Ο “ξανθός άγγελος” που πέθανε για μια φάρσα, ονομαζόταν Λουτσιάνο Ρε Τσεκόνι. Και ο θάνατός του σκόρπισε τη θλίψη στους οπαδούς της Λάτσιο και συγκλόνισε το ιταλικό ποδόσφαιρο. Ο Ρε Τσεκόνι είχε το παρατσούκλι “ξανθός άγγελος”, L’ Angelo Biondo. Επιθετικός χαφ με εξαιρετικές ικανότητες, ο ξανθομάλλης Ρε Τσεκόνι θύμιζε σε στιλ παιχνιδιού τον Γκίντερ Νέτσερ […]

Ο “ξανθός άγγελος” που πέθανε για μια φάρσα, ονομαζόταν Λουτσιάνο Ρε Τσεκόνι. Και ο θάνατός του σκόρπισε τη θλίψη στους οπαδούς της Λάτσιο και συγκλόνισε το ιταλικό ποδόσφαιρο. Ο Ρε Τσεκόνι είχε το παρατσούκλι “ξανθός άγγελος”, L’ Angelo Biondo. Επιθετικός χαφ με εξαιρετικές ικανότητες, ο ξανθομάλλης Ρε Τσεκόνι θύμιζε σε στιλ παιχνιδιού τον Γκίντερ Νέτσερ και υπήρξε κομβικός παίκτης στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1974 από τη Λάτσιο. Ήταν το πρώτο της και η κερκίδα τον αποκαλούσε “άγγελο” ακριβώς γι’ αυτό.

Το πρόβλημα ήταν ότι ο Λουτσιάνο έζησε σε μια καθόλου αγγελική εποχή. Και για την Ιταλία γενικότερα και για τα συγκεκριμένα αποδυτήρια της Λάτσιο. Η εποχή ήταν έντονα πολιτικοποιημένη, με τα πάθη οξυμμένα και την τρομοκρατία παρούσα. Οι παίκτες της Λάτσιο ήταν χωρισμένοι σε όσους είχαν ακροδεξιές πεποιθήσεις και σε όσους απέρριπταν αυτή την ιδεολογία. Η οπλοφορία ήταν κοινό φαινόμενο εκείνη την περίοδο και συχνά έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας έπεφταν, για πλάκα, πυροβολισμοί στον αέρα.

Θα φανταζόταν κανείς ότι υπό αυτές τις συνθήκες η ομάδα θα ήταν μπάχαλο. Δε συνέβαινε όμως κάτι τέτοιο. Ο προπονητής Τομάζο Μαϊστρέλι κρατούσε άψογα τις ισορροπίες. Και “εργαλείο” του για να το πετύχει αυτό ήταν και ο Ρε Τσεκόνι, που ο Μαϊστρέλι είχε ξεχωρίσει και φέρει στη Λάτσιο από τη Φότζα.

Παροιμιώδης πλακατζής, πειραχτήρι, αλλά και παράτολμος…

Παροιμιώδης πλακατζής, ο “ξανθός άγγελος” δεν έχανε την ευκαιρία να σκαρώνει φάρσες και να πειράζει τους συμπαίκτες του. Μ’ αυτή του τη συμπεριφοά εκτόνωνε πολλές καταστάσεις και κρατούσε ενωμένη την ομάδα. Ήταν όμως και αρκετά παράτολμος. Και στη ζωή και στις πλάκες του. Έκανε ελεύθερες πτώσεις με αλεξίπτωτο και, παρέα με το άλλο πειραχτήρι της ομάδας, τον Πιέτρο Γκεντίν, σκάρωναν συχνά φάρσες που ξεπερνούσαν το όριο.

Σε μια τέτοια, στις 18 Ιανουαρίου του 1977, ο Ρε Τσεκόνι, ο Γκεντίν κι ένας φίλος τους είχαν μια κακή ιδέα. Να κάνουν πλάκα στον κοσμηματοπώλη Μπρούνο Ταμποκίνι. Ο φίλος τους μπήκε πρώτος στο μαγαζί και στη συνέχεια οι δυό τους όρμησαν μέσα με τα πρόσωπα καλυμμένα από τα μπουφάν τους και φωνάζοντας: “Ληστεία”.

Σ’ ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, ωστόσο, ο Ταμποκίνι, που δεν ασχολείτο και με το ποδόσφαιρο και δεν αναγνώρισε τους παίκτες, είχε όντως πέσει θύμα ληστείας μερικές ημέρες πριν. Και από τότε φυλούσε κάτω απ’ τον πάγκο ένα δίκανο. Αμέσως το έβγαλε και σημάδεψε προς τους “ληστές”. Ο Γκεντίν το αντιλήφθηκε στο δευτερόλεπτο και σήκωσε τα χέρια ψηλά. Αλλά ο Ρε Τσεκόνι, που δεν έβλεπε καλά λόγω του μπουφάν στο πρόσωπο, προχώρησε προς τον κοσμηματοπώλη. Ο Ταμποκίνι πυροβόλησε από κοντινή απόσταση τον 28χρονο ποδοσφαιριστή. Και ο τραυματισμός του ήταν μοιραίος.

Έχασε τα πάντα για ένα χοντροκομμένο αστείο…

Ο “ξανθός άγγελος” ξεψύχησε μισή ώρα αργότερα, ψιθυρίζοντας, σύμφωνα με το θρύλο, “Ήταν ένα αστείο. Μόνο ένα αστείο…” Μόνο που δεν ήταν τελικά. Ήταν αληθινό και βύθισε στο πένθος την οικογένεια των “λατσιάλι”, αλλά και τη δική του. Άφησε πίσω σύζυγο και δύο παιδιά. Και μια πιθανή μεγάλη καριέρα, αφού τα προσόντα του ήταν σπουδαία.

Παίκτης δυνατός, με εξαιρετική πάσα, ικανότατος κουβαλητής της μπάλας, με ευχέρεια στο σκοράρισμα, είχε μπροστά του αρκετά χρόνια καλού ποδοσφαίρου ακόμη. Και ακόμη περισσότερα για να ζήσει με την οικογένειά του.

Τα έχασε όλα σε μια χοντροκομμένη φάρσα που πήγε στραβά. Ήταν ένας αδόκητος θάνατος και, σίγουρα, από τους πιο παράξενους στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Για την ιστορία, ο Ταμποκίνι δεν είχε καμία επίπτωση για την πράξη του… Στο πλαίσιο της ταραγμένης εκείνης εποχής για την Ιταλία, η αυτοδικία του θεωρήθηκε νόμιμη άμυνα και δεν του απαγγέλθηκε καμία κατηγορία…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λάτσιο

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν
Ποδόσφαιρο

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν