Η σύνδεση μεταξύ κεφαλιών και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης άνοιας και εκφυλιστικών εγκεφαλικών παθήσεων, έχει πια μια αρκετά στέρεη επιστημονική βάση. Στην Αγγλία, οι κεφαλιές απαγορεύονται ήδη από τη νέα σεζόν στους Κ12 αγώνες. Και το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί...

Σύντομα παρελθόν οι… κεφαλιές στο ποδόσφαιρο! Πριν από ενάμιση χρόνο, τέλη του 2020 ο εμβληματικός σερ Μπόμπι Τσάρλτον έγινε ο 5ος παίκτης της Εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1996, ο οποίος διαγνώστηκε επισήμως με άνοια. Η διάγνωση ήλθε 18 χρόνια μετά το θάνατο του θρυλικού σέντερ φορ της Γουέστ Μπρομ, Τζεφ Αστλ. Ο Αστλ έφυγε απ’ τη ζωή στις 19 Ιανουαρίου του 2002, σε ηλικία μόλις 59 ετών. Το ιατροδικαστικό πόρισμα ανέφερε ως αιτία θανάτου τη Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια. Και ως πιο πιθανή αιτία της ασθένειας, τις αναρίθμητες κεφαλιές που είχε κάνει στη ζωή του ο Άστλ. Και μάλιστα με μπάλες που επειδή, εκείνη την εποχή, δεν ήταν αδιάβροχες, βρεγμένες ζύγιζαν πολύ…

Η σκοαριστική έρευνα FIELD για τις κεφαλιές και την άνοια…

Η πιθανή σύνδεση που μπορεί να έχουν οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο με την αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος παίκτης άνοια στα 60, του έγινε αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, μετά από ένα αποκαλπυτικό ρεπορτάζ-κατηγορώ της The Telegraph, το 2016. Και το 2019, τα αποτελέσματά της σόκαραν το ποδοσφαιρικό στερέωμα. Αλλά, μάλλον όχι αρκετά. Η έρευνα είχε το όνομα FIELD. Όχι, όμως, όπως λέμε “αγωνιστικός χώρος, γήπεδο”. Football’s  Influence on Lifelong health and Dementia risk. “Η επίδραση του ποδοσφαίρου στη γενικότερη μακροχρόνια υγεία και τον κίνδυνο άνοιας”, σε ελεύθερη μετάφραση.

Ο δρ. Γουίλι Στιούαρτ, επικεφαλής της έρευνας, εξέτασε τις περιπτώσεις σχεδόν 7.700 ποδοσφαιριστών με ημερομηνίες γέννησης απο το 1900 ως το 1976. Και η διαπίστωσή του ήταν ανατριχιαστική. Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες από το γενικό πληθυσμό να παρουσιάσουν πρώιμη άνοια ή/και εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου όπως το Αλτσχάιμερ ή η ΧΤΕ, που έστειλε στον άλλο κόσμο τον Αστλ.

Πρώτο στάδιο πρόληψης: τέλος οι κεφαλιές στους Κ12 αγώνες!

Η σχετική έρευνα είναι διαρκής στην Αγγλία, με χρηματοδότηση από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την Ένωση Επαγγελματιών Παικτών. Πέρυσι, η οδηγία που έδωσαν είναι ότι, τουλάχιστον στην προπόνηση απαγορεύονται “πάνω από 10 δυνατές κεφαλιές την εβδομάδα”. Αλλά ο Στιούαρτ δήλωσε ότι αυτό δεν έχει κάποια επιστημονική βάση. “Το ποδόσφαιρο πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει ένα παιχνίδι χωρίς καθόλου κεφαλιές”, ήταν τα λόγια του. Και η πρώτη δοκιμή γι’ αυτό, ξεκινά ήδη. Μετά από έγκριση και του διεθνούς ποδοσφαιρικού συμβουλίου, στο εξής, οι κεφαλιές αποτελούν παρελθόν σε όλα τα παιχνίδια Κ12 στην Αγγλία!

Είναι η πρώτη πράξη εφαρμογής ενός σχετικού πρωτοκόλλου πρόληψης, που, ανάλογα με τα πορίσματα και άλλων ερευνών ανά τον κόσμο, καθόλου δεν είναι απίθανο να ισχύσει, σιγά σιγά και σε όλη την κλίμακα ηλικιών, τουλάχιστον ως τις Κ18. Κάποιος κανονισμός που να απαγορεύει σε ενήλικες να παίζουν ποδόσφαιρο με κεφαλιές είναι δύσκολο -προς το παρόν- να υπάρξει. Αλλά σε τέτοια περίπτωση, λένε αρκετοί νευρολόγοι, η ενημέρωση που θα έχουν θα έπρεπε να είναι αναλυτική, ως προς τους πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ