Βλάντιμιρ Σιλικόφσκι: Ο skater ταχύτητας που του υποκλίθηκαν όλοι! Και όχι άδικα. Υπήρξε μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Ακούραστος μαχητής της ζωής και αθλητής-πρότυπο. Ασημένιος στο Ευρωπαϊκό του 1958. Και ηθικός πρωταθλητής κόσμου την ίδια χρονιά, στο Ελσίνκι. Εκείνη την ημέρα, σαν από καπρίτσιο της μοίρας, μια βαριά ομίχλη σκέπασε την πίστα την ώρα που έπρεπε […]

Βλάντιμιρ Σιλικόφσκι: Ο skater ταχύτητας που του υποκλίθηκαν όλοι! Και όχι άδικα. Υπήρξε μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Ακούραστος μαχητής της ζωής και αθλητής-πρότυπο. Ασημένιος στο Ευρωπαϊκό του 1958. Και ηθικός πρωταθλητής κόσμου την ίδια χρονιά, στο Ελσίνκι.

Εκείνη την ημέρα, σαν από καπρίτσιο της μοίρας, μια βαριά ομίχλη σκέπασε την πίστα την ώρα που έπρεπε να αγωνιστεί ο Σιλικόφσκι. Ήταν δύσκολο ακόμη και να αναπνεύσει κανείς. Πόσο μάλλον να διανύσει 10 χλμ με τα πατίνια, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι προπονητές της ΕΣΣΔ ζήτησαν να υπάρξει αναβολή, μέχρι να διαλυθεί η ομίχλη. Αλλά οι διοργανωτές επέμεναν να γίνει κανονικά η κούρσα.

Ο Σιλικόφσκι τα έβγαλε πέρα. Με τον τερματισμό του, ωστόσο, η ομίχλη διαλύθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ο κύριος αντίπαλός του, Όλεγκ Γκοντσαρένκο έτρεξε υπό τέλειες συνθήκες. Και πήρε το χρυσό. Όλο το στάδιο, ωστόσο, αλλά και οι θεατές του αγώνα θεώρησαν ηθικό νικητή τον Σιλικόφσκι. Και τον χειροκρότησαν όρθιοι για ώρα. Εκείνος δε θα μπορούσε να ανταποδώσει με τον ίδιο τρόπο. Είχε ένα μόνο χέρι…

Σε τίποτε δεν τον εμπόδισε ο ακρωτηριασμός του

Σε ηλικία έξι μηνών, το 1933, ο Βλάντιμιρ υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού, λόγω ασθένειας. Ήταν κάτι που δεν τον πτόησε ποτέ. Ξεκίνησε το πατινάρισμα σε μικρή ηλικία, στην πόλη του, στο Βλάντιμιρ. Αργότερα πήγε στη Μόσχα και εντάχθηκε στη Σαχτέρ. Στη Σπάρτακ, όμως, άρχισε να προπονείται σε υψηλό επίπεδο.

Πολλές φορές τον είχαν δει να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα δόντια του για να κάνει διάφορα πράγματα. Δεν τον ένοιαζε. Η θέλησή του ήταν ατσάλινη. Με τη σκληρή του δουλειά στις προπονήσεις κατάφερε και έγινε μέλος της Εθνικής ομάδας της ΕΣΣΔ. Και έγραψε τη δική του ιστορία στις πίστες.

Μια ιστορία θάρρους που ενέπνευσε

Ήταν μια ιστορία θάρρους και ψυχικής δύναμης που του χάρισε το σεβασμό και το θαυμασμό όλων. Μετά την κούρσα εκείνη, στο Ελσίνκι, ο φινλανδικός Τύπος τον αποκάλεσε “Ασημένιο Παγκόσμιο Πρωταθλητή”. Στα μάτια όλων, ήταν. Η καριέρα του δεν κράτησε πολύ. Αλλά η ιστορία του ενέπνευσε. Υπήρξε ακόμη ικανότατος ποδηλάτης και κολυμβητής, χωρίς ποτέ να αφήσει την αναπηρία του να σταθεί εμπόδιο σε οτιδήποτε θέλησε να κάνει.

Μετά το σκέιτινγκ ο Σιλικόφσκι, που είχε σπουδάσει και στο τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μόσχας δούλεψε σε ερευνητικό ίδρυμα, στον τομέα της υποθαλάσσιας εξόρυξης πετρελαίου ως αυθεντία στον τομέα του. Δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή πολύ νέος, το 1987, σε ηλικία 54 ετών. Ο θρύλος του παραμένει ζωντανός…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Χειμερινά Αθλήματα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ