Ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων. Μα κυρίως τέτοια η βαβούρα, που ακόμα και σήμερα όσοι την έζησαν την παραλληλίζουν μόνο με το 1987 και με το 2004. Όπως η ΑΕΚ το 1968 τίγκαρε το Παναθηναϊκό Στάδιο.  Αντιστοίχως οι Έλληνες φίλαθλοι γέμιζαν το γήπεδο της Λεωφόρου. τις ταράτσες και […]

Ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων. Μα κυρίως τέτοια η βαβούρα, που ακόμα και σήμερα όσοι την έζησαν την παραλληλίζουν μόνο με το 1987 και με το 2004.

Όπως η ΑΕΚ το 1968 τίγκαρε το Παναθηναϊκό Στάδιο.  Αντιστοίχως οι Έλληνες φίλαθλοι γέμιζαν το γήπεδο της Λεωφόρου. τις ταράτσες και τα μπαλκόνια στα πέριξ. Και βέβαια τους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων.

Δεν υπήρχε παιδί που να μη στήθηκε μπροστά σε μία από τις λιγοστές τηλεοράσεις της εποχής για να παρακολουθήσει τον τελικό.

https://www.youtube.com/watch?v=OL-QSTx8atU

Έφευγαν δεκάδες άνθρωποι από χωριά για να πάνε σε κοντινή πόλη (ακόμα και με καρότσες), προκειμένου να στηθούν απέναντι στο «χαζοκούτι».

Για μία υποανάπτυκτη ποδοσφαιρικά χώρα, δεν συνιστά υπερβολή ότι… 8.768.372 κάτοικοι στάθηκαν στο πλευρό τoυ Παναθηναϊκού. Ήταν κάτι πρωτοφανές και ανεπανάληπτο. Οπως αποδείχθηκε. Σε μία εποχή που τα γήπεδα γέμιζαν με χιλιάδες κόσμο ακόμα και για ματς… Δ’ Τοπικού, καταλαβαίνετε τι αίσθηση προκάλεσε μία τέτοια επιτυχία.

Στις 2 Ιουνίου 1971, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Άγιαξ στο γήπεδο «Γουέμπλεϊ».

8.768.372 κάτοικοι της χώρας και άλλοι πόσοι Έλληνες του εξωτερικού ήταν μαζί του. Έχασε στον προορισμό του. Αλλά έκανε μέχρι τέλους το ταξίδι. Κι αυτό είναι που μετράει…

Κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου, ο Παναθηναϊκός φοράει πράσινες μακρυμάνικες εμφανίσεις. Με άσπρο μόνο στο γιακά και στο τέλος των μανικιών. Το λευκό τριφύλλι είναι μεγάλο, εμβληματικό. Οι φανέλες δεν γράφουν “Panathinaikos”, δεν έχουν χορηγό, ούτε τα ονόματα των παικτών στην πλάτη.

Ο ερχομός του Πούσκας. Ο τραυματισμός του Αντωνιάδη. Το δώρο της Λίβερπουλ. Το πριμ του Γουλανδρή. Οι μικρές λεπτομέρειες της διαδρομής ως τον τελικό.

Ο φάρος του Γουέμπλεϊ δεν έσβησε ποτέ. Οδήγησε τον Παναθηναϊκό στους ημιτελικούς του 1984 και του 1996. Στο μεγάλο “αχ” το 2002 στο Καμπ Νόου.

Μισό αιώνα μετά, εξακολουθεί να στέλνει το φως του. Να δίνει το στίγμα του τι ήταν, τι είναι ο Παναθηναϊκός.

Σκόρερ: 5’ Φαν Nτάικ, 87’ αυτ. Kαψής

Γήπεδο: Γουέμπλεϊ, Εισιτήρια: 83.179, Διαιτητής: Τζακ Τέιλορ (Αγγλία), Επόπτες: Κιθ Χόοθλι, Πατ Πάρτριτζ (Αγγλία)

ΑΓΙΑΞ: Στούι, Bάσοβιτς, Σουρμπίρ, Xούλσοφ, Pάιντερς (46’ Mπλάνγκεμπουργκ), T. Mιούρεν, Nέεσκενς, Σβαρτ (46’ Xάαν), Φαν Nτάικ, Kρόιφ, Kάιζερ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Oικονομόπουλος, Tομαράς, Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαψής.

 

 

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα