Κρεμάστηκε με το σκοινί της ομάδας που έσωσε! Η ιστορία του Μπεκίρ Τσινάρ έχει στοιχεία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Η μεγάλη του αγάπη τον οδήγησε στην “ύβρη”. Κι από ‘κει στο θάνατο. Αλλά και την αποθέωση. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι αφορά την ομάδα μιας πόλης που συνδέεται άμεσα με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η πόλη […]

Κρεμάστηκε με το σκοινί της ομάδας που έσωσε! Η ιστορία του Μπεκίρ Τσινάρ έχει στοιχεία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Η μεγάλη του αγάπη τον οδήγησε στην “ύβρη”. Κι από ‘κει στο θάνατο. Αλλά και την αποθέωση. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι αφορά την ομάδα μιας πόλης που συνδέεται άμεσα με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η πόλη είναι τα Άδανα. Και η ομάδα η Αντάνα Ντεμιρσπόρ

Και στην ομάδα και στην πόλη είχαμε αναφερθεί πρόσφατα. Με αφορμή τον “τρελο-Μάριο” Μπαλοτέλι και τη Ντεμιρσπόρ, τη 10η ομάδα στην καριέρα του… Η πόλη, από τις ομορφότερες σήμερα στην Τουρκία, με περίπου 1.800.000  κατοίκους, ιδρύθηκε, σύμφωνα με τη μυθολογία, από τον Τιτάνα Άδανο. Γιο του Ουρανού και της Γαίας και θείο του Δία. Το σύλλογο, πάλι, τον ίδρυσαν στις 28 Δεκεμβρίου του 1940 εργάτες της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων.

Η αρχή, η συνέχεια, το μαράζωμα…

Επί πολλά χρόνια η Αντάνα καλλιεργούσε και άλλα σπορ. Στίβο, ποδηλασία, πάλη, μπάσκετ. Αυτό του πόλο πρωταγωνιστούσε για χρόνια. Από το 1980 και μετά, ωστόσο, απέμεινε μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Η ιστορία του είναι, λίγο πολύ αυτή που θα περίμενε κάποιος. Επειδή ήταν η πρώτη ομάδα εκτός μεγάλων αστικών κέντρων (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη) που έπαιξε στη μεγάλη κατηγορία, το 1960, έφτιαξε μια σχετικά μικρή, αλλά συμπαγή ομάδα υποστηρικτών.

Μεσα στα χρόνια ανεβοκατέβηκε -κυρίως όμως, κατέβηκε…- κατηγορίες. Πέρασε από πολλά. Έχασε 9 μπαράζ ανόδου. Έφτασε μέχρι την Γ’ Εθνική, το 1999. Επί πολλές δεκαετίες οι φίλοι της -που όλο και λιγόστευαν- είχαν να θυμηθούν ως επιτυχία της ομάδας μόνον έναν χαμένο τελικό Κυπέλλου, από την Τραμπζνοσπόρ, το 1978. Και την 6η θέση της μεγάλης κατηγορίας, το 1982. Τελευταία της παρουσία στη μεγαλη λίγκα ήταν το 1994-95, όταν όμως μετά από μια τραγική σεζόν υποβιβάστηκε και πάλι με συγκομιδή-αρνητικό ρεκόρ μόλις 15 βαθμών.

Χρωστά την ύπαρξή της στον Μπεκίρ Τσινάρ

Από το 2012, φάνηκε να ξαναβρίσκει το δρόμο της. Και πέρυσι, μετά από 26 χρόνια επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία. Τα πηγαίνει καλά. Είναι 7η, με 30 βαθμούς σε 19 ματς και φαίνεται να έχει ήδη σώσει την παραμονή της. Στην κερκίδα των οργανωμένων της ομάδας, των Mavi Şimşekler, των “Μπλε Κεραυνών”, στο βόρειο πέταλο, το όνομα του Μπεκίρ Τσινάρ μνημονεύεται συχνά. Με σεβασμό.

Η Αντάνα του χρωστά την ύπαρξή της. Το 2009 ήταν έτοιμη να διαλυθεί. Τα χρέη της ομάδας, που ανήκει στα μέλης της, είχαν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Διότι και εκείνοι, εργάτες σιδηροδρόμου και, γενικά, αριστερή λαϊκή τάξη, δεν τα έβγαζαν πέρα οικονομικά. Δεν ήταν όμως όλα τα μέλη της τόσο φτωχοί άνθρωποι. Στα 40 του, ο Μπεκίρ Τσινάρ, ένθερμος οπαδός της ομάδας από μικρό παιδί, ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο των ιατρικών εξοπλισμών.

Στράφηκαν σ’ εκείνον. Και, πράγματι, έκανε ό,τι μπορούσε. Απευθύνθηκε σε πολλούς φίλους του επιχειρηματίες. Έκανε τηλεοπτικές εμφανισεις και ζητούσε συμπαράσταση. Οργάνωσε ιντερνετικές καμπάνιες. Κι έβαλε από την τσέπη του 4.000.000 ευρώ. Δεν επαρκούσαν. Ούτε η βοήθεια που συγκέντρωσε αρκούσε. Ακόμη και το antifa φιλικό με την, επίσης αριστερών πεποιθήσεων, Λιβόρνο, γέννησε μια μεγάλη φιλία. Αλλά πολλά έσοδα, όχι.

Η σωτηρία της Αντάνα, καταστροφή για τον ίδιο…

Ο Τσινάρ προχωρά τότε σε μια πολύ τολμηρή πρωτοβουλία. Τον Ιούνιο του 2009 αναλαμβάνει πρόεδρος της ομάδας. Δανείζεται λεφτά από τοκογλύφους για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές της. Και στη συνέχεια, φορτώνει στην εταιρεία του, αλλά και στον ίδιο, όλα τα χρέη, προκειμένου να απαλλάξει το σύλλογο από τις υποχρεώσεις. Γίνεται, έτσι, λατρευτός. Αλλά με πολύ βαρύ τίμημα.

Στα 41 του, ο Μπεκίρ συνειδητοποιεί -ίσως και εξ αρχής να ήταν συνειδητοποιημένος ως προς αυτό, αλλά να το έκανε έτσι κι αλλιώς…- ότι ο κύκλος του έχει τελειώσει. Έχει σώσει την ομάδα. Αλλά δε μπορεί με τίποτε να σώσει τον εαυτό του. Αποκλείεται ποτέ να ξεπληρώσει όσα πλέον χρωστά προσωπικά εκείνος. Και κυρίως, τους τοκογλύφους.

Αποφασίζει να απαλλάξει και την οικογένειά του, σύζυγο και τρία παιδιά, από το αβάστακτο φορτίο. Στις 16 Αυγούστου του 2010, ο Μπεκίρ Τσινάρ βρίσκεται απαγχονισμένος στο σπίτι του. Έχει κρεμαστεί μ΄ένα γαλάζιο και σκούρο μπλε σκοινί. Τα χρώματα της ομάδας που αγάπησε μέχρι θανάτου. Κυριολεκτικά. Το όνομά του τραγουδιέται ακόμη στις κερκίδες. Και η τραγική ιστορία του δε θα ξεχαστεί ποτέ…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για SuperLig

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Теннис Cегодня » Лайвскор, Результаты, Ставки И Статистик
mostbet-ru-serg

Теннис Cегодня » Лайвскор, Результаты, Ставки И Статистик