Τελικά… “κάλυπτα κι εγώ τονΤουρόνε” ή όχι; Η ιστορία ενός γκολ που ακυρώθηκε το 1981, συζητείται ακόμη σήμερα, 30 και βάλε χρόνια μετά. Και αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς στην “αιώνια” αντιπαλότητα της Ρόμα με τη Γιουβέντους. Θεωρείται ότι στέρησε από τους πρωτευουσιάνους έναν τίτλο. Και, καλώς ή κακώς, εδραίωσε το συναίσθημα στην […]

Τελικά… “κάλυπτα κι εγώ τονΤουρόνε” ή όχι; Η ιστορία ενός γκολ που ακυρώθηκε το 1981, συζητείται ακόμη σήμερα, 30 και βάλε χρόνια μετά. Και αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς στην “αιώνια” αντιπαλότητα της Ρόμα με τη Γιουβέντους. Θεωρείται ότι στέρησε από τους πρωτευουσιάνους έναν τίτλο. Και, καλώς ή κακώς, εδραίωσε το συναίσθημα στην Ιταλία ότι η Γιούβε συνήθως ήταν λίγο πιο… ίση από τις υπόλοιπες ομάδες της χώρας…

Ήταν όμως έτσι; Μια σειρά από συγκυρίες κάνουν την ιστορία λίγο διαφορετική από εκείνο το δικό μας, αλησμόνητο “οφσάιντ” της 19ης Φεβρουαρίου του 2011, που έγινε σλόγκαν και meme. Με τα σόσιαλ μίντια να είναι φρέσκο πράγμα και σε διαρκή άνοδο εκείνη την εποχή, η φάση του γκολ του Κατσουράνη στο Καραϊσκάκης ήταν από τα πρώτα viral αθλητικά βίντεο της εποχής.

Και γι’ αυτό καθιέρωσε ως έκφραση το “κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη”. Ως φάση, ωστόσο συνιστά εξώφθαλμο λάθος από τον επόπτη Σπύρο Τρύφωνα -θα μπορούσε άνετα να τον έχει αγνοήσει, πάντως, ο Δημήτρης Καλόπουλος. Δεν τίθεται αμφισβήτηση.

Η ιστορία ενός γκολ…

Κρατήστε κ αυτό το επικό σχόλιο που ακούγεται “είναι πολύ κλειστό το πλάνο”, διότι κι αυτό έχει τη σημασία του. Και πάμε στο ιταλικό πρωτάθλημα της σεζόν 1980-81. Η Γιούβε έχει στο ρόστερ της αφρόκρεμα. Ντίνο Τζοφ, Γκαετάνο Σιρέα, Αντόνιο Καμπρίνι, Κλαούντιο Τζεντίλε, Λίαμ Μπρέϊντι, Φράνκο Καούζιο, Ρομπέρτο Μπέτεγκα, Μάρκο Ταρντέλι, Τζιουζέπε Γκαλντερίζι…

Αλλά και η Ρόμα εκείνης της περιόδου έχει μια εξαιρετική ομάδα. Με μεγάλα της αστέρια τον Αγκοστίνο Ντι Μπαρτολομέι, με την τραγική προσωπική ιστορία, τον Μπρούνο Κόντι, τον Κάρλο Αντσελότι, τον σπουδαίο Βραζιλιάνο Φαλκάο και τον δεινό σκόρερ Ρομπέρτο Προύτσο. (Άπαντες στο Hall of Fame της ομάδας…)

Ο Προύτσο έκλεισε τη σεζόν ως πρώτος σκόρερ του Καμπιονάτο, με 18 γκολ (και την επόμενη, επίσης, με 15). Με τους Ρωμαίους, σε 10 χρόνια (1978-1988) συμπλήρωσε 240 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 106 γκολ. Και στην καριέρα του, που ξεκίνησε από τη Τζένοα και έληξε στη Φιορεντίνα, το 1989, σημείωσε συνολικά 164 γκολ σε 396 παιχνίδια. Παραδόξως δεν έκανε ποτέ σημαντική καριέρα ως διεθνής, αλλά ότι υπήρξε “killer” υπήρξε, από τους λίγους.

Όμως η φάση που έμεινε στην ιστορία δεν τον έχει σκόρερ. Σκόρερ έχει τον προωθημένο αμυντικό Μαουρίτσιο Τουρόνε και τον Προύτσο να του δίνει την κεφαλιά-ασίστ. Είναι 10 Μαίου του 1981 και το ματς, εν πολλοίς είναι αυτό που θα κρίνει τον τίτλο. Το σύστημα ακόμη τότε είναι 2 βαθμοί για τη νίκη, όχι 3. Οπότε η Ρόμα θέλει νίκη για να περάσει έστω 1 βαθμό τη Γιούβε. Ακολουθούν για τις δύο ομάδες πολύ διαφορετικά παιχνίδια.

Το οφσάιντ από τον Σαντσίνι που έμεινε στην ιστορία…

Η Γιουβέντους παίζει στη συνέχεια με Νάπολι εκτός -και η Νάπολι ήλθε τρίτη εκείνη τη σεζόν. Και μετά με την επίσης εξαιρετική εκείνη τη χρονιά Φιορεντίνα, εντός. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σκοντάψει. Η Ρόμα, πάλι, έχει μετά να υποδεχθεί την ήδη υποβιβασμένη Πιστοϊέζε και, εκτός έδρας, την τελευταία αγωνιστική να αντιμετωπίσει την Αβελίνο, που έχει σώσει τη χρονιά και είναι αδιάφορη.

Το ματς στο Τορίνο είναι σκληρό, με τις δύο ομάδες να προσέχουν την άμυνα τους, αφού, θεωρητικά και η ισοπαλία βολεύει τη Ρόμα, λόγω προγράμματος. Ο διαιτητής Πάολο Μπέργκαμο δείχνει συνολικά 8 κίτρινες κάρτες (τη δεύτερη -κόκκινη- στο τέλος του ματς στον ίδιο παίκτη, τον Φουρίνο, που έχει πάρει την πρώτη για κλάδεμα εν ψυχρώ στον Φαλκάο στο πρώτο ημίχρονο).

Το 0-0 μένει ως το 81′. Σ’ εκείνο το λεπτό οι παίκτες της Ρόμα συνδυάζονται, η μπάλα φτάνει στην περιοχή στον Προύτσο, αυτός με το κεφάλι δίνει στον Τουρόνε κι εκείνος σκοράρει. Νομίζει. Ο επόπτης Τζουλιάνο Σαντσίνι έχει τη σημαία σηκωμένη. Τον υποδεικνύει σε θέση οφσάιντ. Το γκολ ακυρώνεται. Το 0-0 μένει ως το τέλος.

Μια φάση που έγινε δυσκολότερη λόγω… απεργίας!

Η Γιούβε παραμένει στο +1, κερδίζει 0-1 τη Νάπολι, κερδίζει 1-0 και τη Φιορεντίνα εντός και ο Τραπατόνι πανηγυρίζει τον τίτλο. Η Ρόμα του Νιλς Λίντχολμ, μουδιασμένη από την “κλεμμένη” όπως λέει νίκη, κερδίζει την Πιστοϊέζε 1-0, μένει στο 1-1 με την Αβελίνο και τερματίζει 2η με 2 βαθμούς διαφορά.
Η Ρόμα πήρε την εκδίκησή της –και το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 41 χρόνια τη σεζόν 1982-83, μπροστά απ’ τη Γιούβε. Το γκολ του Τουρόνε, παραμένει ακόμη και σήμερα αντικείμενο αμφισβήτησης.

Ο Σαντσίνι επιμένει ότι δεν είχε κάνει λάθος. Και ότι ο Τουρόνε δεν καλυπτόταν τη στιγμή που η μπάλα έφευγε από το κεφάλι του Προύτσο. Δεν μπορεί κανείς να τον αδικήσει ελαφρά τη καρδία. Σε αντίθεση με το πρώτο ελληνικό viral οφσάιντ, η συγκεκριμένη φάση είναι δύσκολη, όντως.

Και την έκανε δυσκολότερη και το γεγονός ότι λόγω (μίας ακόμη, τότε…) απεργίας των τεχνικών της RAI τότε, η κάλυψη των αγώνων έγινε με μονοκάμερο. Η λήψη από ψηλά και μια μόνο κάμερα στο ύψος της σέντρας μπορεί όντως να ξεγελάσει το μάτι. Όπως και να ΄χει, ό,τι έγραψε, έγραψε. Και έγινε απλώς μία ακόμη πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ των “Λύκων” και της Μεγάλης Κυρίας στο πέρασμα των χρόνων…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γιουβέντους

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ρόμα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ