Σκόραρε στο… σικέ και έφυγε κακήν κακώς! Η ιστορία του Βραζιλιάνου Μοασίρ Μπάστος, γνωστού ως Τούτα, είναι απ’ αυτές για γέλια και για κλάματα. Γέλια επειδή ο άνθρωπος… απλώς δεν ήξερε -και δε ρώτησε κιόλας, ο φουκαράς. Και για κλάματα επειδή τέτοια εξώφθαλμη περίπτωση στημένου ματς για το οποίο ουδέποτε έγινε κάτι, είναι σπάνια! Ο […]

Σκόραρε στο… σικέ και έφυγε κακήν κακώς! Η ιστορία του Βραζιλιάνου Μοασίρ Μπάστος, γνωστού ως Τούτα, είναι απ’ αυτές για γέλια και για κλάματα. Γέλια επειδή ο άνθρωπος… απλώς δεν ήξερε -και δε ρώτησε κιόλας, ο φουκαράς. Και για κλάματα επειδή τέτοια εξώφθαλμη περίπτωση στημένου ματς για το οποίο ουδέποτε έγινε κάτι, είναι σπάνια!

Ο Τούτα δεν υπήρξε κάποιος σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Γεννημένος τον Ιούνιο του 1974, ο Μοασίρ Μπάστος έπαιξε συνολικά σε… 23 ομάδες (!) κυρίως βραζιλιάνικες. Με εξαίρεση τη Φλουμινένσε, όπου έμεινε για χρόνο-ρεκόρ στην καριέρα του, τριετία, από τις υπόλοιπες πέρασε και δεν ακούμπησε. Στη “Φλου” μέτρησε 51 γκολ σε 112 εμφανίσεις από το 2004 ως το 2007.

Κατά τα λοιπά, από ομάδες του εξωτερικού έπαιξε σε δυο Νοτιοκορεάτικες και, την περίοδο 1998-99 στη Βενέτσια. Πρόλαβε μαζί της 18 ματς και μόλις τρία γκολ. Το… τρίτο του ήταν κι αυτό που τον “έφαγε”. Διότι, απλώς, δεν έπρεπε να το βάλει. Δε φταίει, όμως. Κάποιος έπρεπε να τον έχει ενημερώσει νωρίτερα.

“Μη βάλεις γκολ. Πρέπει να λήξει 1-1!”

Όμως, αυτός που τον ενημερώνει, όταν μπαίνει αλλαγή  με το σκορ απέναντι στη Μπάρι να είναι στο 1-1 είναι ο Φίλιπο Μανιέρο. “Πρέπει να λήξει ένα-ένα. Μη βάλεις γκολ”, του λέει στα πεταχτά. Αλλά ο Τούτα δεν καταλαβαίνει. Θέλει να δείξει στον προπονητή του, Βάλτερ Νοβελίνο ότι του αξίζουν ευκαιρίες. Στο 90′, σε εκτέλεση φάουλ από τ’ αριστερά, ο Τούτα παίρνει κεφαλιά ανάμεσα από δύο αντιπάλους και κάνει το 2-1!

Φυσικά, το πανηγυρίζει. Αλλά με έκπληξη βλέπει ότι είναι μάλλον ο… μόνος που το κάνει. Οι υπόλοιποι συμπαίκτες του είτε τον χαιρετούν μουδιασμένα, είτε τον στραβοκοιτάζουν. Και οι αντίπαλοι χειροκροτούν ειρωνικά. Στη φυσούνα, μόνο που δεν τον πλακώνουν στο ξύλο, συμπαίκτες και αντίπαλοι.

Ο Νο14 που τραβάει τα μαλλιά του!

Όλοι καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί. Αν παρατηρήσετε, άλλωστε, την αντίδραση του παίκτη με το Νο 14 που… τραβάει τα μαλλιά του για το γκολ του συμπαίκτη του (0.07” στο βίντεο), θα αντιληφθείτε ότι περιθώρια για παρερμηνείες δεν υπάρχουν. Το ματς ήταν συμφωνημένο για “Χ’, αλλά και για 1-1. Εκείνη την εποχή στην Ιταλία το γεγονός δεν ήταν, φυσικά, πρωτοφανές.

Ο κόσμος το ‘χε τούμπανο ότι η Μαφία ελέγχει τα αποτελέσματα ενός σωρού ομάδων. Και ειδικά σε ματς όπως εκείνο, της 24ης Ιανουαρίου του 1999. Με τη σεζόν να έχει μήνες μπροστά της και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα να είναι πιθανό και ανώδυνο για τις ομάδες. Μετά το ματς ο Τούτα ανάβει φωτιές λέγοντας: “Ο Μανιέρο μου είπε ότι καλύτερα είναι να μείνει το 1-1”, λέει.

Ο Ιταλός, πριν η δήλωση γίνει -αναγκαστικά πλέον- αντικείμενο έρευνας πάει να “κουκουλώσει” την υπόθεση: “Δε μιλάει καλά ιταλικά και δεν κατάλαβε. Δεν του είπα να μη βάλει γκολ. Του είπα ότι δεν πρέπει να δεχθούμε γκολ. Ούτε ότι πρέπει να έλθει 1-1 το ματς, του είπα. Του είπα ότι το 1-1 είναι ένα καλό αποτέλεσμα”.

Επτά χρόνια αργότερα, το Μάιο του 2006 το σκάνδαλο του Calciopolis θα φτάσει σε βάθος τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων. Και θα οδηγήσει σε βαριές καμπάνες.

Έρευνα που έκλεισε… “μέχρι να πεις Τούτα”

Τότε όμως, ακόμη τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η έρευνα, φυσικά, γίνεται, αλλά μάλλον για τα μάτια του κόσμου. Όπως γράφει ο πολιτικός Τύπος της Ιταλίας: “Η διερεύνηση άνοιξε και έκλεισε μέχρι να πει κανείς Τούτα”. Εν τω μεταξύ, βλέπετε, έχει δασκαλευτεί -μάλλον και απειληθεί- και ο Βραζιλιάνος. Επικαλείται κι εκείνος ελλιπή γνώση της γλώσας -άρα στηρίζει έμμεσα και την εκδοχή Μανιέρι. Και απαντά μονολεκτικά στις ερωτήσεις της Ομοσπονδίας.

Η έρευνα μπαίνει στο αρχείο λόγω έλλειψης αποδείξεων. Κι ο Τούτα φεύγει κακήν κακώς στο τέλος της σεζόν. Χρόνια μετά, μίλησε ανοιχτά για το παιχνίδι-ντροπή. “Το ματς ήταν στημένο. Μόλις ισοφάρισε η Μπάρι, όλοι σταμάτησαν να παίζουν”, είπε. “Με έβαλε σε σκέψεις ότι οι συμπαίκτες μου δεν πανηγύριζαν το γκολ μιας νίκης. Και μετά είδα στην τηλεόραση ότι στο γκολ ένας συμπαίκτης μου τραβούσε τα μαλλιά του και μετά παρίστανε ότι πανηγυρίζει…”

“Μετά τη λήξη επικράτησε χάος. Μια ζωή έπαιζα ποδόσφαιρο. Δε μου ξαναέτυχε τίποτε παρόμοιο. Ήταν ντροπή και ασέβεια για τους οπαδούς”, κατέληξε ο Τούτα. Ένας παίκτης που έφυγε από την ομάδα του επειδή πέτυχε νικητήριο γκολ στο 90′. Σ’ ένα ματς, όμως, που όλοι θα πανηγύριζαν τις… χαμένες ευκαιρίες του και μόνο…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ