Ο πρώην άσος της Τσέλσι ασχολείται με την "κρυπτική" για τους κοινούς θνητούς ιστορία που λέγεται Non Fungible Tokens. Αλλά η αγγλική ομοσπονδία τον κυνηγάει... φανερά!

Ο Τζον Τέρι έβαλε… αυτογκόλ με το NFT του τροπαίου! Θα πείτε τώρα, τι είναι αυτό το NFT; Είναι φαγώσιμο; Είναι κάποιος οργανισμός; Μια λέσχη; Όχι. Είναι μια από τις ηλιθιότητες που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια στην ψηφιακή εποχή μας. Και επειδή όλοι ξέρουν κατά βάθος ότι είναι ηλιθιότητες, άρα και εφήμερες, όσο κρατούν δημιουργούν κοινότητες φανατικών. Με καθόλου… ηλίθια χρήματα για ξόδεμα.

Γράφει ο Στέλιος Μαρκάκης

Η ανάλυση του Non Fungible Token (Μη Ανταλλάξιμων Διακριτικών -ας πούμε, διότι το token έχει εκατό μεταφράσεις, από φυλαχτό, αναμνηστικό και κάρτα, έως παρουσίαση), θα μας έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο. Στην πιο απλή εξήγηση που μπορεί να δοθεί, τα NFTs είναι μια ψηφιακή μορφή π.χ. των καρτών της Panini, με ποδοσφαιριστές, Ή της αντίστοιχης σειράς καρτών με τους θρύλους του μπέιζμπολ. Γενικά, ψηφιακή τέχνη. Που όμως, πολύ συχνά, δεν έχει καμία πραγματική αξία. Είναι “τέχνη”. Και είναι άυλη.

Για παράδειγμα, το “ιερό δισκοπότηρο” των καρτών του μπέιζμπολ που λέγαμε είναι η Τ206 Honus Wagner. Απεικονίζει τον μπάτερ των Πίτσμπουργκ Πάιρατς και μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί από συλλέκτες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση μιας αυθεντικής. Είναι κάτι που δεν έχει λογική έξω από τον κύκλο των φανατικών συλλεκτών καρτών του μπέιζμπολ. Αλλά τουλάχιστον κάτι πιάνεις στο χέρι σου. Και μπορείς να το βάλεις σε μια βιτρίνα. Ή στο πορτοφόλι σου, αν είσαι τρελός, για να την κοιτάς.

Ψηφιακή τέχνη και ψηφιακή… τρέλα -με πολλά λεφτά!

Με τα NFT δε συμβαίνει το ίδιο. Η “τέχνη” που αφορούν μπορεί να είναι οτιδήποτε ψηφιακό. Π.χ. ο Τζακ Ντόρσι, ένας από τους ιδρυτές του Twitter υπέγραψε ένα από τα χιλιάδες tweet του και το έκανε NFT. Έχει πουληθεί για εκατομμύρια δολάρια! Κάποιος άλλος μπορεί να κάνει NFT ένα gif. Ή ένα emoji. Έναν ήχο που έκανε στο μπάνιο (μπλιαχ, αλλά ισχύει). Να πάρει πέντε βίντεο απ’ το YouTube να τα μοντάρει, να το αποκαλέσει τέχνη και να το κάνει NFT. Αυτό το NFT gif, για παράδειγμα, με το όνομα Gucci Chost έφερε 3.600 δολάρια στον εμπνευσμένο δημιουργό του. Ο νέος ιδιοκτήτης του ζητά 16.300 για να το δώσει.

Κανονικά, λοιπόν, ένα NFT μπορεί να μην έχει καν αισθητική αξία. Αποκτά αξία επειδή τα NFTs διαθέτουν μια μοναδική ταυτότητα στο blockhain του κρυπτονομίσματος ethereum. Σε αντίθεση με τα ίδια τα κρυπτονομίσματα, που είναι Fungible (Ανταλλάξιμα), τα NFT δεν είναι. Έχουν μια μοναδική ψηφιακή υπογραφή, ας το πούμε έτσι.
Και γι’ αυτό, παρότι ο καθένας μπορεί να το κατεβάσει ή να το αναπαράγει, ο “ιδιοκτήτης” του μπορεί να είναι μόνο ένας. Είναι σαν τον περήφανο κάτοχο μιας αυθεντικής Τ206 Honus Wagner. Αυτό το βίντεο του διάσημου digital artist Beeble βγήκε ως NFT στην αγορά με ονομαστική αξία 66.000 δολάρια. Κάποιος το αγόρασε για 6.600.000!

Ο… Captain Kirk του Star Trek και τα μοσχοπουλημένα NFTs του

Ελάτε τώρα να φτάσουμε στον Τέρι Είπαμε. Οτιδήποτε ψηφιακό μπορεί να γίνει NFT. Και, φυσικά, να πουληθεί ή να βγει σε δημοπρασία ή να γίνει αντικείμενο ανταλλαγής σε διάφορες πλατφόρμες. Έτσι, κάποιος μπορεί π.χ. να κάνει NFT τη φωτογραφία της Μόνα Λίζα. Και στον τελείως βαρεμένο κόσμο που ζούμε, να βγάλει πολλά λεφτά απ’ αυτό. Όμως, αν ζούσε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, θα μπορούσε να διεκδικήσει δικαιώματα για την εμπορική χρήση του έργου του.

(Για την ακρίβεια, τα NFTs ενσωματώνουν από κατασκευής ότι ένα ποσοστό των χρημάτων από την εμπορική διακίνησή τους, πάντοτε σε κρυπτονόμισμα ασφαλώς, πηγαίνει στον καλιτέχνη. Αν έχετε έμπνευση, ξεκινήστε από εδώ. Η σειρά NFT του Γουίλαμ Σάτνερ, του κυβερνήτη του Σταρ Τρεκ των παιδικών μας χρόνων, έγινε ανάρπαστη μέσα σε λίγες ώρες).

Το αυτογκόλ του Τέρι με το τρόπαιο της Πρέμιερ

Ο Ντα Βίντσι δε ζει. Αλλά η… Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ζει και βασιλεύει. Φυσικά δεν έδωσε σημασία όταν ο Τέρι έκανε NFT κάτι άβαταρ παικτών, όπως ο Ρις Τζέιμς, ο Τάμι Έιμπραχαμ ή ο Τζακ Γουίλσιρ. Όταν έμαθε όμως ότι έκανε και ένα που απεικονίζει το -καθαγιασμένο- τρόπαιο του πρωταθλήματος, έδωσε και παραέδωσε σημασία. Το ίδιο και η Τσέλσι, για χρήση του σήματος του συλλόγου.


Κι αν η Τσέλσι δεν το τραβήξει, λόγω μεγέθους Τέρι για το σύλλογο, με την αγγλική ομοσπονδία το πράγμα δεν είναι ίδιο. Οι νομικοί της σύμβουλοι εξετάζουν το ζήτημα, όπως ανακοίνωσε. Μέχρι να βρουν άκρη με το τι ακριβώς είναι το NFT θα τους πιάσει πονοκέφαλος ή/και τα κλάματα ασφαλώς. Αλλά είναι επίμονοι και υπομονετικοί. Ο Τζον Τέρι με συλλόγους και Εθνική Αγγλίας έδωσε 837 ματς στην καριέρα του. Πέτυχε και 74 γκολ. Ελάχιστα ήταν αυτογκόλ. Αλλά το.. τελεNFTαίο του, το ψηφιακό, ήταν βαρβάτο. Και μπορεί να το πληρώσει ακριβά…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα