Η ιστορία του θηριώδους "Escalade" είναι ηρωική και συγχρόνως τραγική. Θα μπορούσε να αφήσει εποχή στο NBA. Τελικά έγινε θρύλος του streetball και πέθανε στα 38...

Τρόι Τζάκσον: Ξεχείλιζε ταλέντο, έσκασε απ’ τα κιλά! Αν υπάρχει μπασκετικό “γονίδιο”, οι αδελφοί Τζάκσον το είχαν και οι δύο. Ο αθλητισμός όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το ταλέντο. Απαιτεί και πειθαρχία και σκληρή δουλειά και προπόνηση. Και πάνω απ’ όλα σεβασμό στο εργαλείο της δουλειάς σου, δηλαδή το σώμα σου.

Ο Μαρκ Τζάκσον, πρωτοείδε το φως της ημέρας την πρωταπριλιά του 1965. Το ταλέντο του φάνηκε πρώτα στο streetball -εκεί που έχει περιγράψει και ο δικός μας μύθος του μπάσκετ, ο Νίκος Γκάλης, ότι πρωτοξεκίνησε στο μονοπάτι του για τη δόξα. Αλλά ο Μαρκ δεν έμεινε εκεί, στα τσιμεντένια γήπεδα αναμέτρησης όσων ονειρεύονται το NBA. Δούλεψε. Προσπάθησε. Και στο Κολλέγιο του Σεντ Τζονς είχε την τύχη να παίξει για δυο χρόνια δίπλα στον θρυλικό Κρις Μάλιν.

Ο Κρις Μάλιν έκανε τον Μαρκ να μη γίνει Τρόι…

Με μπόι 1μ91, ο Μαρκ είχε κι αυτός ροπή στο να παίρνει εύκολα κιλά, αλλά ο Μάλιν, κάτι σαν μέντοράς του αν και μόλις δυο χρόνια μεγαλύτερός του, τον έβαλε στο δρόμο του αθλητή. “Ο Κρις μου έμαθε τη σημασία που έχει η σκληρή προπόνηση, στο παρκέ και στο γυμναστήριο“, έχει πει ο Μαρκ Τζάκσον. Χάρη σ’ εκείνον δεν έφτασε ποτέ πάνω από 88 κιλά. Κι έφτασε να γίνει ένας από τους κορυφαίους πόιντ-γκαρντ του NBA.

Είναι ο 4ος ασίστ-μαν στην ιστορία (10.334!), μόλις μια λιγότερη από τον Στιβ Νας! Αγωνίστηκε σχεδόν 40.000 λεπτά σε 1296 ματς, πήρε κάτι λιγότερο από 5.000 ριμπάουντ και πέτυχε 12.489 πόντους. Επειδή έπαιζε πολλή ώρα με την πλάτη στους αμυντικούς μέσα στη ρακέτα, το NBA καθιέρωσε το σχετικό κανονισμό των πέντε δευτερολέπτων, που πήρε το όνομά του. “Mark Jackson Rule”. Γενικά, σεβάστηκε το δώρο που του έδωσε η φύση.

Τεράστιο ταλέντο, αλλά και “τεράστιος” από μικρό παιδί…

Το ίδιο δώρο χάρισε και στον αδελφό του, τον Τρόι, που ήλθε στη ζωή στις 11 Ιανουαρίου του 1973. Μέχρι το 1983, όταν ο Μαρκ ίδρωνε στις προπονήσεις, το παρκέ και την αίθουσα εκγύμνασης του Σεντ Τζον, ο μικρότερος Τρόι είχε αρχίσει κι εκείνος να φτιάχνει όνομα στο streetball. Φοβερός ντριπλέρ, με σπουδαία πάσα, εύστοχος, εύστροφος μπασκετικά. Με μια διαφορά. Στα 10 του ήταν ήδη παχύσαρκος.

Όταν ο Μαρκ άρχισε να παίζει στους Νιου Γιορκ Νικς, το 1987, ο 14χρονος Τρόι ψήλωνε γρήγορα. Αλλά, επίσης, έπαιρνε κι άλλα κιλά. Στο Λύκειο πια, είχε φτάσει τα 208 εκατοστά ύψος. Αλλά και τα 227 κιλά βάρος! Παρόλα αυτά, τα όσα έκανε στο θρυλικό Ρούκερ Παρκ, του Χάρλεμ έκαναν τον Μπιλ Χάλεϊ, προπονητή της κολλεγιακής ομάδας του Σέλμα, στην Αλαμπάμα να τον στρατολογήσει.

Από τις επικές μονομαχίες streetball στο Ρούκερ Παρκ, το NBA έχει κερδίσει παίκτες όπως ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο Τζούλιους Έρβινγκ, ο Κρις Μάλιν, ο Κέβιν Ντουράντ… Αλλά ο Τρόι δεν κατάφερε να γίνει μέλος αυτής της τιμητικής λίστας. Στο Κολλεγιακό έπαιξε, αν και δεν αδυνάτισε. Το Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ τον ξεχώρισε και τον πήρε, αλλά με την προϋποθεση να χάσει κιλά. Κατάφερε με χίλια ζόρια να χάσει 60, αλλά και τα 165 ήταν ακόμη υπερβολικά. (Ο Σακίλ ο Νιλ, άλλωστε, στα 2μ16 δεν έφτασε ποτέ πάνω από 150).

Ξέχασε το NBA, έγινε σόουμαν ως μπασκετικό παράδοξο…

Μετά από 20 ματς με το Λούιβιλ, ο Τρόι κατάλαβε ότι δεύτερος Τζάκσον που να μην είναι συνωνυμία δε θα φτάσει στο ΝΒΑ. Με μηδενική αυτοπειθαρχία, αλλά πρόσχαρο χαρακτήρα και μεταδοτικό χαμόγελο. ο Τρόι έγινε το μόνο που θα ήταν δυνατόν να γίνει. Ένας περιπλανώμενος σόουμαν. Ένα πελώριο σε διαστάσεις μπασκετικό παράδοξο. Κάτι που έβλεπες και έλεγες: “Πώς παίζει έτσι, αυτός ο τύπος με τόσα κιλά; Δηλαδή, αν δεν τα είχε, τι θα έκανε;”

Δε θα μάθουμε ποτέ. Ο ίδιος δε θέλησε ποτέ να μάθουμε. Έπαιξε streetball με το παρατσούκλι Escalade (από το όνομα του πελώριου SUV της Κάντιλακ), έκανε όνομα, πέρασε λίγο από τους Γκλοουμποτρότερς και, μετά, μπήκε στην περιοδεύουσα ομάδα επιδείξεων AND1. Έφτασε, to 2005, μέχρι το εξώφυλλο του Sports Illustrated. Ως “θρύλος του streetball”.

Έβγαλε χρήματα, ως σόουμαν. Έδωσε αρκετά για την καταπολέμηση του AIDS που είχε κοστίσει τη ζωή στον μεσαίο αδελφό της οικογένειας. Πήρε πρωτοβουλίες και για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων μεταξύ των νέων της μαύρης κοινότητας. Είχε καλή καρδιά. Αλλά όχι ατσάλινη. Τα κιλά του και η σωματική καταπόνηση είχαν το κόστος τους. Βαριά υπερτασικός, έφυγε από τον κόσμο στον ύπνο του, από ανακοπή, στις 20 Φεβρουαρίου του 2011, μόλις 38 ετών. Έζησε γρήγορα, πέθανε νέος. Τουλάχιστον, έζησε όπως εκείνος ήθελε και άφησε το στίγμα του, αν αυτό μπορεί να αποτελέσει κάποιου είδους παρηγοριά…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για ΝΒΑ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν
Ποδόσφαιρο

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν