Ο παίκτης που δίνει μισθό -και καρδιά- για τη Σιέρα Λεόνε! Δεν είναι άλλος από τον 30χρονο (τα κλείνει στις 29 Δεκεμβρίου) Στίβεν Κόλκιερ, που γεννήθηκε στην Αγγλία, έγινε διεθνής με τη φανέλα της και θα μπορούσε να παίξει και με τη Σκοτία. Αλλά, πλέον, θα αγωνιστεί με τα χρώματα της πατρίδας του παππού του […]

Ο παίκτης που δίνει μισθό -και καρδιά- για τη Σιέρα Λεόνε! Δεν είναι άλλος από τον 30χρονο (τα κλείνει στις 29 Δεκεμβρίου) Στίβεν Κόλκιερ, που γεννήθηκε στην Αγγλία, έγινε διεθνής με τη φανέλα της και θα μπορούσε να παίξει και με τη Σκοτία. Αλλά, πλέον, θα αγωνιστεί με τα χρώματα της πατρίδας του παππού του στο Κόπα Άφρικα. Και η έμπρακτη, υλική και ηθική βοήθεια που δίνει στην πολύπαθη χώρα, συγκινεί τους πάντες!

Ο Κόλκιερ δεν είχε την καριέρα που ίσως του άξιζε. Θα μπορούσε να έχει γίνει εξαιρετικός αθλητής του στίβου. Μικρός, εντυπωσίαζε με τις επιδόσεις του στα 400 μέτρα.  Προτίμησε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Κεντρικός χαφ. Σ’ ένα ματς με τη Χάνσλοου, ομάδα της γειτονιάς του, ο προπονητής του τον έβαλε στη θέση του σέντερ μπακ. Σκάουτ από Τότεναμ, Τσέλσι, Ρέντινγκ και Κουίνς Παρκ Ρέϊντζερς του πρότειναν να πάει στις ομάδες νέων τους. Προτίμησε την Τότεναμ.

Στα σπηρούνια έδειξε να είναι, ως νέος, μια εξαιρετικά εξελίξιμη περίπτωση. Ψηλός, 1μ91, δυνατός και αθλητικός, ανέβηκε στην πρώτη ομάδα μόλις ενηλικιώθηκε, το 2009. Δόθηκε δανεικός για να “ψηθεί” σε Γιέοβιλ Τάουν, Μπρίστολ Σίτι και Σουόνσι και επέστρεψε στην Τότεναμ τη σεζόν 2012-13. Έγραψε συνολικά 29 συμμετοχές και δύο γκολ και… αυτό ήταν. Ακολούθησαν στην καριέρα του η Κάρντιφ, τρεις σεζόν η ΚΠΡ (οι δύο στην Τσάμπιονσιπ), η Σαουθάμπτον και η Λίβερπουλ, όπου πέρασε απαρατήρητος, η Νταντί και μετά η Τουρκία.

Ένα φωτεινό σημείο στη ζωή του…

Πέρασε τρεις σεζόν -ίσως τις καλύτερες της καριέρας του- στην Αλάνιααπορ και τώρα παίζει (δανεικός από τη Φενέρ) στη Γκαζιαντέπ. Με αλλα λόγια, μια φθίνουσα καριέρα. Το 2017 παραδέχθηκε στον Guardian ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αντιμετώπισε πρόβλημα με το τζόγο, το αλκοόλ και την κατάθλιψη και σκέφτηκε κάποια στιγμή να αυτοκτονήσει. Κάτι φωτεινό όμως, προέβαλε μέσα σ’ όλα αυτά.

Τη σεζόν 2013-14, ο Κόλκιερ συνέπεσε στην Κάρντιφ συμπαίκτης με τον Κρεγκ Μπέλαμι. Ο Ουαλός, είχε βρεθεί στη Σιέρα Λεόνε το 2007 μετά από πρόσκληση ενός φίλου του. Τα όσα είδε εκεί τον οδήγησαν να ξοδέψει πάνω από 1.600.000 ευρώ για το Craig Belamy Foundation. Το Ίδρυμα παρείχε δωρεάν διαμονή και ποδοσφαιρική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε φτωχά παιδιά της περιοχής του Τόμπο. Συγχρόνως οργάνωσε ένα εθνικό πρόγραμμα για νέους ποδοσφαιριστές που χρηματοδοτούσε το ίδρυμα.

Το Craig Belamy Foundation ανέστειλε τις εργασίες του το 2017 λόγω οικονομικής κακοδιαχείρισης. Το 2014, όμως, το έργο που παρήγαγε ήταν σημαντικό. Ο Κόλκιερ άρχισε να ενδιαφέρεται για τη χώρα του παππού του,  που πάσχιζε να συνέλθει από τονν 11ετή καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο (1991-2002). Την ίδια χρονιά, η μεγαλύτερη επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική κόστιζε τις ζωές σχεδόν 3.000 κατοίκων στη χώρα, μέχρι το 2016 όταν και υποχώρησε.

Χρηματοδότησε σχολείο, ενισχύει απόρους…

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Κόλκιερ άρχισε να ενδιαφέρεται ενεργά για τη χώρα του προγόνου του. Σε συνεργασία με την Action Aid χρηματοδότησε το χτίσιμο ενός δημοτικού σχολείου κοντά στο χωριό του παππού του. Συγκέντρωσε και ο ίδιος περί τα 80.000 ευρώ από δημοπρασίες. Και ένοιωσε ότι η ζωή του αποκτά νόημα. Το σχολείο είναι γι’ αυτά τα παιδιά μια αχτίδα φωτός. Τι χρειάζεται ένα πουκάμισο 200 ευρώ; Μια ιδιοτροπία είναι αυτό. Τα χρήματα που έδωσα για το σχολείο μου πρόσφεραν το πιο πολύτιμο αγαθό”, είχε πει.

Βοήθησε ενεργά και στο κλείσιμο των πληγών από τον Έμπολα. Σε μια επίσκεψή του στη Σιέρα Λεόνε, γνώρισε μια ορφανή κοπέλα, την Ελίζαμπεθ, που, εξαιτίας της ασθένειας, έμεινε μόνη να βοηθήσει τα αδέλφια της. Ο Κόλκιερ αποφάσισε, έκτοτε να την ενισχύει οικονομικά κάθε μήνα. Μεγάλο μέρος του μισθού του από την  Γκαζιαντέπ πηγαίνει στην Ελίζαμπεθ και σε διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες στη μακρινή πατρίδα του.

Επειδή με την Αγγλία έχει αγωνιστεί μόνο σε φιλικό, ο Κόλκιερ θα μπορούσε να παίξει (λόγω καταγωγής της γιαγιάς του) και με τη Σκοτία. Η απόφασή του να αγωνιστεί με τα χρώματα της Σιέρα Λεόνε στο Κόπα Άφρικα, όμως, έρχεται ως επιστέγασμα της προσπάθειας να ταυτιστεί με τις ρίζες του που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια. Και, στην πορεία, έχει βοηθήσει και τον ίδιο να ξεπεράσει πολλά από τα ζητήματα που τον κράτησαν πίσω στην καριέρα του. Διότι, πράγματι: ένα πουκάμισο 200 ευρώ είναι μια αστειότητα μπροστά στο χαμόγελο ενός παιδιού που αποκτά δικαίωμα στη μόρφωση και σ’ ένα καλύτερο μέλλον…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ