οι Ουκρανοί δίνουν 25.000.000 ευρώ για να τον πάρουν. Και η Μινέιρο, φυσικά, λέει ναι. Παρά τα όσα συμβαίνουν στη χώρα το καλοκαίρι του 2014, ο Βραζιλιάνος δεν αφήνει την ομάδα. Και, ειδικά αφότου ο “πιο-τακτικιστής-πεθαίνεις” Μιρτσέα Λουτσέσκου φεύγει από την ομάδα, γράφει μαζί της ιστορία.

Παίρνει 3 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και 2 Σούπερ Καπ. Είναι ο παίκτης που σημαδεύει σημαντικές ευρωπαϊκές στιγμές της. Γράφει μαζί της 156 εμφανίσεις με 28 γκολ και 35 ασίστ. Και το καλοκαίρι του 2018, ο Μάρκο Σίλβα δεν ακούει κανέναν για το μπόι του όταν τον παίρνει ως ελεύθερο στην Έβερτον, με αμοιβή 4.000.000 ευρώ το χρόνο. Και ο Κάρλο Αντσελότι τον εξυμνεί στη συνέχεια. Αλλά η κατηφόρα της Έβερτον είναι συστημική και δύσκολα αναστρέψιμη. Κι όταν τα πετροδολάρια της Σαρίγια (6.000.000 ευρώ το χρόνο για διετές συμβόλαιο) φτάνουν, ο παίκτης μετακομίζει για τα Εμιράτα. Έχει στα πόδια του, τότε, 84 εμφανίσεις, 8 γκολ και 7 ασίστ για την Έβερτον.

Αν έλθει στην Ελλάδα θα μιλάμε για υπέρβαση…

Στα ΗΑΕ την περασμένη σεζόν, έπαιξε σε 32 ματς (6 γκολ, 5 ασίστ, 2.500 αγωνιστικά λεπτά). Και κράτησε το -τιμητικό- προσωπικό του ρεκόρ να μην έχει δει ποτέ απευθείας κόκκινη κάρτα στην καριέρα του. Ο Μπερνάρντ διψάει, ωστόσο, για κάτι διαφορετικό. Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει και τον κάνει δικό του (ο Ολυμπιακός έχει διαψεύσει ήδη ότι έχει ενδιαφέρον), θα μιλάμε για υπέρβαση άλλου είδους. Και για παίκτη που πράγματι, “θα δώσει χαρά με τα πόδια του”, ειδικά εάν παίξει σε ελεύθερο ρόλο δημιουργού στο κέντρο… Για να δούμε, αν θα το δούμε…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν
Ποδόσφαιρο

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν