“Κάντο όπως ο Εντουάρ Μεντί”; Εύκολο είναι; Το εντελώς αντίθετο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει κάποιος όσα, στα 30 πέτυχε και πετυχαίνει ο Σενεγαλέζος διεθνής κίπερ της Τσέλσι. Όσα έκανε αποτελούν τον ορισμό της ασταμάτητης προσπάθειας. Κι ενός κουράγιου που δε συναντάται εύκολα. Ο Εντουάρ γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1992 στη Νορμαδία. Στα 13 […]

“Κάντο όπως ο Εντουάρ Μεντί”; Εύκολο είναι; Το εντελώς αντίθετο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει κάποιος όσα, στα 30 πέτυχε και πετυχαίνει ο Σενεγαλέζος διεθνής κίπερ της Τσέλσι. Όσα έκανε αποτελούν τον ορισμό της ασταμάτητης προσπάθειας. Κι ενός κουράγιου που δε συναντάται εύκολα.

Ο Εντουάρ γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1992 στη Νορμαδία. Στα 13 του μπήκε στις Ακαδημίες της Χάβρης. Εκεί όμως ανερχόμενο αστέρι και επίκεντρο της προσοχής, κάτω απ’ τα δοκάρια, ήταν τότε ο Ζακαρί Μπουσέ. Ο Μπουσέ προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα της Χάβρης στα 18 του. Και έγινε διεθνής με όλες τις Νέων της Γαλλίας.

Στη σκιά του Μπουσέ, που όμως η καριέρα του ακολούθησε φθίνουσα πορεία, ο Εντουάρ Μεντί αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Χάβρη και να δοκιμάσει στη Σερμπούρ, της Γ’ Εθνικής. Έμεινε μαζί της ως το 2014. Αλλά μετά βρέθηκε χωρίς σύλλογο για ένα χρόνο. Μπήκε στο ταμείο ανεργίας κι άρχισε να ψάχνει δουλειές άσχετες με το ποδόσφαιρο.

Η Τσέλσι χρωστάει πολλά στον Τεντ Λαβιέ!

Στη ζωή όλων μας, οι καλοί φίλοι παίζουν μεγάλο ρόλο. Και ευτυχώς για τον Εντουάρ, στη Σερμπούρ είχε βρει έναν τέτοιο. Τον Τεντ Λαβιέ. Ο Τεντ πρότεινε τον Μεντί στη Μαρσέιγ. Και, ευτυχώς για την… Τσέλσι (αλλά και τη Ρεμς και τη Ρεν) ο Εντουάρ ξαναδοκίμασε την τύχη του στο ποδόσφαιρο.

Υπέγραψε ως 4ος γκολκίπερ της Μαρσέιγ. Έπαιξε κυρίως με τη Β’ ομάδα και το 2016-17, βρέθηκε στη Ρεμς, στη Ligue 2. Στο ματς με την Αμιέν, ο βασικός γκολκίπερ της ομάδας, Γιοχάν Καρασό αποβλήθηκε στο 5ο λεπτό. Ο Μεντί πήρε τη θέση του. Και… την κράτησε σπίτι. Στα επόμενα εφτά ματς μάζεψε 3 clean sheets. Και την επόμενη σεζόν έγινε, για πρώτη φορά στην καριέρα του, πρωταγωνιστής! Καλείται και στην Εθνική Σενεγάλης.

Η Ρεμς ανέβηκε στη Ligue1 με τον Εντουάρ να μαζεύει 18 clean sheets σε 34 ματς! Και στη μεγάλη κατηγορία, πια, την επόμενη σεζόν, παίζει και στα 38 ματς βασικός με την τρίτη καλύτερη σχετική επίδοση στη Ligue 1: 14 ματς με ανέπαφη την εστία του.

Η Ρεν, η Τσέλσι και η… δόξα!

Για ποσό που λέγεται ότι ήταν 7.500.000 ευρώ, η Ρεν τον αποκτά για τη “κουτσουρεμένη” λόγω πανδημίας σεζόν του 2019-20. Με εννιά clean sheets ο Εντουάρ πρωταγωνιστεί στην κατάληψη της 3η θέσης και την πρόκριση για το Τσάμπιονς Λιγκ. Με 25.000.000 ευρώ,  από το καλοκαίρι του 2020 βρίσκεται στην Τσέλσι. Και… τι “παπάδες” κάνει, το ξέρουμε όλοι.

https://www.youtube.com/watch?v=45l3AnbLYYc

Στις 29 Μαίου πέρυσι, ο Μεντί γίνεται ο πρώτος Αφρικανός γκολκίπερ σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και ο δεύτερος γενικά σε ευρωπαϊκό τελικό -για όσους το ξεχνούν, ο Μπρους Γκρόμπελαρ, κίπερ των Reds στον τελικό του Κυπελλούχων με τη Ρόμα, το 1984, είχε καταγωγή απ’΄τη Ζιμπάμπουε. Μάζεψε στο περσινό Τσάμπιονς Λιγκ 9 clean sheets, όσα και ο Σαντιάγκο Κανιθάρεθ το το 2000-1 και ο Κέιλορ Νάβας το 2015-16.

Γκολκίπερ της σεζόν από ΟΥΕΦΑ και FIFA!

Φυσικά, αναδείχθηκε γκολκίπερ της σεζόν από την ΟΥΕΦΑ. Και τις προάλλες σήκωσε και το ακόμη πιο σημαντικό βραβείο του γκολκίπερ της χρονιάς από τη FIFA. Ξεπέρασε σε ψήφους τον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, που κατέκτησε το EURO και το “ιερό τέρας” της θέσης, Μάνουελ Νόιερ. Και εφέτος πρωταγωνιστεί στην πορεία της Τσέλσι.

Στα καλύτερά του χρόνια για γκολκίπερ, ο Εντουάρ Μεντί γράφει ιστορία. Και είναι συγκινητική. Από την απογοήτευση και την ανεργία, στους σπουδαίους τίτλους και τη δόξα. Δεν έχει όμως κάτι μεταφυσικό αυτή η πορεία. Έχει πολλή, σκληρή δουλειά, επιμονή και πείσμα. Διότι όλοι καταλαβαίνουν ότι το ταλέντο του είναι έμφυτο. Αλλά από απλώς ταλαντούχος, να φτάσεις στην κορυφή, δεν είναι ποτέ απλό. Και ποτέ τυχαίο…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Τσέλσι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι