Μπόκα: αδελφή του Άρη και, παραλίγο και του Πανιώνιου! Ναι. Κι όμως είναι αλήθεια. Το πολύ γνωστό είναι ότι Άρης και Μπόκα Τζούνιορς έχουν αδελφοποιηθεί, από τις 5 Αυγούστου του 2009. Και μάλιστα, σ’ ένα φιλικό παιχνίδι στο “Κλεάνθης Βικελίδης” που έγραψε ιστορία. 25.000 οπαδοί του Άρη δημιούργησαν μια πραγματικά εκπληκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Βεγγαλικά, […]

Μπόκα: αδελφή του Άρη και, παραλίγο και του Πανιώνιου! Ναι. Κι όμως είναι αλήθεια. Το πολύ γνωστό είναι ότι Άρης και Μπόκα Τζούνιορς έχουν αδελφοποιηθεί, από τις 5 Αυγούστου του 2009. Και μάλιστα, σ’ ένα φιλικό παιχνίδι στο “Κλεάνθης Βικελίδης” που έγραψε ιστορία. 25.000 οπαδοί του Άρη δημιούργησαν μια πραγματικά εκπληκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο.

Βεγγαλικά, χαρτιά, πανό, συνθήματα, καπνογόνα, όλα συντέλεσαν στο να μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων αυτό το σπουδαίο ματς που σφράγισε τη φιλία των δύο ομάδων. Όσοι βρέθηκαν εκεί μιλούν για εμπειρία ζωής. Κι αν κρίνει κανείς από τις εικόνες, έτσι πρέπει να ήταν.

Η αδελφοσύνη των δύο ομάδων παραμένει ζωντανή και σήμερα. Το Νοέμβριο του 2017, επισφραγίστηκε κι από ένα ακόμη εντυπωσιακό φιλικό ματς στο Κλεάνθης Βικελίδης, στο οποίο τιμήθηκε και ο Νίκος Γκάλης.

Άλλωστε, η Μπόκα, έχει και… ελληνικό αίμα μέσα της, από τη γέννησή της. “Μπόκα” σημαίνει “στόμα” (στόμιο, “μπούκα” όπως λέμε κι εμείς) και είναι η γειτονιά του Μπουένος Άιρες όπου βρισκόταν το παλιό λιμάνι της πόλης. 

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις…

Εκεί κατέφταναν χιλιάδες μετανάστες. Ήταν κυρίως Ιταλοί (από τη Γένοβα, εξ ου και το παρατσούκλι της Τζούνιορς “Χενέισες”, δηλαδή “Γενοβέζοι”) και Ισπανοί. Αλλά, φυσικά και Έλληνες και μάλιστα, από το 18ο αιώνα ήδη! Ήταν άνθρωποι που για να ξεφύγουν από τον οθωμανικό ζυγό έφταναν στη Γένοβα και από ‘κει ταξίδευαν για την Αργεντινή.

Μεταξύ των ιδρυτών της Μπόκα, στις 3 Απριλίου του 1905 ήταν και οι αδελφοί Γιάννης και Θόδωρος Φαρέγκας, από τη Χίο, ο Σιάνης, από την Αρκαδία καθώς και ο Σαμιώτης Κώστας Καρούλιας. Η ομάδα που ίδρυσαν είναι σήμερα παγκοσμίως γνωστή και η πιο επιτυχημένη στην Αργεντινή. Μετράει 34 πρωταθλήματα, 14 Κύπελλα και 22 διεθνείς τίτλους.

Τη φανέλα της έχουν φορέσει τεράστια ονόματα. Από τον Γκαρέκα, τον Ρουτζέρι και τον Τάπιο, έως τον Ντιέγκο, τον Κανίγια και τον Ρικέλμε, έως τον Τέβες, τον Παλάσιο και τον Λεντέσμα, έως, έως, έως… Η Μπόκα έχει φαν κλαμπ σε 22 χώρες του κόσμου και η αδελφοποίησή της με τον Άρη αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ιστορικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης.

Το όραμα του Τσακίρη για αδελφοποίηση με Μπόκα

Αυτό πάντως που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι η ομάδα της Αργεντινής ίσως έφτανε στην αδελφοποίηση και με τον Πανιώνιο, τη “χρυσή εποχή” του Κωνσταντίνου Τσακίρη, από το 2006 ως το 2010. Ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα Ρεκόμπα και Εστογιανόφ είχε μεγάλα σχέδια για τους “κυανέρυθρους”. Η αδελφοποίηση της Μπόκα με τον Άρη μόλις είχε επισημοποιηθεί και αποτέλεσε έμπνευση για τον Τσακίρη.

Όταν έμαθε ότι τα αδέλφια Φαρέγκα, από τη Χίο, αλλά και ο Καρούλιας (μακρινός πρόγονος του Νίκου) είχαν, πιθανότατα, καταγωγή από τα μικρασιατικά παράλια, σκέφτηκε την αδελφοποίηση με τη Μπόκα και του Πανιωνίου. Αντιπροσωπεία της ομάδας, με επικεφαλής τον Έβανς Παυλόπουλο πήγε στο Μπουένος Άιρες για να μεταφέρει την πρόταση.

Όμως, καλώς ή κακώς, για τους ιθύνοντες της Μπόκα οι ρομαντικές ιστορίες από το παρελθόν δεν είχαν και μεγάλη σημασία. Ο Τσακίρης σκεφτόταν ότι η αδελφοποίηση θα έδινε πρεστίζ στον Πανιώνιο και θα άνοιγε δίαυλο για την απόκτηση καλών παικτών από την Αργεντινή σε μη απαγορευτικές τιμές.

Αλλά η Μπόκα είδε όλη την υπόθεση σα μια ευκαιρία να βγάλει λεφτά μέσω φιλικών, αλλά και πουλώντας τριτο-τέταρτης κλάσης παίκτες στην ομάδα της Νέας Σμύρνης. Ο Έβανς κατάλαβε αμέσως τι παιζόταν και, ευγενικά ευγενικά επέστρεψε στην Ελλάδα με την πρόταση να μην παίρνει ποτέ σάρκα και οστά…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Άρης

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Πανιώνιος

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι