Ο μέντορας του Giannis με τη ζωή-μυθιστόρημα, λέγεται Βιν Μπέικερ. Είναι ο βοηθός προπονητής των Μιλγουόκι Μπακς για τον οποίο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στάζει μέλι: «Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτός ο άνθρωπος για τους Μπακς, αλλά ξέρω τι σημαίνει για εμένα. Είναι ένας σπουδαίος φίλος και περνάμε πολύ χρόνο μαζί και στην Ελλάδα. Μου μαθαίνει […]

Ο μέντορας του Giannis με τη ζωή-μυθιστόρημα, λέγεται Βιν Μπέικερ. Είναι ο βοηθός προπονητής των Μιλγουόκι Μπακς για τον οποίο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στάζει μέλι: «Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτός ο άνθρωπος για τους Μπακς, αλλά ξέρω τι σημαίνει για εμένα. Είναι ένας σπουδαίος φίλος και περνάμε πολύ χρόνο μαζί και στην Ελλάδα. Μου μαθαίνει πολλά. Και πάνω από όλα είναι υπέροχος άνθρωπος. Είμαι μαζί του τέσσερα χρόνια και το απολαμβάνω».

Ποιος είναι όμως ο Βιν Μπέικερ; Χμμμ. Και ποιος δεν είναι, θα ήταν καλύτερα να πούμε. Είναι κάποιος που είχε τα πάντα και τα έχασε, έφτασε στην άβυσσο και επέστρεψε. Με τέσσερις συμμετοχές σε All Star Games και χρυσός Ολυμπιονίκης με τις ΗΠΑ στο Σίδνεϊ, ο Μπέϊκερ μπήκε στο μαγικό κόσμο του NBA με τους Μπακς, το 1993. Έλαμψε μαζί τους ως ένας από τους καλύτερους φορ του πρωταθλήματος. Με ύψος 2μ11εκ και βάρος (τότε…) 109 κιλά, ο Μπέικερ υπήρξε φόβος και τρόμος κάτω απ’ τα καλάθια, άσχετα εάν οι Μπακς της εποχής ήταν δραματικοί.

Από το 1997 ως το 2002 βρέθηκε στους Σιάτλ Σουπερσόνικς (σήμερα, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερς) που τότε είχαν ιδιοκτήτη τον άνθρωπο πίσω από την αλυσίδα Starbucks, Χάουαρντ Σουλτζ. Ο Μπέικερ είχε καλές σεζόν στο Σιάτλ, όμως ο Σουλτζ εκτίμησε πολύ και το χαρακτήρα του παίκτη του και η φιλία τους παρέμεινε στα χρόνια που ακολούθησαν. Χρόνια που δεν εξελίχθηκαν καλά για τον Βιν. Στους Σέλτικς, που ήταν ο επόμενος σταθμος στην καριέρα του, το πρόβλημά του με τον αλκοολισμό άρχισε να βγαίνει στο γήπεδο. Μετά το λοκάουτ του 1988-89 στο NBA,  ο Μπέικερ είχε φτάσει τα 150 κιλά (!) και παρότι στη Βοστώνη κατάφερε να χάσει τα 25 απ’ αυτά, η καριέρα του είχε αρχίσει να παίρνει την κατιούσα.

Τα προβλήματα με τον αλκοολισμό έρχονται στην επιφάνεια

Ο προπονητής του στους Σέλτικς, Τζιμ Ο Μπράιεν, μύρισε οινόπνευμα στην ανάσα του σε μια προπόνηση και η παρουσία του στη Βοστώνη έληξε άδοξα. Αργότερα, παραδέχθηκε ότι μετά από τις κακές του εμφανίσεις τρύπωνε σε δωμάτια ξενοδοχείων ή και στο σπίτι του και έπινε μέχρις αναισθησίας.

Ακολούθησαν για τον παίκτη, οι Νιου Γιορκ Νικς, οι Χιούστον Ρόκετς, οι ΛΑ Κλίπερς και οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς, αλλά σε όλους ήταν φανερό ότι ο παλιός, καλός Μπέικερ ήταν παρελθόν. Η καριέρα του έληξε άδοξα το 2006.

Στην προσωπκή του ζωή, τα πράγματα επίσης χειροτέρευαν μέρα με τη μέρα. Τον Ιούνιο του 2007 έφτασε να συλληφθεί για οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ. Και την επόμενη χρονιά η τράπεζα πλειστηρίασε την εντυπωσιακή του έπαυλη των 900 τετραγωνικών στο Κονέκτικατ έναντι 2.500.000 δολαρίων. Πάλεψε σκληρά για τα επόμενα τρία χρόνια με την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό. Τα περίπου 100.000.000 δολάρια που είχε κερδίσει ως παίκτης μέσα σε 13 χρόνια εξανεμίστηκαν. Έφτασε μέχρι να πουλήσει το χρυσό του ολυμπιακό μετάλλιο! Ο Μπέϊκερ είχε φτάσει στο μηδέν.

Από σούπερ σταρ, διευθυντής σε καφέ Starbucks!

Στις 17 Απριλίου του 2011, μετά από σκληρή μάχη με τα προβλήματά του, ο Μπέικερ έπαψε οριστικά να πίνει. Αλλά η πορεία του προς τα πάνω, είχε ακόμη δρόμο. Ο ίδιος ευχαριστεί τον παλιό του φίλο Χάουαρντ Σουλτζ που, το 2015 τον έβαλε υπεύθυνο ενός καταστήματος Starbucks. Ήταν η ευκαιρία που του χρειαζόταν για να πάρει την πάνω βόλτα. Σιγά σιγά άρχισε να ξαναασχολείται και με το μπάσκετ. Και το 2019, οι Μπακς του έδωσαν τη θέση του βοηθού προπονητή, διώχνοντας, επιτέλους, κάθε δαίμονα που κυνήγησε αυτόν τον αγαθό γίγαντα στη ζωή του.

Σήμερα, στα 50 του και με δαχτυλίδι πρωταθλητή στο χέρι του πια, ο άνθρωπος που και ο δικός μας Giannis εκτιμά τόσο πολύ, προσπαθεί να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί στην κοινωνία. Είναι ιδρυτής της ΜΚΟ Stand Tall Foundation, που βοηθά νεαρά παιδιά να μορφωθούν και να αποκτήσουν ευκαιρίες στη ζωή. Δραστηριοποιείται ενεργά σε εκδηλώσεις κατά του εθισμού. Και επιβεβαιώνει αυτο που όλοι όσοι τον γνώρισαν είχαν να λένε. Ότι άσχετα με τα προβλήματα που πέρασε, υπήρξε ένας καλόκαρδος άνθρωπος, που σε κερδίζει με το χαρακτήρα του.

Αυτόν τον χαρακτήρα έβγαλε και στην αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε τπ 2017 με τίτλο: “Ο Θεός και τα Στάρμπακς. Το ταξίδι ενός σούπερ σταρ του NBA μέσα από τον εθισμό και την ανάρρωση” («God and Starbucks: An NBA Superstar’s Journey Through Addiction and Recovery»). Βαθιά ανθρώπινο και ειλικρινές, το βιβλίο είχε απήχηση στον κόσμο και βοήθησε και τον ίδιο τον Μπέικερ να σταθεί γερά στα πόδια του.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ