Σαντιό Μανέ, Μοχάμεντ Σαλάχ, Εντουάρ Μεντί. Δυο "λιοντάρια της Τεράνγκα" και ο Αιγύπτιος με το μεγαλύτερο, πλέον, συμβόλαιο στην ιστορία της Λίβερπουλ είναι η τελική τριάδα για τον Παίκτη της Χρονιάς της Αφρικής. Και μεγάλο φαβορί είναι ο...

“Φαραώ” ή “λιοντάρι” ο νέος βασιλιάς της Αφρικής; Πίσω στο 2019, τελευταίας, λόγω πανδημίας, χρονιάς που δόθηκε το βραβείο, ο Σαντιό Μανέ ήταν ο μεγάλος νικητής του Αφρικανού Παίκτη της Χρονιάς. Και απόψε θα ξέρουμε αν ο εκπρόσωπος των “λιονταριών της Τεράνγκα” (“της πατρίδας”, δηλαδή) θα παραμείνει στο θρόνο του.

Στην τελική τριάδα για το βραβείο, ο Σενεγαλέζος φορ της Μπάγερν, πλέον, έχει παρέα δύο πολύ γνώριμούς του παίκτες. Τον Μοχάμεντ Σαλάχ, με τον οποίο πέρασε 5 χρόνια χρόνια στη Λίβερπουλ. (Ο Μανέ ήταν στους Reds από το 2016 και ο “Μο” τον βρήκε εκεί την επόμενη σεζόν…) Και τον Εντουάρ Μεντί, που καθιερώθηκε ως βασικός γκολκίπερ της Εθνικής Σενεγάλης από τον Νοέμβριο του 2018, δύο μήνες μετά την πρώτη του κλήση στα “λιοντάρια”.

Δυο φορές νικητής ο Σαλάχ, αλλά όχι το φαβορί απόψε…

Η ψηφοφορία έχει πλέον τελειώσει. Και στο Ραμπάτ του Μαρόκου, απόψε, θα γίνει η ανακοίνωση του μεγάλου νικητή. Αν είναι ο Μεντί, που έκανε εκπληκτική χρονιά με την Τσέλσι, αλλά πήρε και το Κόπα Άφρικα παρέα με τον Μανέ, θα είναι ο πρώτος του τέτοιος τίτλος. Αντίθετα, όπως και ο Σενεγαλέζος, έτσι και ο Μο Σαλάχ έχει νοιώσει τη γλυκιά γεύση αυτής της διάκρισης, δύο φορές, μάλιστα. Και το 2017, αλλά και το 2018.

Στα 30 του (στις 15 Ιουνίου είχε γενέθλια), ο Αιγύπτιος έκλεισε τη σεζόν με συνολικά 33 γκολ,αλλά και 17 ασίστ (31 και 16 για τη Λίβερπουλ και 2 – 1 για την Εθνική του). Που, όμως, έχασε στον τελικό του Κόπα Άφρικα από τη Σενεγάλη. Και γνώρισε κι άλλη μια απογοήτευση απ’ τα “λιοντάρια” για την πρόκριση στο Μουντιάλ. Στη Λίβερπουλ ως το 2025 πλέον, με 21.000.000 ευρώ το χρόνο (ρεκόρ για το σύλλογο), ο Μο δεν είναι, ωστόσο, το φαβορί για τον αποψινό τίτλο.

Μεγάλο φαβορί ο Σαντιό Μανέ…

Ο Σαντιό Μανέ, που επίσης έκλεισε τα 30 του στις 10 Απριλίου, έχει αυτόν τον τίτλο, του μεγάλου φαβορί. Έκλεισε τη χρονιά με 30 γκολ συνολικά, 23 για τη Λίβερπουλ-συν 5 ασίστ και 7 για τα “λιοντάρια” -συν 2 ασίστ. Ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Εθνικής του και για την κατάκτηση του Κόπα Άφρικα και για την πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ. Ένας παίκτης που φέρνει για τις ομάδες του στο γήπεδο όχι μόνο γκολ και ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Αλλά, με το χαμόγελο μόνιμα στα χείλη του και μια θετική αύρα, μια αίσθηση αισιοδοξίας και πίστης για τη νίκη.

Αουτσάιντερ ο Μεντί, με την ξεχωριστή προσωπική ιστορία…

Κι όσο για το αουτσάιντερ; Είναι σίγουρα ο 30χρονος κι αυτός (τα έκλεισε την 1η Μαρτίου), Εντουάρ Μεντί, με την ξεχωριστή προσωπική ιστορία… Η τελευταία φορά που ένας γκολκίπερ κέρδισε την ψηφοφορία για τον καλύτερο παίκτη της Αφρικής ήταν το 1986. Τότε, το είχε πάρει ο Μαροκινός Εζάκι Μπάντου. Παρότι ο Εντουάρ έχει κάνει εφέτος μια πολύ σπουδαία σεζόν με 23 clean sheets σε 49 ματς με την Τσέλσι και ήταν “εγγύηση” κάτω απ’ τα δοκάρια της Σενεγάλης και στο Κόπα Άφρικα, είναι δύσκολο να πάρει τον τίτλο.

Η παρουσία του, πάντως, στην τελική δεκάδα -στην ψηφοφορία συμμετέχουν αρχηγοί και προπονητές των αφρικανικών Εθνικών Ομάδων, μέλη της τεχνικής επιτροπής της Συνομοσπονδίας της Αφρικής και δημοσιογράφοι- είναι απολύτως δίκαιη. Και δικαιώνει και τον ίδιο.

Η αρχική αυτή 10άδα ήταν:

1.     Βενσάν Αμπουμπακάρ (Καμερούν)

2.    Ασράφ Χακίμι (Μαρόκο)

3.    Σεμπαστιάν Αλέ (Ακτή Ελεφαντοστού)

4.    Ναμπί Κεϊτά (Γουινέα)

5.    Καλιντού Κουλιμπαλί (Σενεγάλη)

6.    Ριγιάντ Μαχρέζ (Αλγερία)

7.    Σαντιό Μανέ (Σενεγάλη)

8.   Εντουάρ Μεντί (Σενεγάλη)

9.   Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος)

10. Καρλ Τοκό Εκαμπί (Καμερούν)

Ο Μεντί, με άλλα λόγια έχει ήδη ξεπεράσει πολύ μεγάλα ονόματα στην πορεία προς την τελική τριάδα. Αλλά σ’ αυτήν είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσει, κυρίως, τον συμπαίκτη του στην Εθνική Σαντιό Μανέ, αλλά και τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Είναι η “κατάρα” που συνοδεύει τους γκολκίπερ αυτή. Όσοι βάζουν τα γκολ είναι, κατά κανόνα, όσοι κλέβουν και την παράσταση απ’ όσους τα σώζουν. Μπράβο του πάντως, ακόμη και γι’ αυτή την τιμητική διάκριση… Και σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αν ένας “Φαραώ” ή ένα “λιοντάρι” θα είναι ο νέος βασιλιάς της Αφρικής…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι