Ο Ολυμπιακός, ο Πεπ, ο Καρεμπέ και ο… Βενγκέρ! Πώς κολλάνε όλα αυτά; Κι όμως. Συνδέονται. Και, παρότι έχουμε ξαναπεί ότι με “εάν” δε γράφεται ιστορία, εδώ μπαίνει κανείς εύκολα στον πειρασμό να το κάνει. “Τι θα γινόταν εάν;” Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Και πρώτα, τον Βενγκέρ. Πολλοί ίσως να μην το […]

Ο Ολυμπιακός, ο Πεπ, ο Καρεμπέ και ο… Βενγκέρ! Πώς κολλάνε όλα αυτά; Κι όμως. Συνδέονται. Και, παρότι έχουμε ξαναπεί ότι με “εάν” δε γράφεται ιστορία, εδώ μπαίνει κανείς εύκολα στον πειρασμό να το κάνει. “Τι θα γινόταν εάν;” Ας το πάρουμε όμως από την αρχή.

Και πρώτα, τον Βενγκέρ. Πολλοί ίσως να μην το θυμούνται. Αλλά πριν ο Γάλλος τεχνικός γίνει αυτό που έγινε -και πριν ο Ολυμπιακός γίνει αυτό που έγινε, επίσης- οι δυο πλευρές βρέθηκαν πολύ κοντά στη συνεργασία. Το Σεπτέμβρη του 1994 οι ερυθρόλευκοι βρίσκονταν ακόμη στα “πέτρινα χρόνια”. Και ο Βενγκέρ είχε μόλις φύγει από τη Μονακό. Όπως και ο… Αλέφαντος από το λιμάνι.

Στη Μονακό, στην πρώτη του σεζόν πήρε τον τίτλο του 1987-88, με παίκτες όπως ο Γκλεν Χοντλ, ο Πατρίκ Μπατιστόν και ο Μαρκ Χέιτλι. Από τα χέρια του, στα χρόνια που έμεινε εκεί, πέρασαν και άλλοι σπουδαίοι, όπως ο Ζορζ Γουεά, ο Ραμόν Ντίας και ο Γιούργκεν Κλίνσμαν.

Ο χαμένος τελικός του Κυπελλούχων από τη Βέρντερ του… χερ Όττο!

Το 1991 πήρε και το Κύπελλο Γαλλίας. Το 1992 έφτασε στον τελικό του Κυπελλούχων και το 1994 στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον τελικό έχασε από τη Βέρντερ του Όττο Ρεχάγκελ.

Και στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε από τη Μίλαν, που κατέκτησε εν τέλει και το τρόπαιο. Με άλλα λόγια δεν ήταν ο μετέπειτα “θεός” της Άρσεναλ. ήταν όμως προπονητής από το πάνω ράφι. Ο Ολυμπιακός μόλις είχε ολοκληρώσει το προπονητικό κέντρο του Ρέντη. Και ο Σωκράτης Κόκκαλης ήθελε ένα μεγάλο όνομα για τον πάγκο -με ατού, ακριβώς και τις νέες εγκαταστάσεις. Ο Βενγκέρ ήλθε στην Ελλάδα και παρακολούθησε τον Ολυμπιακό να συντρίβει τον Ιωνικό 6-1.

Μετά είδε τον… αυγοπόλεμο στου Ρέντη και την έκανε για Japan…

Στη συνέχεια όμως παρακολούθησε κι έναν από τους… συνήθεις, ακόμη τότε, “αυγοπόλεμους” στου Ρέντη. Και, λογικά, την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια από τη χώρα μας. Πέρασε ενάμιση χρόνο στην Ιαπωνική Ναγκόγια Γκράμπους (Κύπελλο και Σούπερ Καπ). Και την 1 Οκτωβρίου του 1996 υπέγραψε στην Άρσεναλ -τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Στα δικά μας, πάλι, τον Οκτώβριο του 1996, o Ολυμπιακός είχε βάλει πλώρη για το 1ο του πρωτάθλημα μετά από 10 χρόνια. Και το καλοκαίρι του 2001 είχε μόλις κατακτήσει το 5ο του σερί. Το “παράπονο” τότε στην ομάδα ήταν η ευρωπαϊκή διάκριση. Οι “ερυθρόλευκοι” χρειάζονταν έναν top κεντρικό αμυντικό κι έναν εξίσου καλό κεντρικό χαφ. Για την πρώτη θέση επελέγη ο Χόρχε Μπερμούδες. Αν και με περγαμηνές και… καλοκαιρινό επώνυμο, αποδείχθηκε ένα από τα πιο… ζεστά “παλτό” όλων των εποχών για την ομάδα. Και για την άλλη θέση…

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα και η μυθική πρόταση…

Για την άλλη θέση, ο Ολυμπιακός “χτύπησε” όσο πιο ψηλά γινόταν. Ο Πεπ θα έφευγε από τη Μπάρτσα. Ο ατζέντης του, Τζουζέπ Μαρία Ορόμπιτς άκουσε την πλευρά των ερυθρολεύκων και παραλίγο να του πέσει το ακουστικό! Η πρόταση ήταν για συμβόλαιο δύο χρόνων με συνολική αμοιβή 4,4 δισ. δραχμές!

Θυμίζουμε ότι το ευρώ μπήκε στη ζωή μας το Γενάρη του 2002. Μέχρι το Δεκέμβρη του 2001, με 2,2 δισ. αγόραζες… την Ακρόπολη, που λέει ο λόγος. Ακόμη και στο νέο νόμισμα, η προσφορά στον 30χρονο τότε Πεπ ήταν απίθανη για την εποχή! Πάνω από 6.000.000 το χρόνο. Σχεδόν διπλά απ’ όσα έπαιρνε ο Ζιοβάνι. Φευ, ο Ισπανός, χορτασμένος από τίτλους είχε δηλώσει ήδη τότε ότι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του θα είχε να κάνει με δύο κριτήρια.

Το ένα ήταν το Μουντιάλ του 2002 στην Κορέα, στο οποίο ήθελε να είναι παρών. Και το άλλο με τη ζωή στην πόλη που θα πήγαινε. Δυστυχώς, η Αθήνα του 2001, αλλά και το ελληνικό πρωτάθλημα δε συγκίνησαν τον Πεπ όσο η Μπρέσια και το Καμπιονάτο. Η παρουσία εκεί, τότε και του Ρομπέρτο Μπάτζιο τον δελέασε και αρνήθηκε την πρόταση του Ολυμπιακού.

Έχασε περισσότερο εκείνος, παρά ο Ολυμπιακός…

Στη Μπρέσια, ο Πεπ δεν έκανε κάτι σπουδαίο. Σε μιάμιση σεζόν μαζί της έπαιξε μόλις σε 24 ματς και μετά έφυγε για το Κατάρ και την Άλ Άχλι. Και δεν ήταν παρών στην Κορέα. Αντίθετα, με πολύ λιγότερα χρήματα, ο Ολυμπιακός υπέγραψε εκείνη τη σεζόν τον Κριστιάν Καρεμπέ, που ερχόταν από τη Μίντλεσμπρο.

Στο λιμάνι ο Καρεμπέ έγραψε τη δική του ιστορία. Πήρε δύο τίτλους και, ακόμη και σήμερα αποτελεί μέλος της ολυμπιακής οικογένειας. Κι αυτή είναι η ιστορία όπως γράφτηκε πραγματικά. “Τι θα γινόταν εάν”, ο Βενγκέρ ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού όσα χρόνια έμεινε στην Άρσεναλ και ο Πεπ έκλεινε την καριέρα του εδώ και όχι στο Μεξικό, όπως συνέβη, κανείς δεν το ξέρει. Και δε θα το μάθει ποτέ…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν
Ποδόσφαιρο

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν