Ντι Νατάλε: Ένας αθεράπευτα ρομαντικός… “killer”! Αν κάποιοι, σήμερα, δεν πολυθυμούνται τον Αντόνιο ντι Νατάλε, να είστε βέβαιοι. Καθόλου δεν τον νοιάζει. Όσοι τον θυμόμστε, ωστόσο, έχουμε να λέμε γι’ αυτόν τον μικρόσωμο, δαιμόνιο επιθετικό που σκόραρε κατά βούληση! Και με τη στάση ζωής του, “σκόραρε” και εκτός γηπέδων. Αρνήθηκε τα “μεγαλεία”, αλλά ο ίδιος […]

Ντι Νατάλε: Ένας αθεράπευτα ρομαντικός… “killer”! Αν κάποιοι, σήμερα, δεν πολυθυμούνται τον Αντόνιο ντι Νατάλε, να είστε βέβαιοι. Καθόλου δεν τον νοιάζει. Όσοι τον θυμόμστε, ωστόσο, έχουμε να λέμε γι’ αυτόν τον μικρόσωμο, δαιμόνιο επιθετικό που σκόραρε κατά βούληση! Και με τη στάση ζωής του, “σκόραρε” και εκτός γηπέδων. Αρνήθηκε τα “μεγαλεία”, αλλά ο ίδιος έδειξε σπάνιο μεγαλείο ψυχής.

Στην εποχή μας, όπου όλα αποτιμώνται στο ποδόσφαιρο από τα στατιστικά και το χρήμα, ο ντι Νατάλε θα… έσκιζε στην πρώτη κατηγορία. Και τότε που έπαιζε, έσκιζε. Με 209 γκολ σε 445 ματς, είναι ο 6ος σκόρερ στην ιστορία της Serie A. Πάνω από Ρομπέρτο Μπάτζιο, Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, Τσίρο Ιμόμπιλε, Ρομπέρτο Μπονισένια, Φίλιππο Ιντζάγκι, Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, Ερνάν Κρέσπο… Μόνον ο Φραντσέσκο Τότι απ’ όσους βρίσκονται πιο πάνω του έχουν παίξει τον 21ο αιώνα.

Ήταν πρώτος σκόρερ της κατηγορίας δυο σεζόν. Το 2009-10 και το 2010-11. Το 2010 ανακηρύχθηκε παίκτης της χρονιάς και συγχρόνως πήρε το βραβείο Fair Play. Σκόραρε 11 γκολ σε 42 εμφανίσεις με την Εθνική Ιταλίας.

Έπαιξε σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Τεχνίτης, παθιασμένος, ηγέτης στο γήπεδο, με φοβερό τελείωμα, απίθανες εμπνεύσεις και εξαιρετικός εκτελεστής φάουλ και πέναλτι θα μπορούσε να παίξει σε όποια ομάδα της Ιταλίας ήθελε. Αλλά… δεν ήθελε.

Στην Έμπολι το ξεκίνημα της καριέρας του

Γεννήθηκε στη Νάπολhη στις 13 Οκτωβρίου του 1977. Αλλά προτίμησε να μυηθεί στο ποδόσφαιρο στο Βορρά. Στις Ακαδημίες της Έμπολι. Πέρασε συνολικά 8 χρόνια στην ομάδα -με τρεις δανεισμούς στο ενδιάμεσο, σε Ιπερτσόλα, Βαρέζε και Βαρέτζιο. Με 55 γκολ σε 177 εμφανίσεις με την Έμπολι ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής της, στην άνοδο στη Serie A, το 2002. Και μετά ήλθε στην καριέρα του η μεγάλη του αγάπη. Η Ουντινέζε.

Εκεί ο ντι Νατάλε άνθισε ως ποδοσφαιριστής. Συνδέθηκε άρρηκτα με την ομάδα. Έγινε μέρος της ιστορίας της και ζωντανός θρύλος για εκείνην. Έπαιξε μαζί της 12 σεζόν! Συνολικά, 446 ματς, στα οποία πρόλαβε και έβαλε 227 (!) γκολ και μοίρασε 63 ασίστ! Τα 191 στο πρωτάθλημα. Ήταν αρχηγός της απο το 2007 έως το 2016. Και, φυσικά, είναι ο αρχισκόρερ στην ιστορία της ομάδας.

Η σούπερ πρόταση της Γιούβε στα 33 του!

Και νωρίτερα από την ανάδειξή του σε “καποκανονιέρε” του πρωταθλήματος ήταν στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων. Αλλά οι εμφανίσεις του, το 2010 -και παρότι ήταν σχεδόν 33 ετών- ανάγκασαν τη Γιουβέντους να πλησιάσει με σπουδαία προσφορά την Ουντινέζε, αλλά και τον ίδιο.

Η Γιούβε θεωρούσε βέβαιη την υπογραφή του. Μετρούσε ήδη τότε 27 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, δύο Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ και 1 Κυπελλούχων. Και ετοίμαζε μια ομάδα που από τη σεζόν 2011-12 και μετά θα έπαιρνε άλλα 9 πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα. Ποιος “τρελός” θα έλεγε όχι στο να γίνει μέλος της; Μα ο… “Τοτό”, φυσικά. Όχι όμως επειδή ήταν τρελός. Αλλά επειδή ήταν τρελά ρομαντικός.

“Είμαι μια χαρά εδώ, θέλω να μείνω…”

Ο Αντόνιο ανήκε σ’ αυτή τη σπάνια κατηγορία ανθρώπων που δεν έχουν ανάγκη τα πολλά λεφτά ή την τεράστια δόξα για να νιώσουν ότι πέτυχαν στη ζωή τους. Στην Ουντινέζε είχε φτιάξει το σπιτικό του, τα παιδιά του πήγαιναν σχολείο εκεί, καλά λεφτά έβγαζε (όχι “Γιούβε” τύπου, αλλά καλά), οι οπαδοί τον λάτρευαν. Ηταν ευτυχισμένος. Και δεν ήθελε κάτι “καλύτερο” που μπορεί να είχε αποδεχθεί ο χειρότερος εχθρός του καλού.

Ο Τζιανπάολο Πότσο,  ιδιοκτήτης της Ουντινέζε τον άκουσε με κάποια έκπληξη να του λέει: “Έχω συμβόλαιο με την ομάδα. Και θέλω να το τιμήσω. Είμαι μια χαρά εδώ. Θα μείνω”. Έμεινε. Πέρασε κι άλλα έξι χρόνια καλά και έγραψε σπουδαία ιστορία. Χρόνια αργότερα υπερασπίστηκε και πάλι την απόφασή του: “Στην Έμπολι με είχαν σαν παιδί τους και στην Ουντινέζε ως μέλος της οικογένειας. Και είχαμε και ομαδάρα. Καθόλου δε μετανιώνω”. Στο “αντίο” του, που συνέπεσε με του Μίροσλαβ Κλόζε, οι στιγμές ήταν, απλώς, μοναδικές…

Υιοθέτησε την αδελφή του αδικοχαμένου Μοροζίνι…

Ο αθεράπευτα ρομαντικός ντι Νατάλε, απέδειξε μετά από δύο χρόνια και το μεγαλείο ψυχής του και σ’ ένα άλλο περιστατικό. Σε μια τραγική στιγμή για το ιταλικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, λίγο πριν κλείσει τα 26 του, ο Πιερμάριο Μοροζίνι, δανεικός από την Ουντινέζε στη Λιβόρνο, έπεφτε νεκρός από καρδιακή προσβολή στο εκτός έδρας ματς με την Πεσκάρα. Ο θάνατός του συγκλόνισε όλη τη χώρα.

Ο Μοροζίνι, ορφανός από πατέρα και μάνα, άφησε πίσω του μια αδελφή με ειδικές ανάγκες. Η θέση της ήταν δραματική. Αλλά υπήρχε εκεί ο υπέροχος Αντόνιο ντι Νατάλε. Από τότε έχει την άτυχη κοπέλλα υπό την προστασία του. Φροντίζει και για την ιατρική της περίθαλψη και για την οικονομική της αυτάρκεια. Βλέπετε, είναι συνήθως αυτοί οι άνθρωποι που λένε όχι στα πολλά λεφτά, όσοι επίσης διαθέτουν τα δικά τους για καλούς σκοπούς, αντί να μαζεύουν κι άλλα, κι άλλα κι άλλα… Ο ντι Νατάλε δεν αγάπησε ποτέ το χρήμα. Αγάπησε την ηρεμία της ψυχής του. Που -και μ’ αυτόν τον τρόπο- απέδειξε ότι είναι μεγάλη!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν
Ποδόσφαιρο

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν