Είναι ξεκάθαρα μια από τις μαύρες σελίδες του ποδοσφαίρου. Ο δεύτερος τελικός του Διηπειρωτικού κυπέλλου το 1969 μεταξύ Ενστουντιάντες – Μίλαν, δεν θα ξεχαστεί ποτέ για την βαρβαρότητα των Αργεντίνων, το πολεμικό κλίμα και το ότι οι ποδοσφαιριστές της Μίλαν, κατάφεραν να φύγουν ζωντανοί εκείνο το βράδυ από το χόρτο του Μπομπονέρα. Το Διηπειρωτικό κύπελλο […]

Είναι ξεκάθαρα μια από τις μαύρες σελίδες του ποδοσφαίρου. Ο δεύτερος τελικός του Διηπειρωτικού κυπέλλου το 1969 μεταξύ Ενστουντιάντες – Μίλαν, δεν θα ξεχαστεί ποτέ για την βαρβαρότητα των Αργεντίνων, το πολεμικό κλίμα και το ότι οι ποδοσφαιριστές της Μίλαν, κατάφεραν να φύγουν ζωντανοί εκείνο το βράδυ από το χόρτο του Μπομπονέρα.

Το Διηπειρωτικό κύπελλο ποδοσφαίρου, θεσμοθετήθηκε το 1960 με συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA) με αυτή της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL). Σε αυτό, λάμβανε μέρος η νικήτρια του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης (σήμερα Champions League) με την αντίστοιχη της Νοτίου Αμερικής (Copa Limpertadores). To 1969, Η ιταλική Μίλαν (A.C. Milan) και η Εστουδιάντες (Estudiantes de La Plata) από την Αργεντινή. Ο τελικός μεταξύ τους, έμεινε στην ιστορία ως ο «τελικός του μίσους».

Η Εστουντιάντες έχει κερδίσει το προηγούμενο Διηπειρωτικό, με αντίπαλο τη Γιουνάιτεντ, και μετράει ήδη δυο σερί Λιμπερταδόρες (τα οποία την επόμενη χρονιά έγιναν τρία), ένα τρομερό κατόρθωμα για μια ομάδα που δεν συμπεριλαμβανόταν καν στις “πέντε μεγάλες” του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Δεν είναι όμως οι τίτλοι της που τρομάζουν αλλά η συνοδευτική φήμη που λέει ότι πρόκειται για μια από τις πιο καλές, σκληρές και βρώμικες ομάδες που έχει δει η ήπειρος. H Μίλαν θα το μάθαινε από πρώτο χέρι εκείνο το βράδυ.

Η διοργάνωση εκείνη την εποχή, πέρα από το αθλητικό κομμάτι, είχε και έντονη πολιτική χροιά, κυρίως λόγω των δικτατορικών καθεστώτων τα οποία «ανθούσαν» στη Νότιο Αμερική. Η ανάδειξη του νικητή γινόταν σε διπλούς αγώνες, έκαστος στην έδρα της κάθε ομάδας. Τη χρονιά εκείνη εισήχθη μια καινοτομία στο ποδόσφαιρο. Το “εκτός έδρας γκολ”. Μέχρι τότε, αν οι ομάδες είχαν από μια νίκη ανεξαρτήτου σκορ, γινόταν και τρίτο παιχνίδι για να αναδειχθεί ο νικητής.

Στις 8 Οκτωβρίου 1969, η Μίλαν υποδέχθηκε τους Αργεντινούς στο San Siro. Παρουσία 60.000 θεατών, η ιταλική ομάδα καθοδηγούμενη από ένα θρύλο του ποδοσφαίρου, τον Τζιάνι Ριβέρα αποκτά ένα σημαντικό προβάδισμα για τον επαναληπτικό, καθώς νικά με 3-0. Σημαντικό γρανάζι σε αυτή την ομάδα, ήταν και ο γεννημένος στην Αργεντινή αλλά με γαλλική υπηκοότητα φορ Néstor Combin.

Η Estudiantes ήταν ήδη κάτοχος του τροπαίου από την προηγούμενη χρονιά και αυτή η ήττα ήταν βαριά. Στις 2 εβδομάδες που μεσολάβησαν, ο αργεντίνικος τύπος δυναμίτισε το κλίμα, στρέφοντας τα πυρά του κυρίως ενάντια στον Combin παρουσιάζοντας τον ως προδότη. Έτσι φτάνουμε στις 22 Οκτωβρίου. Η ατμόσφαιρα στο La Bombonera που φιλοξενεί τον 2ο τελικό είναι κάτι παραπάνω από ηλεκτρισμένη.

Estudiantes vs Milan: The most violent game in football history | AC Milan News

Από το ζέσταμα ακόμη, οι παίκτες της Estudiantes κλωτσούν επίτηδες μπάλες επάνω σε αυτούς της Μίλαν. Όταν οι ομάδες πήγαιναν για τα αποδυτήρια, οι οπαδοί πέταγαν στους Ιταλούς καυτό καφέ. Μέσα στο παιχνίδι τα πράγματα χειροτέρεψαν. Ο επιθετικός της Μίλαν Pierino Prati, έπεσε αναίσθητος από χτύπημα αντιπάλου και για 20 λεπτά αγωνιζόταν με διασειση. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όταν ο Ριβέρα άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν. Αμέσως δέχτηκε επίθεση από τον τερματοφύλακα Alberto Poletti. Από την αρχή όμως, στόχος ήταν ο Combin. Ο άτυχος ποδοσφαιριστής, δέχθηκε μια εγκληματική αγκωνιά από τον Ramón Aguirre Suárez με αποτέλεσμα να σπάσει η μύτη του και να πέσει αιμόφυρτος στο γήπεδο.

Calciostory : Milan AC-Los Estudiantes, quand la violence se mêle au football.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο σουρεαλιστικά, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον αναίσθητο ποδοσφαιριστή την ώρα που του δίνονταν οι πρώτες βοήθειες. Η δικαιολογία για τη σύλληψη του ήταν πως δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Αργεντινή. Αφού κρατήθηκε στο κρατητήριο για μια ημέρα, απέδειξε πως είχε υπηρετήσει στο γαλλικό στρατό και αφέθηκε ελεύθερος. Όσο για το παιχνίδι; Η Estudiantes κατάφερε να κερδίσει με 2-1, όμως το εκτός έδρας γκολ έδωσε το τρόπαιο στη Μίλαν.

Una carnicería en La Bombonera: 50 años de la final más violenta de la historia - BeSoccer

Η παγκόσμια κατακραυγή, έφερε σε δύσκολη θέση τον δικτάτορα της Αργεντινής Juan Carlos Onganía, ο οποίος διέταξε την διοίκηση της Estudiantes να προβούν σε όλες τις ενέργειες που θα προστάτευαν το όνομα του Αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Ο τερματοφύλακας Poletti αποκλείστηκε δια βίου από το ποδόσφαιρο. Από την άλλη, ο Suarez που είχε ρίξει την εγκληματική αγκωνιά, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από 30 αγώνες. Ο διεθνής τύπος, χαρακτήρισε αυτό το παιχνίδι ως «το 90λεπτο του ανθρωποκυνηγητού». Για τους Αργεντινούς ήταν «η πιο μαύρη ημέρα για το ποδόσφαιρο της χώρας».

Οι περισσότεροι παίκτες της Μίλαν κατάφεραν τα επόμενα χρόνια να κερδίσουν κι άλλα τρόπαια αλλά η λογική λέει πως στη μνήμη τους μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας τους θα είναι πάντα το ότι κατάφεραν να φύγουν ζωντανοί εκείνο το βράδυ από το χόρτο του Μπομπονέρα.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μίλαν

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν
Ποδόσφαιρο

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν