Η Αμερικανίδα Νο1 του κόσμου στο τένις είναι απλώς η πιο πρόσφατη από τις κορυφαίες -και κορυφαίους- αθλήτριες και αθλητές που μιλούν για τη μάχη τους με την πιο διαδεδομένη ψυχική διαταραχή. Και το δικό της θάρρος δίνει δύναμη και ελπίδα...

Η Μπάρτι, οι top και το τέρας της κατάθλιψης… Ο Μάικλ Φελπς, αυτό το κολυμβητικό φαινόμενο, ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε το ψυχικό #Me_Too. Η ιστορική συνέντευξή του στο Spiegel άνοιξε το δρόμο για να συνειδητοποιήσει το ευρύ κοινό ότι η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις για τους ανθρώπους με διακρίσεις, ούτε στον αθλητισμό.

Η Άσλει Μπάρτι, η Αυστραλέζα τενίστρια με τα τρία Grand Slams (Ρολάν Γκαρός, το 2019, Γουίμπλεντον το 2021, Αυστραλία εφέτος) και συνολικά τους 15 τίτλους στο μονό και τους άλλους 12 στα διπλά, δήλωσε ότι σταματά την καριέρα της. Ένα μήνα πριν κλείσει τα 26 της η Μπάρτι μίλησε κι εκείνη ανοιχτά για την κατάθλιψη. Και ξεκαθάρισε ότι οφείλει στον εαυτό της να ασχοληθει περισσότερο μαζί του, όπως και με την ψυχική της υγεία.

Όσοι μίλησαν -και ο δικός μας, Παναγιώτης Πελεκούδας

Τεράστιες μορφές του αθλητισμού, όπως ο Ίαν Θορπ, η Σερένα Γουίλιαμς και, βέβαια, η γυμνάστρια-φαινόμενο Σιμόν Μπάιλς όλοι μίλησαν. Όπως και ο δικός μας Παναγιώτης Πελεκούδας, ένας διεθνής βολεϊμπολίστας με σπουδαία καριέρα σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό. Και ένα απλό “μπράβο” δε φτάνει για τη στάση τους. Διότι επί πολλές δεκαετίες ο κόσμος δε μπορούσε να κάνει τη διάκριση μεταξύ κατάθλιψης και “τρέλας”.

Ο κόσμος έλεγε “μα, πώς; Αφού τα έχει πάντα; Έχει δόξα, έχει χρήμα, έχει το σεβασμό όλων, από πού κι ως πού να έχει πρόβλημα”; Και όμως, έχει. Ή μπορεί να αποκτήσει. Άνθρωποι με κατάθλιψη υπάρχουν παντού γύρω μας. Πλούσιοι και φτωχοί εξίσου. Επιτυχημένοι ή όχι, επίσης. Λαμπερά αστέρια και κοινοί θνητοί πολλές φορές γνωρίζουν ακόμη και πολύ ξαφνικά την όψη αυτού του “τέρατος”.

Η κατάθλιψη είναι ο κακός σύντροφος πάνω από 260.000.000 ανθρώπων στον πλανήτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς -και εξαιτίας των συμπτωμάτων της κατάθλιψης- νοιώθουν ντροπή να μιλήσουν για το πρόβλημά τους. Και μπαίνουν, έτσι, σ’ ένα φαύλο κύκλο που επιτείνει τα συμπτώματα.

Το έμπρακτο παράδειγμα της Μπάιλς

Όταν μια Μπάρτι βγαίνει ξεκάθαρα και μιλάει γι’ αυτό είναι σα να λέει στους πάντες: “Μιλήστε! Ούτε το χρήμα ούτε τίποτε άλλο δεν είναι θεραπεία. Θεραπεία είναι μόνο το να παραδεχτείς το πρόβλημα και να αναζητήσεις βοήθεια”!

Υπό αυτή την έννοια και το γεγονός ότι η Μπάιλς, των 4 χρυσών, ενος Αργυρού και δύο Χάλκινων Ολυμπιακών μεταλλίων, γυρίζει την πλάτη από τελικούς αγωνισμάτων ενώ έχει φτύσει αίμα για να φτάσει σ’ αυτούς, είναι ένα βάλσαμο για την ψυχή όλων όσοι αντιμετωπίζουν το “τέρας”. Ένα μήνυμα ηχηρό και ουσιαστικό.

Η Μπάιλς απέδειξε έμπρακτα ότι μόνον όταν καταπολεμήσεις την αιτία μπορείς και να έχεις αποτέλεσμα. Για τη Σιμόν, η αιτία ήταν το ατέλειωτο στρες του πρωταθλητισμού. Της κορυφής. Απέρριψε ό,τι άλλες και άλλοι θεωρούν “τέλειο” για να έχει η ίδια τη ζωή που εκείνη θεωρεί τέλεια για τον εαυτό της. Είναι πλέον χαρούμενη, γελαστή και ετοιμάζεται να γίνει σύζυγος.

Αυτό δε σημαίνει ότι η κατάθλιψη αποτελεί οριστικά και για πάντοτε παρελθόν, για τη Μπάιλς ή οποιανδήποτε άλλη ή άλλον. Η μάχη απέναντί της είναι συνεχής. Και θέλει κουράγιο και, πάνω απ’ όλα ειλικρίνεια απέναντι στον ίδιο σου τον ευτό. Αν δεν παραδεχθείς εξ αρχής ότι υπάρχει πρόβλημα, ποτέ δε θα το λύσεις. Οι γενναίοι άνθρωποι του αθλητισμού, δείχνουν το δρόμο…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Απόψεις

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Βόλεϊ

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γυμναστική

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Τένις

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Υγρός Στίβος

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν
Ποδόσφαιρο

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν