"Προπαγάνδα" της ομάδας ή "συνωμοσία" για να φύγει ο Ιρλανδός που είχε κουράσει τον Σερ Άλεξ; Όπως και να 'χει η αφορμή για να κλείσει άδοξα η καριέρα του Ιρλανδού στη Γιουνάιτεντ ήταν η παροιμιώδης αθυροστομία του...

Όταν ο Ρόι Κιν το παράκανε (ακόμη και… για Ρόι Κιν!) Ο Ρόι Μόρις Κιν είναι Ιρλανδός. Κι αυτό θα μπορούσε να είναι η βιογραφία του. Όλη. Είναι Ιρλανδός με όλη τη σημασία που η πλούσια φιλολογία -και η ακόμη πιο πλούσια παραφιλολογία- δίνει στη λέξη. Αψύς. Οξύθυμος. Καυγατζής. Παθιασμένος. Αθυρόστομος. Αλλά και ωμά ειλικρινής. Ποτέ δε μάσησε στο γήπεδο και ποτέ δε μάσησε τα λόγια του. Μια φορά, τουλάχιστον, όμως, θα έπρεπε…

Στις 29 Οκτωβρίου του 2005, η Γιουνάιτεντ, που δεν έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν, παίζει στο Ρίβερσάιντ. Και γνωρίζει τη συντριβή με 4-1 από τη Μίντλσεμπρο. Ο Φαν ντερ Σάαρ τρώει κοροϊδίστικο γκολ από τον Μεντιέτα στο 100ο δευτερόλεπτο του αγώνα. Ο Ρίο Φέρντιναντ κάνει παιδαριώδες λάθος στο 2-0 από τον Χασελμπάινκ. Η Γιουνάιτεντ χάνει με 3-0 στο ημίχρονο, από χαζό πέναλτι. Τρώει και 4ο από άμυνα-παιδική χαρά. Ο Ρονάλντο πετυχαίνει, απλώς, το γκολ της τιμής… (vid)

Ο Ρόι Κιν είναι τραυματίας. Αν ήταν στον πάγκο θα είχε ορμήσει μέσα. Δεν ήταν. Δυστυχώς για εκείνον, ούτε η γλώσσα του έχει κάποιο τραυματισμό. Όπως σχεδόν πάντοτε, του ζητούν από το επίσημο κανάλι της ομάδας να κάνει δηλώσεις. Και… τις κάνει. Ως Ιρλανδός. Δηλαδή με τσαντίλα. Με πάθος ίδιο μ’ αυτό που έδειχνε στο γήπεδο. Και, φυσικά, με ωμή ειλικρίνεια. Ασκεί κριτική κυρίως στην άμυνα -κι όπως θα είδατε, μάλλον όχι άδικα- αλλά και σε άλλους παίκτες. Όχι κακόπιστη, απλώς λίγο… “ιρλανδέζικη”.

Οι παίκτες δεν παρεξηγούνται, αλλά ο σερ Άλεξ…

Κατονομάζει Τζον Ο’Σέι, Άλαν Σμιθ, Κίεραν Ρίτσαρντσον και Ντάρεν Φλέτσερ. Αποκαλεί τον Ρίο Φέρνιναντ «ντίβα» -για τον τρόπο που έπαιξε στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Λέει διάφορα. Το κανάλι αποφασίζει να μην τη μεταδώσει, αλλά το περιεχόμενό της διαρέει. Και ο Φέργκιουσον, που από την αρχή της σεζόν έχει κουραστεί να είναι σε προστριβές με τον Κιν, καλεί τους παίκτες σε συνάντηση στα αποδυτήρια.

Οι περισσότεροι δε θέλουν να δώσουν συνέχεια στο θέμα. Ξέρουν το χαρακτήρα του Κιν και καταλαβαίνουν ότι τα λόγια του δεν κρύβουν κακία ή προσωπική έχθρα με κανέναν. Μόνον πικρία για τη βαριά ήττα και για το γεγονός ότι, στα 34 του πια δεν είναι σε θέση να βοηθήσει και ο ίδιος την ομάδα. Όμως ο Φέργκιουσον έχει άλλες διαθέσεις. Πρακτικώς, φέρνει τον Κιν στο… “αμήν”. Και τότε, ο Ιρλανδός μέσα του παίρνει φωτιά.

Μιλάει άσχημα για τον Κάρλος Κεϊρόζ, βοηθό τότε του σερ Άλεξ. Μιλάει με ασέβεια και στον σερ Άλεξ. Ο Φαν ντερ Σάαρ, που πάει να παρέμβει για να τους ηρεμήσει… τ’ ακούει κι αυτός: “Σε δυο λεπτά μιλάς στην τηλεόραση όσο εγώ σε 13 χρόνια στην ομάδα”, του λέει. Κάποια στιγμή η συζήτηση (#not) τελειώνει. Ο Κιν βγαίνει στην προπόνηση, αλλά μετά από 30 λεπτά φεύγει. Και οι συμπαίκτες του δεν τον ξαναβλέπουν ποτέ να προπονείται ή να παίζει μαζί τους. Λίγες μέρες μετά, αποβάλλεται από την ομάδα. Ο σερ Άλεξ λέει δημοσίως ότι εκεί που έφτασαν τα πράγματα, δεν υπήρχε εκ μέρους του άλλη επιλογή.

Άδοξο τέλος καριέρας για τον Ρόι εξαιτίας της συνέντευξης…

Ο ίδιος ο Κιν κλείνει πικραμένος τη σπουδαία καριέρα του στη Μάντσεστερ. Είναι ο Ιρλανδός ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα τρόπαια στην καριέρα του και τα 17 απ’ τα 19 τα έχει πάρει με τη Γιουνάιτεντ. Έπαιξε 480 παιχνίδια με τη φανέλα της. Πάντοτε με πάθος, μαχητικότητα και πείσμα. Αλλά φεύγει από εκεί για κάποια λόγια του. Σε καμία περίπτωση όπως εκείνα τα, πολύ βαριά, που είχε ξεστομίσει για τον προπονητή Μικ Μακάρθι και την ομοσπονδία της Ιρλανδίας, πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 -λόγια που του κόστισαν τη συμμετοχή του εκεί. Λόγια, όμως, παρά ταύτα…

Ακόμη και σήμερα, ο Κιν λέει  ότι η υπόθεση της συνέντευξης που, και καλά, περιλάμβανε τόσο βαριές κουβέντες, ήταν πρόφαση για την ομάδα. Δεν πιστεύει ότι έπαιξε κάποια “συνωμοσία” εις βάρος του, αλλά χαρακτηρίζει τα όσα έχουν ειπωθεί για την κασέτα “προπαγάνδα” από πλευράς του συλλόγου. “Χάσαμε με 4-1”, είναι τα λόγια του. “Δηλαδή, τι έπρεπε να πω; Ότι παίξαμε καλά”;

Προσωπικότητα ιδιαίτερα έντονη, με πολλά ξεσπάσματα μέσα και έξω από το γήπεδο, πολλοί λένε ότι ο Ρόι Κιν δεν έκανε καλό στην καριέρα του με όλα αυτά τα.. “ιρλανδικά”. Ως ποδοσφαιριστής ήταν αυτό που κάθε προπονητής θέλει μέσα στο γήπεδο -αν και λιγάκι στο… πιο ήρεμο. Ηγετική μορφή, ακούραστος στα τρεξίματα, δυναμικός, ασυμβίβαστος με την ήττα.

Ό,τι κι αν λένε οι “απ’ έξω”, όμως, αυτός είναι ο χαρακτήρας του. Και σήμερα, ο Τύπος πάντοτε αναζητά την άποψή του για τα αθλητικά πράγματα. Και εξακολουθεί να τη δίνει με το θάρρος της γνώμης του. Ευτυχώς, όχι και το… πάθος και την οργή που του είχε, τότε, προκαλέσει αυτή η μοιραία για εκείνον ήττα από τη Μίντλεσμπρο.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ