Ο "μικρός μάγος" του Ισπανικού ποδοσφαίρου και θρύλος της Βιγιαρεάλ, της Μάλαγα και της Άρσεναλ ξεπέρασε μια απίστευτη περιπέτεια που θα λύγιζε το καθέναν!

Καθόρλα: Σάντι…. μαγκιά του, δεν έχει! Μέσα προς τέλη της δεκαετίας του 2000, στην Ισπανία εμφανίζεται -και μαγεύει- ένας μάγος… τσέπης. Ο Σάντι Καθόρλα είναι δεν είναι 1μ68. Αλλά κάνει στο γήπεδο απίθανα πράγματα. Με δύο εξίσου καλά πόδια, εκπληκτική πάσα, σπουδαία σουτ και σπάνια αντίληψη του γηπέδου, είναι γρήγορος, εξαιρετικός στις στημένες μπάλες και μέγας τεχνίτης.

Στην Οβιέδο, ομάδα της πόλης όπου έχει γεννηθεί, στις 13 Δεκεμβρίου του 1984, παίζει σε όλες τις θέσεις του κέντρου, αλλά και πάνω στη γραμμή. Γρήγορα τον ξεχωρίζει η Βιγιαρεάλ. Και σ’ αυτήν υπογράφει ως επαγγελματίας, στα 18 και κάτι του.

Βγάζει μάτια με τη Χουέλβα, αρνείται πρόταση της Ρεάλ

Η ομάδα που πηγαίνει για να αποδείξει την αξία του είναι η “αδελφική” Χουέλβα. Εξαιτίας του -αλλά και του Σιναμά Πονγκολέ και του Ούτσε– η Χουέλβα τερματίζει για πρώτη -και τελευταία- φορά στην 8η θέση. Και κερδίζει 0-3 τη Ρεάλ των Ρομπέρτο Κάρλος, Φάμπιο Καναβάρο, Σέρχιο Ράμος και… δεν έχει μαζεμό.

Φυσικά, επιστρέφει στη Βιγιαρεάλ… για τα καλά. Τον Αύγουστο του 2008 οι οπαδοί της ομάδας τον κάνουν ίνδαλμα, επειδή λέει “όχι” σε πρόταση της Ρεάλ:Είναι σπουδαίο κλαμπ, αλλά νιώθω ικανοποίηση στην ομάδα μου. Είμαι νέος και μόλις ξεκινάω στην Εθνική. Δε θα φύγω“.

Μετά από 127 ματς και 23 γκολ με τη Βιγιαρεάλ (έχασε σχεδόν όλη τη σεζόν 2009-10 από τραυματισμό), επόμενος σταθμός στην καριέρα του είναι η Μάλαγα. Και εκεί κάνει σπουδαία πράγματα. Μαζί του η ομάδα βγαίνει για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το όνομά του είναι πια γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Και η Άρσεναλ κάνει πρώτη την κίνηση.

“Παίκτης της σεζόν” με τη μια για την Άρσεναλ!

Μετά τον Λούκας Ποντόλσκι και τον Ολιβιέ Ζιρού, ο Σάντι Καθόρλα είναι η τρίτη μεταγραφή του Βενγκέρ. Πηγαίνει στο Λονδίνο για 12.000.000 ευρώ. Και, με εξαίρεση ένα “θεατράκι” του στον αγώνα με τη Γουεστ Μπρομ στις αρχές της παρουσίας του στην Πρέμιερ, ο Καθόρλα δικαιώνει κάθε σεντ!

Παίζει και στα 38 ματς του πρωταθλήματος, βάζει 12 γκολ, αλλά μοιράζει και 14 ασίστ σε συνολικά 49 εμφανίσεις και κερδίζει τον τίτλο του παίκτη της σεζόν για την ομάδα. Για να μην τα πολυλογούμε, γράφει ιστορία μαζί τους. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 έχει 169 συμμετοχές και 29 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Και τότε, η καριέρα του πάει να τελειώσει. Ίσως και η σωματική του ακεραιότητα…

Χάρη σ’ ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας, ο Καθόρλα έχει κάνει τις καλύτερες χρονιές της καριέρας του τραυματίας, χωρίς καν να το ξέρει. Από το Σεπτέμβριο του 2013, σ’ ένα ματς της Εθνικής Ισπανίας με τη Χιλή, ο Καθόρλα φεύγει μ’ ένα ανεπαίσθητο κάταγμα στον αστράγαλο. Δεν το έχει καταλάβει. Και κανείς άλλος. Μένει έτσι για χρόνια.

Οι φόβοι έως και για ακρωτηριασμό

Αλλά στις 19 Οκτωβρίου του 2016, στον αγώνα με τη Λουντογκόρετς για το Τσάμπιονς Λιγκ, νιώθει φοβερό πόνο στον αχίλλειο τένοντα. Η συνηθισμένη θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα. Και το Δεκέμβριο μπαίνει στο χειρουργείο. Οι γιατροί μένουν με το στόμα ανοιχτό. Ένα κομμάτι 10 ολόκληρων εκατοστών, πάνω από τα δύο τρία του τένοντα έχει γάγγραινα!

Το τελευταίο άγχος των γιατρών είναι εκείνη τη στιγμή η επιστροφή η όχι του Καθόρλα στο ποδόσφαιρο. Η σκέψη τους αφορά το αν θα ξαναπερπατήσει κανονικά, αλλά μήπως και ότι πρέπει να του ακρωτηριάσουν το πόδι! Δεν υπολογίζουν ότι… σαν τη μαγκιά του Σάντι, δεν έχουν πολλοί. Πάντοτε χαμογελαστός, πάντοτε χαρούμενος, πάντοτε αισιόδοξος.

Ο Καθόρλα αντέχει και τα ατέλειωτα σχήματα αντιβιοτικών και τα ατέλειωτα (πάνω από 11 ως το 2019!) χειρουργεία. Σ’ ένα απ’ αυτά πρέπει να βάλει μόσχευμα δέρματος. Επιλέγει το μισό κομμάτι από το χέρι του όπου έχει σε τατού το όνομα της κόρης του, Ίντια. Παλεύει με το πρόβλημά του, όπως στο γήπεδο. Με θάρρος, κουράγιο, αλλά και πείσμα. Και μετά από 636 μέρες, επιστρέφει στα γήπεδα, στο φιλικό 1-1 της Βιγιαρεάλ με τη Χέρκουλες. Μπαίνει αλλαγή στο 57′ και αποθεώνεται!

Και στο καπάκι… άλλα 86 ματς σε δύο σεζόν!

Δε γυρίζει όμως μόνο σε φιλικά, το μικρόσωμο “θηρίο”. Γυρίζει κανονικότατα και με το νόμο! Αν και 34 ετών πλέον, σε δύο σεζόν, το 2018-19 και το 2019-20, το κοντέρ του γράφει 86 ματς και  22 γκολ με τα “κίτρινα υποβρύχια”! 

Στην Αλ Σαντ, στην Αραβία, όπου πήγε επειδή ήταν προπονητής ο φίλος του, ο Τσάβι, παίζει ακόμη, στα 37 και κάτι του. Δεν παίζει απλώς, μάλλον. Είναι πρωταγωνιστής. Και στον περσινό τίτλο, αλλά και εφέτος. Μετράει ως τώρα 47 εμφανίσεις, 23 γκολ και 19 ασίστ. Και είναι πάντοτε γελαστός! “Γιατί όχι; Δεν ήξερα αν θα μπορέσω να ξαναπαίξω με τα παιδιά μου στον κήπο και τώρα είμαι ξανά επαγγελματίας ποδοσφαιριστής“, λέει. Μαγκιά του και χίλια μπράβο του!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Άρσεναλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ