Ο καθηγητής στατιστικής του ΜΙΤ Άρνολντ Μπάρνετ, υπολόγισε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ταξιδεύει με αεροπλάνο μια φορά την ημέρα για... 4.000.000 χρόνια για να βρεθεί σίγουρα σ' ένα δυστύχημα με αεροσκάφος εμπορικών αερογραμμών.

Ντένις Μπέργκαμπ: Ο Ιπτάμενος Ολλανδός… εδάφους! Όπως και πολλές άλλες φοβίες, η “αεροφοβία” όπως είναι το επίσημο όνομά της, δεν έχει βάση στη λογική. Στην προ πανδημίας εποχή, το 2019, πάνω από 4.000.000.000 (ναι: δισεκατομμύρια) άνθρωποι ταξίδεψαν με αεροπλάνο. Και οι θάνατοι ήταν 257! Ένας στα 15.560.000. Ο καθηγητής στατιστικής του ΜΙΤ Άρνολντ Μπάρνετ, υπολόγισε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ταξιδεύει με αεροπλάνο μια φορά την ημέρα για… 4.000.000 χρόνια για να βρεθεί σίγουρα σ’ ένα δυστύχημα με αεροσκάφος εμπορικών αερογραμμών.

Αλλά… πείτε τα αυτά στον Ντένις Μπέργκαμπ. Και η απάντηση που θα πάρετε και πάλι είναι: “Πριτς, που θα ανέβω εγώ σ’ αυτό το ιπτάμενο φέρετρο”! Είπαμε. Η φοβία, είναι φοβία. Δεν έχει να κάνει με το μυαλό, αλλά με το θυμικό. Και, παρότι παιχταράς 24 καρατίων και ποδοσφαιρική ιδοφυΐα στο γήπεδο, ο Μπέργκαμπ δεν υπήρχε περίπτωση να κρίνει με τον εγκέφαλο και όχι την ψυχή του, το ενδεχόμενο μιας πτήσης.

Ήταν τόσο καλός που… τι να κάνει κι ο Βενγκέρ; Είπε ΟΚ στο “No flight”…

Ο Ολλανδός έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο με την Άρσεναλ, στις 20 ιουνίου του 1995, έχοντας ξεκαθαρίσει απόλυτα στον Αρσέν Βενγκέρ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπει σε αεροπλάνο με την ομάδα. Ο θρύλος λέει ότι ο Αλσατός έβγαλε τον παίκτη για δείπνο και στην παρέα ήταν κι ένας καθηγητής των μαθηματικών που προσπάθησε να αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι μακράν ο πιο ασφαλής τρόπος μετακίνησης. Αλλά… δεν.  Κι έτσι, το “no flight” μπήκε στο συμβόλαιο του Μπέργκαμπ.

Το γεγονός αυτό στέρησε από τον ποδοσφαιρικό πλανήτη την ευκαιρία να δει σε ακόμη περισσότερα ματς αυτόν τον απίθανο παίκτη. Διότι ποτέ δεν έπαιξε σε εκτός έδρας αγώνα όπου έπρεπε να πάρει αεροπλάνο για να πάει. Παρά ταύτα, τα ματς στα οποία έπαιξε ήταν και παραήταν αρκετά για να χτίσουν τον ανεπανάληπτο μύθο του στους “Κανονιέρηδες”. Τα στατιστικά και οι τίτλοι του, τα λένε όλα:

Πετούσε στο γήπεδο, οπότε… χαλάλι του που δεν πετούσε!

Ο Ολλανδός… πετούσε στο γήπεδο και ο Βενγκέρ δεν είχε παρά να υποχωρήσει στην αδυναμία του. Βασικό στέλεχος των Invicibles, του αήττητου τίτλου το 2004, ο Μπέργκαμπ ήταν πραγματικά ξεχωριστή περίπτωση. “Παιδί” του Άγιαξ, γρήγορος, ομαδικός, με τεχνική Βραζιλιάνου, απίστευτο κοντρόλ και φονικό τελείωμα φάσεων, ο Ντένις ο τρομερός ήταν πραγματικός σούπερ σταρ. Σε μια ομάδα που είχε ακόμη Τιερί Ανρί, Πατρίκ Βιεϊρά, Ρομπέρ Πιρές και Φρέντι Λιούνγκμπεργκ, ο Μπέργκαμπ ήταν πρώτος μεταξύ ίσων.

Δεν ξεπέρασε ποτέ τη φοβία του. Έγινε, για τον ίδιο και την ομάδα κάτι σαν ανέκδοτο. “Σε όλες τις συζητήσεις με τη διοίκηση”, έχει πει, “με το που έλεγα, π.χ. ένα εκατομμύριο, αμέσως έπαιρνα απάντηση: ‘μείον εκατό χιλιάδες διότι δεν πετάς’. Κι εγώ έλεγα ΟΚ“. Φυσικά και η ομάδα έκανε το ίδιο. Διότι είχε να αντιμετωπίσει μια φοβία και όχι έλλειψη επαγγελματισμού.

Μικρό το τίμημα για έναν τέτοιο παίκτη…

Ο Μπέργκαμπ υπήρξε υπόδειγμα σ’ αυτόν τον τομέα. Έπαιξε, στην Άρσεναλ, πρακτικώς σε κάθε θέση από τη μέση και μπροστά. Ήταν ένας παίκτης που κάθε προπονητής ήθελε να έχει στην ομάδα του. Και ένας αντίπαλος -δυστυχώς για τον Νίκο Νταμπίζα, θύμα αυτής της ιστορικής ντρίπλας που άφησε εποχή- που κανείς δεν ήθελε να έχει απέναντί του…

Μπροστά σε όλο αυτό το ταλέντο, αλλά και την αφοσίωση που έδειξε ο Ολλανδός στη μεγάλη ομάδα της Άρσεναλ, το γεγονός ότι δεν έπαιξε μαζί της σε 30, 40 ματς επειδή δεν ήθελε να πετάξει ήταν μικρό τίμημα. Και η ιστορία το καταγράφει απλώς ως μια παραξενιά απ’ αυτές που πολλοί καλλιτέχνες -και της μπάλας- έχουν να δείξουν…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Άρσεναλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν
Ποδόσφαιρο

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν