Ο Πορτογάλος έκανε ρεκόρ και έγραψε μεγάλες βραδιές στο λιμάνι. Αλλά και ο ίδιος ωφελήθηκε από αυτή τη σχέση. Ανέβασε το στάτους του ως προπονητή, ανέβασε και το κασέ του. Το δικό του "αντίο", σε αντίθεση με το "ξερό" της ομάδας είναι συγκινητικό και δείχνει ότι σέβεται αυτή την κοινή ιστορία...

Μαρτίνς: “Μεγάλωσε” κι εκείνος (σ)τον Ολυμπιακό! Όσο “βελούδινο” κι αν είναι ένα διαζύγιο, δεν παύει να είναι διαζύγιο. Ένας απο-χωρισμός, που όσο πολιτισμένα κι αν γίνει, αφήνει και στις δύο πλευρές και κάποια άσχημα συναισθήματα. Πικρίας και απογοήτευσης -το λιγότερο. Οι Πορτογάλοι έχουν δίκιο όταν λένε ότι αυτή η “ξερή” και υπερβολικά λιτή ανακοίνωση της λύσης της συνεργασίας των δύο πλευρών δεν ήταν η αρμόζουσα στα όσα αφήνει πίσω του ως κληρονομιά ο Πέδρο Μαρτίνς.

Ο ίδιος, ωστόσο, πάντοτε ευγενής και αξιοπρεπής, ήταν πολύ συγκινητικός στον δικό του αποχαιρετισμό. Μεταξύ άλλων λέει σ’ αυτό:  “…. Τον Ολυμπιακό τον σεβάστηκαν πάλι παντού και μαζί γράψαμε ιστορία στον μεγαλύτερο Σύλλογο της Ελλάδας… Αφήνω το Καραϊσκάκη περήφανος για την κληρονομιά των τελευταίων 4 σεζόν. Ήταν μεγάλη μου χαρά να είμαι κομμάτι της ιστορίας αυτού του τεράστιου Συλλόγου… Αφήνω μία υπέροχη χώρα που πλέον αποτελεί κομμάτι της ζωής μου… Οπότε κλείνω, λέγοντας: θα σε ξαναδώ σύντομα Ελλάδα!”

Μια συνεργασία με ρεκόρ για την ομάδα και ωφέλη για τον Μαρτίνς

Απ’ την άλλη, ωστόσο, ο Ολυμπιακός δεν ήταν ο μόνος που ωφελήθηκε απ’ αυτή τη σχέση. Και ο ίδιος ο Μαρτίνς κέρδισε πολλά. Πρακτικώς… όλα όσα σήμερα είναι, για την ακρίβεια… Όταν ο Ολυμπιακός, μετά από συνάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Μαρτίνς στο Λονδίνο, Απρίλιο του 2018, ανακοίνωνε την έναρξη της συνεργασίας τους, στην ουσία ανακοίνωνε έναν Πορτογάλο… Κάρλος Κορμπεράν. Με την έννοια ότι ελπιδοφόρα -πολύ- στοιχεία είχε δείξει και με τη Ρίο Άβε και με τη Γκιμαράες. Αλλά όχι κάτι εντυπωσιακό. Ντάρκο Κοβάσεβιτς (τότε), αλλά και Κριστιάν Καρεμπέ, πίστευαν πολύ στις δυνατότητές του. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, ο Μαρινάκης πήρε -και- τότε ένα ρίσκο.

Η ιστορία έδειξε ότι πολύ καλώς το πήρε. Έστω και λίγο “ψυχρά” από πλευράς ομάδας, στο τέλος, ο Μαρτίνς έφυγε, πάντως, από τον Ολυμπιακό ως “βασιλιάς των αριθμών”. Έγραψε πολλά και διάφορα ρεκόρ μαζί του. Μακροβιότερος προπονητής σε μια θητεία, ρεκόρ παιχνιδιών στον πάγκο (221), παραλίγο ρεκόρ νικών (143, έναντι 144 του Μπάγεβιτς), ρεκόρ ευρωπαϊκών παιχνιδιών, (54, με 23 νίκες -ρεκόρ). Πήρε τρία πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο… Μαζί του, ο Ολυμπιακός μπήκε δύο φορές σε Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κι άλλες δύο σε Ομίλους του Γιουρόπα.

 


Και… εκτός αριθμών, ωστόσο, αφήνει πίσω του σημαντική κληρονομιά. Βραδιές προκρίσεων που έγραψαν ιστορία (Μίλαν, Άρσεναλ, Αϊντχόφεν) κι άλλες ακόμη με αξέχαστες εμφανίσεις απέναντι σε “θεριά”, όπως η Μπάγερν Μονάχου, η Τότεναμ, η Μάντσεστερ Σίτι. Όλα αυτά, ωστόσο, είπαμε και πιο πριν, δεν ήλθαν χωρίς όφελος, ηθικό, επαγγελματικό και οικονομικό και για τον ίδιο. Στον πρώτο τομέα, ο Μαρτίνς γνώρισε όχι μόνον το χειροκρότημα του κόσμου, αλλά και την έμπρακτη στήριξη της διοίκησης σε πολλές περιπτώσεις.

Όνειρό του η Πρέμιερ Λιγκ, στον Ολυμπιακό ανέβασε το στάτους του…

Και επαγγελματικά, με τον Ολυμπιακό “μπήκε στο χάρτη” των προπονητών με διεθνές στάτους. Εκπρόσωπός του πλέον είναι ο διάσημος Πίνι Ζάχαβι. Όλα αυτά τα χρόνια ήλθαν για εκείνον προτάσεις από Αραβία (Αλ Νασρ, Αλ Σαμπάμπ), από Βραζιλία (Σάο Πάουλο), από Ρωσία (Ντιναμό Μόσχας). Και, βέβαια, πέρυσι από τη Φούλαμ. Όνειρο του Μαρτίνς είναι μια ομάδα της Premier. Και η Φούλαμ ήταν ολοφάνερο ότι πήγαινε ολοταχώς για εκεί. Η ρήτρα του, ωστόσο (4.000.000 ευρώ) δεν ολοκλήρωσε το ενδιαφέρον των Λονδρέζων. Και ούτε ο ίδιος θα έφευγε από τον Ολυμπιακό για την Τσάμπιονσιπ, άλλωστε…

Εργατικότητα και καλή χημεία με την ομάδα…

Κι όσο, τέλος, για τα οικονομικά ωφέλη, κι αυτά ήταν πολύ σημαντικά για τον Μαρτίνς. Στη Γκιμαράες έπαιρνε 240.000 ευρώ το χρόνο. Στον Ολυμπιακό ξεκίνησε με 500.000 και, στην πορεία, έφτασε τις 900.000 και, τη σεζόν 2020-21, με τα μπόνους στόχων εκπληρωμένα, πήρε 1.650.00. Κανείς δε μπορεί να πει, πάντως, ότι δεν τα δούλεψε και με το παραπάνω. Η εργατικότητά του είναι δεδομένη. Και εξαιρετική υπήρξε η “χημεία” του με την ομάδα, για τουλάχιστον 3,5 χρόνια. (Γι’ αυτό, άλλωστε, προ εξαμήνου ήλθε και η ανανέωση του συμβολαίου του). Όλα τα ωραία, ωστόσο, έχουν ένα τέλος. Κι αυτό έφτασε για τον Πορτογάλο και τον Ολυμπιακό. Που, πάντως, όταν η… ένταση του διαζυγίου περάσει, δε θα έχουν και λίγες καλές αναμνήσεις να φέρουν στη μνήμη τους ο ένας για τον άλλον…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι