Κέλβιν Γιεμπόα: Θείε Τόνι, πες… αλεύρι! Τι σε γυρεύει; Μα… το αλεπουδέλι που πάει να κάνει 101, όταν η αλεπού έκανε 100! Βλέπετε, τέλη δεκαετίας του 1980 και για πάνω από μια δεκαετία, τα ευρωπαϊκά γήπεδα γνώρισαν μια μηχανή των γκολ από τη Γκάνα που άφησε εποχή! Ένας από τους πρώτους μαύρους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν […]

Κέλβιν Γιεμπόα: Θείε Τόνι, πες… αλεύρι! Τι σε γυρεύει; Μα… το αλεπουδέλι που πάει να κάνει 101, όταν η αλεπού έκανε 100! Βλέπετε, τέλη δεκαετίας του 1980 και για πάνω από μια δεκαετία, τα ευρωπαϊκά γήπεδα γνώρισαν μια μηχανή των γκολ από τη Γκάνα που άφησε εποχή! Ένας από τους πρώτους μαύρους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στη Μπουντεσλίγκα, ο Τόνι Γιεμπόα “κεντούσε”. Σε Σααρμπρίγκεν, Άιντραχτ, Λιντς και Αμβούργο, ο Γκανέζος σέντερ φορ μέτρησε 187 γκολ σε 415 εμφανίσεις!

Στη Λιντς αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς, το 1996. Στη Μπουντεσλίγκα ήταν πρώτος σκόρερ το 1992-3 και το 1993-4 με τη φανέλα της Άϊντραχτ. Τον υποδέχθηκαν εκεί με γιούχες και πιθηκίσιους ήχους. Σε χρόνο ρεκόρ τον επευφημούσαν σε κάθε ευκαιρία. Κι έγινε ο πρώτος Αφρικανικής καταγωγής αρχηγός ομάδας της κατηγορίας. Είναι ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Γκάνας, με 29 γκολ σε 59 εμφανίσεις, πίσω από τον σπουδαίο Αμπεντί Πελέ (33) και τον Ασαμόα Γκιάν (51).

Γενικώς, εντυπωσίασε και έγραψε λαμπρή ιστορία. Και δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος ότι το επώνυμο “Γιεμπόα” θα γινόταν, ποδοσφαιρικά, να συνδεθεί με άλλο όνομα εκτός απ’ το δικό του.

Κυρίες, κύριοι, ιδού ο Κέλβιν Γιεμπόα!

Στην Αυστρία, όμως, ειδικά εφέτος, ένας πιτσιρικάς αρχίζει και ξαναδοξάζει το επώνυμο Γιεμπόα. Και δικαίως. Στα 21,5 του, γεννημένος στις 6 Μαϊου του 2000, ο Κέλβιν Γιεμπόα το ‘χει βάλει σκοπό να φτάσει και να ξεπεράσει τον αγαπημένο του θείο. Γιός του αδελφού του Τόνι, ο Κέλβιν, όπως είναι λογικό τον έχει ως ίνδαλμα. Αν και -ακόμη- δε μοιάζει να έχει τη μυική μάζα του Τόνι, ο Κέλβιν είναι ταχύς και δυνατός. Ταχύς από τη φύση του. Δυνατός επειδή, όπως ο ίδιος λέει έμαθε να διαχειρίζεται καλύτερα το σώμα του στην Αγγλία.

Το πέρασμά του από τη Γουέστ Χαμ δεν κράτησε πολύ, αλλά ήταν πολύ ωφέλιμο και πολύ διδακτικό για το σχεδόν καχεκτικό αγόρι που γεννήθηκε στην Άκρα, αλλά από 4 ετών ζούσε στην Ιταλία, στην περιοχή της Νοβάρα. Μόντσα, Νοβάρα και Γκοτσάνο ήταν οι πρώτες του ομάδες. Το ταλέντο του ανιχνεύθηκε νωρίς από τη Γουέστ Χαμ, που τον πήρε στην Ακαδημία της. Εκεί έμαθε πολλά, αλλά δεν μπόρεσε να προωθηθεί. Επέστρεψε στην ομάδα Νέων της Γκοτσάνο. Και στα 18 του έγινε επαγγελματίας, με την Τιρόλο.

Με την αυστριακή ομάδα ο Κέλβιν ξεκίνησε μια συνεχώς ανοδική πορεία. Βοήθησε την Τιρόλο να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία. Και στο ντεμπούτο του εκεί, στις 31 Αυγούστου του 2019, η μοίρα το έφερε να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Σάλτσμπουργκ, του Έρλινγκ Χάαλαντ. Και λέμε η μοίρα, διότι ο πατέρας του Έρλινγκ και ο θείος του Κέλβιν υπήρξαν συμπαίκτες για ένα μικρό διάστημα στη Λιντς. Στο ματς αυτό η Τιρόλο γνώρισε βαριά ήττα, με 5-1.

Τέσσερα γκολ σ’ ένα ματς και… κατευθείαν στη Στουρμ Γκρατς!

Μόλις 25 μέρες μετά, ωστόσο, μια άλλη “πεντάρα’ τον έκανε όνομα που συζητείται πλέον παντού. Στο 5-2 της Τιρόλο επί της Αούστρια Βιέννης, ο μικρός έβαλε 4 γκολ! Και συνολικά, στον πρώτο γύρο της αυστριακής Μπουντεσλίγκα είχε 4 γκολ και 5 ασίστ σε 15 εμφανίσεις. Είχε γίνει ήδη “καυτό” όνομα…

Το Φεβρουάριο του 2021, η Στουρμ απέκτησε τον Γιεμπόα με συμβόλαιο μέχρι το 2024. Δείχνει να πέτυχε διάνα. Μέχρι τώρα, με τη Στουρμ ο Κέλβιν έχει πετύχει 12 γκολ και έχει και 4 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Αλλά αυτή δεν ήταν και η μόνη του ανταμοιβή. Κέρδισε και την κλήση του από… τρεις Εθνικές. Την Κ21 και την Ανδρών της Γκάνας, αλλά και την Κ21 της Ιταλίας, που προτίμησε.

Μπήκε ως αλλαγή με τη “μικρή” Σκουάντρα Ατζούρα στις 3 Σεπτεμβρίου εφέτος, στο νικηφόρο 3-0 επί του Λουξεμβούργου, για τα προκριματικά του Κ21 Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα φιλοξενηθει από τη Ρουμανία και τη Γεωργία, το 2023.

Ο πιτσιρικάς πάει “τρένο” και η όρεξη πολλών ομάδων είναι βέβαιο ότι έχει ανοίξει. Αρκεί να συνεχίσει έτσι. Προς το παρόν, δείχνει να έχει τα μυαλά του μέσα στο κεφάλι του και να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.

Ο θείος Τόνι σίγουρα είναι υπερήφανος για τον ανιψιό του, που κάνει γνωστό το όνομα Γιεμπόα και στη δεκαετία του 2020…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ