Στην πιο... αντιπαθητική -όσο, όμως και απαραίτητη- θέση στο ποδόσφαιρο, αυτή του διαιτητή, ο Ιταλός ρέφερι παραμένει και σήμερα, 17 χρόνια από τότε που αποσύρθηκε, ο πιο γνωστός "άρχοντας του αγώνα" όλων των εποχών. Και τα κατάφερε με το σπαθί του -και το... στραγάλι του!

Πιερλουίτζι Κολίνα: Ο πρώτος διαιτητής – σταρ των γηπέδων! Στις 15 Δεκεμβρίου του 1991, σχεδόν δύο μήνες πριν κλείσει τα 31 του, ένας ψηλός, τελείως φαλακρός διαιτητής σφυρίζει τη σέντρα στο Ελλάς ΒερόναΆσκολι. Είναι ένα φαινόμενο. Μέσα σε μόλις τρεις σεζόν έχει φτάσει να χάσει από αλωπεκίαση τα μαλλιά του, αλλά και να διαιτητεύει από την -τότε- Δ’ Εθνική της Ιταλίας, στη μεγάλη κατηγορία. Μετά από 14,5 χρόνια, στις 24 Αυγούστου του 2005, ο Κολίνα κρεμάει τη σφυρίχτρα του αμέσως μετά τον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ Βιγιαρεάλ και Έβερτον.

Άλλα 16,5 χρόνια μετά, στο σήμερα, ο Κολίνα, που έκλεισε τα 62 του στις 13 Φεβρουαρίου, είναι ακόμη το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό στην ερώτηση “ποιος ήταν ο καλύτερος διαιτητής του κόσμου, όλων των εποχών”. Δεν έρχεται μόνο στο μυαλό, άλλωστε. Είναι, ακόμη, ο ρέκορντμαν στη σχετική ψηφοφορία της IFHHS, με 6 κατακτήσεις του τίτλου και μάλιστα, σερί, από το 1998 έως και το 2003. Είναι ο μόνος διαιτητής που έβαλε στο εξώφυλλό του το Pro Evolution Soccer.

Ο Κολίνα, Η Ρεάλ και ο Ολυμπιακός…

Και από τα μεγάλα “στραγάλια” είναι μάλλον ο μόνος που στην καριέρα του ψάχνει κάποιος να βρει τεράστιο λάθος, αλλά, μάταια. Ίσως αυτό στο… φινάλε του, με την ακύρωση του γκολ του Ντάνκαν Φέργκιουσον της Έβερτον, απέναντι στη Βιγιαρεάλ, για επιθετικό φάουλ του Ντάρεν Μπεντ στη φάση.

Φυσικά και ο Κολίνα πήρε εσφαλμένες αποφάσεις στην καριέρα του. Οι διαιτητές είναι κι εκείνοι άνθρωποι και όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Ειδικά όταν δεν υπάρχει, όπως σήμερα και VAR, που να διορθώνει αβλεψίες. Η διαφορά του Κολίνα είναι ότι στα χρόνια που πέρασε ως κορυφαία σφυρίχτρα του πλανήτη, κανείς δεν είδε τα όποια λάθη του ως ύποπτα. Σε μια θέση που είναι η πιο νευραλγική, αλλά και η πιο αμφιλεγόμενη στο ποδόσφαιρο, ο Πιερλουίτζι Κολίνα κατάφερε και έγινε σταρ. Και το πώς τα κατάφερε είναι το πιο σημαντικό.

Ο Ιταλός διαιτητής κέρδισε το σεβασμό και την αποδοχή όλων, ακριβώς επειδή στη διαδρομή του σφύριξε ό,τι είδε και μόνο. Ασφαλώς και όσα είδε δεν ήταν όλα σωστά. Αλλά κανείς ποτέ δεν τον κατηγόρησε ότι τα είδε σκόπιμα “λάθος”. ΟΚ. Ο Νταβόρ Σούκερ όντως τον ξεγελάει, 22 Οκτώβρη του 1997 και δίνει ένα πολύ τραβηγμένο πέναλτι κατά του Ολυμπιακού, στο Μπερναμπέου -για το δεύτερο δεν τίθεται αμφισβήτηση. Η συνολική παρουσία του όμως, δείχνει ότι δεν είναι “σε αποστολή”.

Η μνημειώδης απόκρουση του Ρομπέρτο Κάρλος στη Μαδρίτη…

Διότι στη λίστα των κορυφαίων όλων των εποχών, άλλωστε, φιγουράρει τρίτο, πίσω από του Ούγγρου Σάντορ Πουλ, το όνομα του Γερμανού Μάρκους Μερκ. Ο  Μερκ ήταν ο διαιτητής του τελικού του EURO 2004. Αλλά είναι και αυτός που κάνει ένα “λάθος” στο χέρι του Ρομπέρτο Κάρλος, στο ίδιο γήπεδο, πέντε χρόνια νωρίτερα. Μιλάμε για κανονική απόκρουση και μάλιστα καλή. Όταν ένας διαιτητής δε βλέπει κάτι τέτοιο -πέναλτι και κόκκινη- στο 1-0 ενός αγώνα, δικαίως βάζει κάποιος το “λάθος” σε εισαγωγικά.

Ο Κολίνα, όμως, δεν έχει τέτοιες ρετσινιές στην καριέρα του. Το αντίθετο. Παρότι επί χρόνια ήταν στο στόχαστρο της Γιούβε -που, γενικώς, δε… συμπαθεί κιόλας όσους διαιτητές δεν αναγνωρίζουν την “ανωτερότητά” της-, το 1997 δε διστάζει, απέναντι στην Ίντερ να ακυρώσει γκολ των νερατζούρι.

Έχει κάνει μεγάλο λάθος να το μετρήσει αρχικά. Αλλά το διορθώνει με τη βοήθεια του επόπτη του. Στη συνέχεια κάνει κάτι μοναδικό. Πάει στον πάγκο της Ίντερ να εξηγήσει την απόφασή του! Ο Ρόι Χόντσον του δίνει το χέρι και του λέει: “Δεν πειράζει Πιερλουίτζι”.

Η χειρονομία του μετά τον τελικό των τελικών στο Τσάμπιονς Λιγκ

Και σ’ αλλες στιγμές της καριέρας του ο Κολίνα έχει δείξει ότι το σεβασμό που είχε απ’ τους παίκτες και τους προπονητές, τον είχε επειδή και ο ίδιος έδειξε ανάλογο σ’ εκείνους. Στον τελικό των τελικών του Τσάμπιονς Λιγκ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν 2-1, το 1999, οι Γερμανοί έχουν κάνει το 1-0 απ’ το 6′. Αλλά χάνουν το ματς από τα γκολ του Σέριγχαμ και του Σόλσκιερ στο 91′ και το 93′. 

Η χειρονομία του Κολίνα, να παρηγορήσει τους παίκτες της Μπάγερν που έχουν μείνει άναυδοι στο χορτάρι ήταν μια από τις μεγάλες στιγμές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Και, μαζί με τις διαιτησίες του, φυσικά, ο λόγος που κατακτά τον δεύτερο σερί τίτλο του ως “Διαιτητής της Χρονιάς”.

Μετά από τον τελικό του Μουντιάλ Βραζιλία-Γερμανία 2-0, με δύο γκολ του Ρονάλντο, ο Όλιβερ Καν, που έχει παίξει εκπληκτικά στο παιχνίδι θυμάται τη χειρονομία του Κολίνα, 3 χρόνια νωρίτερα, αλλά και την ήττα της Εθνικής του με 5-1 από την Αγγλία, το 2001. “Είναι εξαιρετικός διαιτητής, αλλά πολλή τύχη δε (μου) φέρνει”, θα πει.

Ο “Κότζακ” που ήταν ισότιμος σταρ με κάθε παίκτη στο γήπεδο…

Καλό ή κακό γούρι, το βέβαιο είναι ότι ο Πιερλουίτζι Κολίνα, ο “Κότζακ”, έτρεξε μέσα στα γήπεδα ως σταρ ισότιμος με κάθε παίκτη. Το 2005 η ομοσπονδία αποφάσισε να αυξήσει το όριο ηλικίας για τους διεθνείς διαιτητές σε 46, από 45, μόνο και μόνο για να σφυρίξει άλλη μια χρονιά ο Κολίνα. Αλλά ο Ιταλός είχε εκείνη τη σεζόν μόλις διαφημίσει -σταρ, είπαμε!- το νέο OPEL Vectra. Η OPEL ήταν χορηγός της Μίλαν και υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων. Ο Κολίνα ανακοίνωσε ότι σταματά και το όριο ηλικίας παραμένει στα 45.

Είναι, δίχως αμφιβολία μια μεγάλη μορφή. Από το 2011 είναι και μέλος του ποδοσφαιρικού Hall of Fame της Ιταλίας. Ασχολείται ακόμη με τη διαιτησία. Είναι ο… Κλάτενμπεργκ της Ουκρανίας (με πολλά παράπονα, ωστόσο). Αλλά και ενεργό στέλεχος στην Ευρωπαϊκή (πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία (μέλος). Η αυτοβιογραφία του, “My rules of the Game”, “Οι δικοί μου κανόνες του παιχνιδιού” κυκλοφόρησε και στα ελληνικά, με τίτλο “Το θάρρος να αποφασίζεις“.

Δεν είχε ποτέ έλλειψη από τέτοιο θάρρος. Σπούδασε οικονομολόγος, αλλά τελικά, στη ζωή του έγινε… νομικός, “δικαστής”, συγκεκριμένα. Με τα -λίγα- λάθη και τα -πολλά- σωστά του, ο Κολίνα έδωσε μια άλλη διάσταση στην έννοια “διαιτητής”. Από αναγκαίο κακό, έκανε τη θέση έως και αξιοζήλευτη. Και πάντως της χάρισε μια πρωτόγνωρη αίγλη, ταυτόσημη από το 1995 ως σήμερα, με τ’ όνομά του…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Теннис Cегодня » Лайвскор, Результаты, Ставки И Статистик
mostbet-ru-serg

Теннис Cегодня » Лайвскор, Результаты, Ставки И Статистик