Αν και, κατά κανόνα, οι καλές μεταγραφές γίνονται πριν τη σέντρα της σεζόν, σε πέντε περιπτώσεις οι "πράσινοι" τράβηξαν πρώτο λαχνό το χειμώνα...

Παναθηναϊκός: Όταν έφερε… “καλοκαίρι” το Γενάρη! Συνήθως, οι καλοκαιρινές μεταγραφές είναι που πιάνουν τόπο στις ομάδες. Τον Ιανουάριο, κατά κανόνα, οι σύλλογοι πάνε να κλείσουν μεγάλα κενά ή να ενισχυθούν σε κάποια θέση λόγω απουσιών, τραυματισμών κ.λπ.

Στην ιστορία του Παναθηναϊκού, ωστόσο, τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις χειμερινών μεταγραφών όχι απλώς ξεχώρισαν, αλλά ήταν “λίρα εκατό”! Μην πούμε και χίλια. Ή και παραπάνω. Διότι η πρώτη και καλύτερη απ’ αυτές έχει το όνομα Κριστόφ Βαζέχα!

Το πολωνικό… πολυβόλο ήλθε στο “¨τριφύλλι” λίγο μετά τα 25α γενέθλιά του, το Δεκέμβριο του 1989. Δεν ήταν, βέβαια, λύση ανάγκης. Με τη Ρουχ Χορζόφ είχε πετύχει 66 γκολ σε 154 ματς. Ήταν διεθνής και πρώτος σκόρερ στο πολωνικό πρωτάθλημα (24 γκολ) όταν φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Αλλά κανείς δεν περίμενε τη συνέχεια.

Ο Κριστόφ έγινε σταθερό και αναπόστπαστο μέλος της ομάδας για 15 ολόκληρα χρόνια. Και πρόλαβε σ’ αυτά να βρει δίχτυα, συνολικά 320 φορές σε 503 συμμετοχές (244 σε 390 στην Α’ Εθνική). Πήρε μαζί της 5 πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος για 3 σεζόν (οκτώ σεζόν πρώτος του Παναθηναϊκού) και έζησε -και εξαιτίας του!- ανεπανάληπτες στιγμές στην Ευρώπη. Σημείο αναφοράς!

Διπλό τζακπότ με Γιούρκα και… “Μανωλάκη -ε -ε”!

Τον Ιανουάριο του 2001, ο Παναθηναϊκός είχε ρέντα. Και έκανε… διπλό τζακπότ. Εκείνο το χειμώνα έφερε και τον Εμάνουελ -Μανωλάκη για την κερκίδα- Ολιζαντέμπε, αλλά και τον Γιώργο “Γιούρκα” Σεϊταρίδη.

Ο Ολιζαντέμπε ηλθε από την Πολόνια Βαρσοβίας και σε 111 συμμετοχές με την ομάδα, μέχρι το Γενάρη του 2006 έβαλε 34 γκολ. Και μόνο εκείνα στο φινάλε του πρωταθλήματος 2003-4 (όταν και ο Παναθηναϊκός πήρε το νταμπλ) να είχε βάλει, για πάντα ίνδαλμα θα ήταν!

Ο Γιούρκας, πάλι, έγραψε τη δική του ιστορία -και στα αγγλικά, με το περίφημο “Who is Giourkas” του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, μετά τη γκολάρα του στο ΟΑΚΑ. Πήρε πρωτάθλημα, πήρε το EURO 2004, τζιράρισε και περί τα 20.000.000 σε μεταγραφές (Πόρτο, Ντιναμό Μόσχας, Ατλέτικο) -όταν είχε έλθει στον Παναθηναίκό με λιγότερα από 200.000 ευρώ.

Ο Λουκάς Βύντρα -ακμαίος και στα 41 του!

Χειμερινή μεταγραφή του Παναθηναϊκού στην άμυνα ήταν και εκείνη του Λουκά Βύντρα. Ήλθε στην ομάδα το χειμώνα του 2003 και έμεινε για 10 χρόνια. Έζησε πολύ καλές, αλλά και άσχημες -που δεν του άξιζαν- στιγμές με την ομάδα.

Έγραψε συνολικά 327 συμμετοχές και 15 γκολ με το τριφύλλι στο στήθος κι αυτό τα λέει όλα. Υπόδειγμα επαγγελματία, καθώς ήταν και είναι, παίζει ακόμη, στα 41 του (τα κλείνει 5 Φεβρουαρίου) ως, από πέρυσι το Σεπτέμβριο, μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της Σούπερ Λιγκ.

Φάνης Γκέκας: “Κανόνι” και σε 3 απ’ τα Big5 της Ευρώπης!

Στην επίθεση, τέλος, εκτός από Βαζέχα-Ολιζαντέμπε, χειμωνιάτικη μεταγραφή ήταν και ο Φάνης Γκέκας. Κανονιέρης απ΄ τους λίγους, από το Γενάρη του 2004 ως το Γενάρη του 2006, που πήγε στη Μπόχουμ, πέτυχε 23 γκολ σε 49 ματς.

Είναι από τους ελάχιστους Έλληνες παίκτες που έχει αγωνιστεί σε τρία από τα Big5 πρωταθλήματα: Μπουντεσλίγκα (Χέρτα), Πρέμιερ (Πόρτσμουθ) και Λα Λίγκα (Λεβάντε). Στην καριέρα του έχει δώσει (με την Εθνική μαζί) 537 ματς και σκόραρε 229 γκολ).

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ