Η "πιο ισχυρή γυναίκα στο ποδόσφαιρο που κανείς δεν ξέρει", είναι η Ραφαέλα Πιμέντα. Ο άνθρωπος-κλειδί για να μη "λεηλατηθεί" το πελατολόγιο-χρυσάφι του μακαρίτη Ιταλού μάνατζερ...

Η “θεία Ράφα” των 800.000.000 ευρώ του Ραϊόλα! Στις 6 Μαΐου, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, ο Σεσκ Φάμπρεγας και πολλοί άλλοι ακόμη σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου είπαν το τελευταίο αντίο στον σούπερ σταρ του κόσμου των ατζέντηδων… Ο ιδιόρυθμος Ιταλός μάνατζερ ήταν ο άνθρωπος πίσω από μερικές από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας. Πολύγλωσσος, καπάτσος και τρομερός διαπραγματευτής, ο Ραϊόλα έφυγε πρόωρα από τη ζωή, στα 54 του…

Το όνομα ΟΝΕ ήταν το πιο ταιριαστό για το γραφείο του Μίνο…

Το γραφείο του ονομάζεται ONE. Και ίσως όχι άδικα. Ο Μίνο ήταν ένας και μοναδικός. Και όχι μόνο ως προς τον τρόπο με τον οποίο έκανε τους “πελάτες” του, “παιδιά” του. Αλλά και ως προς τον τρόπο που “έτρεχε” το μαγαζί. Ένα μαγαζί με 77 παίκτες-περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 800.000.000 ευρώ. Ο Ραϊόλα ήταν ένθερμος θιασώτης του outsourcing. Σε απλά ελληνικά; Μην κάνεις κεντρικά, κάτι που μπορεί να γίνει περιφερειακά. Ο Ραϊόλα είχε εξωτερικούς συνεργάτες σχεδόν για τα πάντα. Ανεύρεση ταλέντων, διαχείριση εικόνας, προσωπικές ανάγκες κάποιου παίκτη, όλα τα αναλαμβάνουν έμπιστοι άνθρωποι εκτός γραφείου.


Στα γραφεία της ONE, στο Μόντε Κάρλο, οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι. Γραμματεία, υπεύθυνος επικοινωνίας, ο Βιτσέντζο Ραϊόλα, ο εξάδελφος και συνοδοιποόρος του στη θρυλική του πορεία, υπεύθυνος για το δίκτυο σκάουτ της επιχειρησης. Και, ευτυχώς για τους παίκτες του και η Ραφαέλα “Ράφα” Πιμέντα. Μια Βραζιλιάνα δικηγόρος που ο Ραϊόλα γνώρισε στην πατρίδα της. Τότε η Ράφα ήταν κεντρικό πρόσωπο στη νομική μάχη κατά του ευνοϊκού νόμου για τις μονοπωλιακές ιδιωτικοποιήσεις που είχε ψηφίσει ο πρόεδρος Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο.

Το… another ONE που έκανε τη διαφορά…

Ο Μίνο έβαλε αμέσως στην καρδιά του τη νεαρή ιδεαλίστρια δικηγόρο. Και, προφητικά ίσως, η Πιμέντε έγινε η μοναδική συνεταίρος στο γραφείο του. Τώρα, γίνεται η σωτήρας του. Κι αυτό επειδή, μετά τις… εννιά του μακαρίτη, όλοι καταλαβαίνουμε ότι πολλοί θα ήθελαν να μπουν στο σπίτι. Ένας μεγαλο-ατζέντης που μίλησε στο The Atlhletic το είπε ξεκάθαρα: “Μετά το πένθος και τον δέοντα σεβασμό στη μνήμη του νεκρού, όλοι μας θα κοιτάξουμε να κλέψουμε τους παίκτες της ONΕ”.

Μόνο που δύσκολα θα μπορέσουν. Εξαιτίας της “θείας Ράφα”, όπως την αποκαλεί και στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, ο Πολ Πογκμπά. Ο Ραϊόλα έμοιαζε να κάνει μια one man job. Μια δουλειά για έναν και μόνο άνθρωπο. Στην πραγματικότητα όμως, η Πιμέντε ήταν πάντοτε στο πλάι του, παρασκηνιακά. Πολ Πογκμπά, Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, Έρλινγκ Χάαλαντ, Μάρκο Βεράτι, Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, Ματίις Ντε Λιχτ, είναι όλοι παίκτες-πελάτες που ούτε καν σκέφτηκαν να αλλάξουν γραφείο όταν ο Μίνο έφυγε απ’ τη ζωή.

Πογκμπά: “Δεύτερη μητέρα” και “μέντορας”, η “θεία Ράφα…”

Κι αυτό επειδή η “θεία Ράφα” δεν είναι απλώς μια πολύ σκληρή συνομιλήτρια σε οτιδήποτε αφορά μπίζνες. Επικεφαλής σκάουτ μεγάλης ομάδας της Πρέμιερ που μίλησε στο The Athletic, άλλωστε, αποκαλεί την Πιμέντα “την πιο σημαντική γυναίκα στο ποδόσφαιρο που κανείς δεν ξέρει”. Κι ένας τεχνικός διευθυντής -μάλλον- της Serie A “την πιο δυνατή διαπραγματεύτρια που μπορεί να βρεις μπροστά σου”. Το μυστικό της Πιμέντα, ωστόσο, δεν είναι αυτό.

Είναι ότι, 20 χρόνια πλάι στον Μίνο, έχει μάθει να είναι εξίσου “μητέρα” για τους παίκτες-πελάτες του γραφείου, όσο ο Ραϊόλα ήταν μια πατρική φιγούρα που έκανε τα πάντα για το συμφέρον τους. Από την εποχή που η Πιμέντε ήταν η δικηγόρος που οργάνωσε νομικά την ίδρυση από τον Ριβάλντο και τον Σεζάρ Σαμπάιο της Γκουαρατινγκετά, ενός μικρού συλλόγου του Σάο Πάολο, έχει κυλήσει πολύ νερό  κάτω απ’ τη γέφυρα. Σήμερα, η “σιδηρά κυρία” της ONE έχει ήδη πρωταγωνιστήσει μετά το θάνατο του Ραϊόλα σε τρία πολύ μεγάλα ντιλ:

Ήδη έχει κλείσει τρια μεγάλα ντιλ και πάει για 4ο!

Τη μεταγραφή του Έρλινγκ Χάαλαντ στη Μάντσεστερ Σίτι και τη διπλή μετακίνηση Νουσαΐρ Μαζράουι και Ράιαν Γκράβενμπερχ από τον Άγιαξ στην Μπάγερν Μονάχου. Είναι, επίσης και η κεντρική διαπραγματεύτρια της επικείμενης μετακίνησης στη Γιουβέντους του Πολ Πογκμπά. Ακριβώς εκείνου που στο “Pogmentary” αποκαλεί την Πιμέντα “θεία Ράφα”, “δεύτερη μητέρα” και “μέντορα”. Η μεγάλη επιτυχία της Πιμέντα είναι ακριβώς αυτή.

Αφενός εκείνη έχει συντάξει τα πολύ ισχυρά συμβόλαια των παικτών της ONE με την εταιρεία. Αλλά, συγχρόνως, εκείνη είναι και που συνεχίζει το έργο του Ραϊόλα και σ’ αυτόν τον τομέα. Της εκπληκτικής προσωπικής σχέσης με κάθε έναν από τους πελάτες της. Στο Pogmentary, η “θεία Ράφα” συνοδεύει τον Πογκμπά στην τελετή της Χρυσής Μπάλας, αλλά και στις διακοπές του στο Μαϊάμι, εκεί όπου συνάντησε και τη σημερινή σύζυγό του, Ζουλέι Σαλάουες.

Εξαιτίας της, η κληρονομιά του Μίνο δεν πάει χαμένη…

Οι γιοι του Μίνο, Μάριο και Γκάμπριελ είναι ακόμη στα 20 τους. Αύριο, μεθαύριο, σίγουρα θα αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες στη ONE. Εν τω μεταξύ όμως, είναι το χέρι της “θείας Ράφα”, σκληρό με τους απέναντι διαπραγματευτές, αλλά απαλό με τους παίκτες-πελάτες, αυτό που κινεί τα νήματα. Και τα κινεί μια χαρά! Διότι, όπως λέει ένας πρώτης γραμμή αθλητικός διευθυντής στο “The Athletic”, η τέλεια ισορροπία της με τον Ραϊόλα είναι και αυτή που έκανε το δίδυμο αχτύπητο, ακόμη κι αν ο Μίνο ήταν στο φως της δημοσιότητας και η Πιμέντα στη σκιά.

“Οι γνώσεις της για την αγορά, συνολικά, είναι αξεπέραστες”, είναι τα λόγια του. “Αλλά συγχρόνως ξέρει τα πάντα και για τους πελάτες τους”. Πελάτες “της” πλέον σήμερα. Και για καιρό ακόμη, όπως όλα δείχνουν. Για μια τελευταία φορά, ο Ραϊόλα αποδεικνύει ότι το ένστικτό του ήταν αλάνθαστο και τότε. Όταν πριν από 20 χρόνια είδε στο πρόσωπο μιας νεαρής δικηγόρου το τι υψηλού επιπέδου “παίκτρια” θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον. Στα χνάρια του Μίνο, η “θεία Ράφα” είναι κι αυτή μια σούπερ-σταρ, όπως και οι πελάτες της. Και η τεράστια κληρονομιά του Ιταλού, δεν πάει, έτσι, χαμένη…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι