Αντί να τρώει τα μουστάκια της με την ΕΠΟ, η Σούπερλ Λίγκα πρέπει να προβληματιστεί για το προϊόν της. Όλο το ισραηλινό πρωτάθλημα κοστίζει λιγότερα από τον Ολυμπιακό και η Λέφσκι Σόφιας όσο δύο παίκτες του ΠΑΟΚ... Κάτι δεν πάει καθόλου καλά, λοιπόν, όταν γινόμαστε περίγελως της Ευρώπης...

Ελληνικό ποδόσφαιρο: Θερίζεις ό,τι σπέρνεις… Μετά από έξι προκριματικά παιχνίδια, η χώρα όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, έχει απολογισμό 2 αποκλεισμούς και μόλις 750 βαθμούς συγκομιδή για την ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ. Οι 500 απ’ αυτούς είναι επίτευγμα του Άρη (κάθε νίκη ισοδυναμεί με 1.000 βαθμούς δια του αριθμού των ομάδων που συμμετέχουν στην Ευρώπη, άρα 250 στο τέλος). Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός πρόσφερε 125, με την ισοπαλία που… κατέκτησε από το μεγαθήριο Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ (500 δια 4). Και ο δευτεραθλητής ΠΑΟΚ άλλους 125 μετά το 1-1 με τη Λέφσκι στην Τούμπα. Κι αυτό είναι όλο.

Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ είναι και ο πιο οδυνηρός. Πρώτον διότι σημαίνει Ευρώπη πάπαλα για την ομάδα (αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο), πριν καν μπει ο Αύγουστος. Και δεύτερον επειδή ο “Δικέφαλος” θα ήταν στους ισχυρούς μέχρι και τα πλέι-οφ της Conference. Κι αν έφτανε στους Ομίλους θα ήταν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας -ισχυρός και πάλι, στην ουσία. Με στοιχειωδώς καλή απόδοση, είχε αρκετές πιθανότητες να κάνει και εφέτος μια πολύ καλή πορεία στην προσπάθεια να φτάσουμε τη 15η θέση της ειδικής βαθμολογίας και τις 5 ομάδες στην Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός οφείλει να βρεθεί στους Ομίλους του Γιουρόπα!

Άρης και Παναθηναϊκός, ευτυχώς, απέκτησαν από “σπόντα”, αυτό το πλεονέκτημα. Εάν περάσουν -και, πλέον, είναι πολύ κρίσιμο να το καταφέρουν!- Μακάμπι Τελ Αβίβ και Σλάβια Πράγας θα είναι στο γκρουπ των ισχυρών, αλλά με δύσκολους πιθανούς αντιπάλους. Και, φυσικά, η απογοητευτική εικόνα του Ολυμπιακού και στα δύο ματς με την ισραηλινή ομάδα, λέει στον κοινό νου ότι, όπως έχουν έλθει τα πράγματα, το ματς με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας δε μπορεί σε καμία περίπτωση να το δει ως “εύκολο”, “σίγουρο” ή απλό. Ο πρωταθλητής οφείλει κι εκείνος να κάνει το καθήκον του στο ακέραιο και να βρεθεί στους Ομίλους του Γιουρόπα.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι στη 16η θέση, με 23.850 βαθμούς. Οι Ελβετοί, που είναι στη 15η, έχουν μόλις 325 βαθμούς παραπάνω, αλλά χωρίς απώλεια καμιάς από τις 4 ομάδες τους ως τώρα. Τσέχοι, Δανοί και Κροάτες είναι σε κοντινή απόσταση πίσω μας. Τυχόν νίκες του Παναθηναϊκού επί της Σλάβια Πράγας, θα έχουν, έτσι, ακόμη μεγαλύτερη ειδική σημασία για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μια θλιβερή εικόνα που πρέπει να προβληματίσει τη Λίγκα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με εξαίρεση τον Άρη που πέρα από τις δύο νίκες του, είχε και καλή -για την εποχή- αγωνιστική εικόνα να δείξει, ως τώρα μιλάμε για μια κατάσταση στα όρια του διασυρμού. Η Μακάμπι Χάιφα έχει χρηματιστηριακή αξία ούτε 20.000.000 ευρώ και το ισραηλινό πρωτάθλημα κάτι λιγότερο από 120.000.000 συνολικά. Δηλαδή, στα χαρτιά, 3.000.000 λιγότερα από τον Ολυμπιακό των 122.500.000! Αντίστοιχα, η Λέφσκι Σόφιας αξίζει, θεωρητικά, κάτι λιγότερο απ’ όσο ο Ζίφκοβιτς με τον Ίνγκασον μαζί. Και το βουλγαρικό πρωτάθλημα ολόκληρο έχει αξία 115.000.000, όταν ο ΠΑΟΚ έχει 55.000.000!

ΟΚ. Τα λεφτά δεν παίζουν μπάλα. Αλλά τα όσα έχουμε δει ως τώρα, είναι ένα δείγμα που ενισχύει την πεποίθηση ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί. Και νοσεί βαθιά. Σε επίπεδο οργάνωσης, ποιότητας, προγραμματισμού, ουσιαστικού ανταγωνισμού. Αντί να τρώει τα μουστάκια της με την ΕΠΟ, η Σούπερ Λίγκα θα πρέπει να προβληματιστεί ως συνεταιρισμός για ένα προιϊόν που έχει θεωρητική αξία 365.000.000 ευρώ. Ναι. Αυτά είναι λιγότερα απ’ όσο κοστίζει μόνη της η Έβερτον ή η Γουέστ Χαμ. Αλλά δεν είπε κανείς να γίνουμε Premier League. Αλίμονο. Να μη γινόμαστε περίγελως είπαμε. Αλλά κι αυτό είναι, προφανώς, δύσκολο…

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι