Ο θρύλος της Γουλβς έχει γράψει μοναδική ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και με την Εθνική Αγγλίας. Αποτελεί έναν παίκτη-ορόσημο για τους "Λύκους" και τη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο...

Μπίλι Ράιτ: Ο πρώτος… 100ρης του ποδοσφαίρου! Ένα… W χώριζε, μόνο, τον σπουδαίο Μπίλι από το να είναι… όνομα και πράγμα. Right -σωστός. Σε όλα. Ακόμη και ως… Wright, όμως, όλα σωστά τα έκανε ο θρύλος της Γουλβς. Το άγαλμά του είναι έξω από το Μολινό, σε περίοπτη θέση. Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Και να θυμούνται όσοι -τυχεροί- παλαιότεροι είναι ακόμη εν ζωή.

Ο Ράιτ έπαιξε, βλέπετε, από το 1939 ως το 1959. Και πέρασε και τα 20 χρόνια της καριέρας του ως αρχηγός της Γουλβς. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν κλεισμένα 98. Ήλθε στη ζωή στις 6 Φεβρουαρίου του 1924. Αλλά έφυγε στα 70 του, το 1994, μέσα σε λίγους μήνες, από καρκίνο στο πάγκρεας. Οι στάχτες του σκορπίστηκαν -πού αλλού;- μέσα στο γήπεδο που τίμησε όσο ελάχιστοι στην υπηρεσία μιας ιστορικής ομάδας, μιας από τις 4 που ίδρυσαν την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Ο Ράιτ έπαιξε 490 παιχνίδια με τη Γουλβς και κέρδισε μαζί της 3 πρωταθλήματα, (1954, 1958, 1959), ένα Κύπελλο (1949) και τρία Τσάριτι Σιλντς. Όλοι οι μεγάλοι τίτλοι για την ομάδα έχουν έλθει μ’ εκείνον ως αρχηγό τους. Και παρότι το σύνολο του Μπρούνο Λάζε εκπλήσσει εφέτος με τις εμφανίσεις του στην Πρέμιερ και αυτή η σεζόν θα τελειώσει με σχετικό ρέκορντμαν τον σπουδαίο σέντερ μπακ των “Λύκων”.

Ο πρώτος παίκτης στον κόσμο με 100 διεθνείς συμμετοχές!

Ο Ράιτ, όμως, δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για τα κατορθώματά του με τη Γουλβς. Έμεινε και για έναν ακόμη λόγο, που παντού -αλλά ειδικά στη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο- είναι ο πιο τιμητικός όλων. Στις 11 Απριλίου του 1959, ως αρχηγός και της Εθνικής Αγγλίας, ο θρύλος της Γουλβς έγινε και ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που συμπληρώνει 100 διεθνείς εμφανίσεις!

Το “κλαμπ των 100+”, ακόμη και σήμερα, 63 χρόνια μετά, αριθμεί μόλις 589 ποδοσφαιριστές (!). Εκείνη την εποχή, αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι το επίτευγμα ήταν, πραγματικά, ασύλληπτο. Ο Ράιτ ήταν αρχηγός (και) των Λιονταριών για 10 χρόνια. Έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Αγγλίας στις 28 Σεπτεμβρίου του 1948, και πήρε το περιβραχιόνιο στη 16η συμμετοχή του. Το κράτησε επί 90 αγώνες ακόμη.

Ο σημερινός ρέκορντμαν και οι… Έλληνες “Ράιτ”

Έκλεισε την καριέρα του με συνολικά 105 διεθνείς συμμετοχές, χάρη σ’ ένα τουρνουά επίδειξης της Εθνικής Αγγλίας στη Λατινική Αμερική, το καλοκαίρι του 1959. Το ρεκόρ του κράτησε για 11 χρόνια, όταν ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον το έσπασε στο Μουντιάλ του 1970. Σήμερα το έχει ο Πίτερ Σίλτον, με 125 συμμετοχές. Μόλις εφτά παίκτες θα βρει κάποιος ανάμεσα στον Σίλτον και τον Ράιτ.

Είναι, κατά σειρά από το 106 και πάνω, οι Φρανκ Λάμπαρντ, Μπόμπι Τσάλρτον, Άσλεϊ Κόουλ, Μπόμπι Μουρ, Στίβεν Τζέραρντ, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Γουέιν Ρούνεϊ. Για την ιστορία να πούμε και ότι Έλληνες παίκτες με περισσότερες συμμετοχές από τον Ράιτ στην Εθνική του είναι μόνον τρεις: Ο κορυφαίος Γιώργος Καραγκούνης, με 139, ο Θοδωρής Ζαγοράκης με 120 και ο Κώστας Κατσουράνης με 116. Ο Βασίλης Τοροσίδης έχει 101 και ακριβώς 100 έχει ο Άγγελος Μπασινάς. Στο μαγικό νούμερο μπορεί να φτάσει και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος που έχει ως τώρα 90…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ