Στο ατομικό, το χρυσό είχε κατακτήσει -ποια άλλη;- η Νάντια Κομανέτσι. Στα 19 της, τότε, η Ρουμάνα σούπερ-σταρ της γυμναστικής είχε κάνει ένα απλώς εκπληκτικό πρόγραμμα.

Γελένα Ναϊμούσινα: Τη νίκησαν το αλκοόλ κι ένα… χρυσό! Η είδηση του θανάτου της Γελένα, στις 17 Μαρτίου του 2017, χαρακτηρίστηκε “απρόσμενος” από τον προπονητή της, Βαλεντίν Σεφτσούκ. Ηλικιακά, φυσικά και ήταν. Πέθανε ούτε 53 ετών. Όσοι -λίγοι- ήταν κοντά της, όμως, δεν ένιωσαν μεγάλη έκπληξη…

Πρακτικώς, η αντίστροφη πορεία για τη Γελένα ξεκίνησε ακριβώς από την ημέρα του μεγαλύτερου θριάμβου στη ζωή της. Όταν κατακτούσε το χρυσό μετάλιο στο ομαδικό με την ομάδα γυμναστικής της ΕΣΣΔ, στη Μόσχα. Το 1980.

Στο ατομικό, το χρυσό είχε κατακτήσει -ποια άλλη;- η Νάντια Κομανέτσι. Στα 19 της, τότε, η Ρουμάνα σούπερ-σταρ της γυμναστικής είχε κάνει ένα απλώς εκπληκτικό πρόγραμμα.

Γέννησε προσδοκίες η εμφάνιση της Γελένα

Με τη σοβιετική ομάδα όμως, τα βλέμματα είχε κλέψει μια ούτε 16χρονη γυμνάστρια. Η Γελένα Ναϊμούσινα. Πήρε τελικά την 5η θέση στις ασκήσεις εδάφους, αλλά υπό τους ήχους του παραδοσιακού ρωσικού τραγουδιού “Καλίνκα”, ξεσήκωσε το κοινό. Και άφησε πάρα πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Δεν επαληθεύθηκαν ποτέ. Η Ναϊμούσινα ήταν ένας παράξενος χαρακτήρας, με περίεργο παρελθόν. Γεννήθηκε σ’ ένα βαγόνι τρένου, το Νοέμβριο του 1964, στο Ασκίζ του Κρασνογιάρσκ. Ως νεογέννητο είχε πρόβλημα στην καρδιά. Επέζησε όμως. Και ξεκίνησε τον αθλητισμό ακρβώς για να δυναμώσει την καρδιά της.

Οι πρώτοι της προπονητές διέκριναν το ταλέντο της. Και τελικά έπεισαν τη μητέρα της να την αφήσει στο Κρασναγιάρσκ όταν εκείνη θέλησε να μετακομίσει σε άλλη πόλη, με το νέο φίλο της. Η μικρή Γελένα έμεινε μόνη. Προπονήθηκε σκληρά, κατέκτησε τη σχολική Σπαρατακιάδα και, πριν από τη Μόσχα ένα ασημένιο στο ομαδικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Καλλιτεχνικής Γυμναστικής.

Τα προβλήματα με το ποτό είχαν ήδη αρχίσει…

Στα κρυφά, όμως, τα προβλήματά της με το ποτό είχαν ήδη αρχίσει. Μετά τις προσδοκίες που γέννησε η εμφάνισή της στη Μόσχα, χειροτέρεψε. Εξαφανίστηκε από το πολυτελές της διαμέρισμα στο Κασναγιάρσκ και θεωρήθηκε περίπου “προδότρια”.
Η καριέρα της τελείωσε νωρίς και άδοξα όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε πει ψέμματα πως ήταν τραυματισμένη προκειμένου να μην πάρει μέρος σε αγώνες.

Στα 18 της παντρεύτηκε έναν Λετονό ποδηλάτη, τον Άντρις Λιτσμίλις. Έζησαν μαζί στη Ρίγα και έκαναν τρία παιδιά. Δυο γιους και μια κόρη. Αλλά το ζήτημα του αλκοολισμού πάντοτε τη βασάνιζε. Ο γάμος δε στέριωσε.
Η Γελένα επέστρεψε στη Ρωσία, παντρεύτηκε ξανά, με τον γυμναστή Σεργκέι Γκριγκόριεφ και ασχολήθηκε με την προπονητική.

‘Ατυχη, αλλά και αυτοκαταστροφική..

Στάθηκε άτυχη, αλλά και αυτοκαταστροφική και σ΄ αυτή της τη νέα προσπάθεια. Έμεινε χήρα, πούλησε το διαμέρισμά της στην Τούλα, εγκατέλειψε και την προπονητική. Πήγε να ζήσει με τη μητέρα της σε μια φτωχική γκαρσονιέρα στο Κρασνογιάρσκ. Το 2015 έχασε και τη μητέρα της. Και το 2017, έπεφτε και η ίδια νεκρή από εγκεφαλικό…

Το ανερχόμενο αστέρι του 1980, πνίγηκε από την επιτυχία. Και έπνιξε το άγχος και τα ψυχολογικά του προβλήματα στο ποτό. Στην κηδεία της την αποχαιρέτισε μόνον η κόρη της. Οι δυο γιοί της είπαν ότι είχαν πρόβλημα με τη βίζα τους και δε μπορούσαν να ταξιδέψουν από τη Λετονία…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γυμναστική

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ