Χουάν Φίγκερ: Αντίο στον Billion Dollar μάνατζερ… Και όταν λέμε billion είμαστε και εξαιρετικά συντηρητικοί, για την ακρίβεια. Ο Ουρουγουανός ατζέντης, που έφυγε από τη ζωή την τελευταία ημέρα του 2021, σε ηλικία 87 ετών, “τζιράρισε” τρελά ποσά στη μακρόχρονη καριέρα του. Ήταν πρωτοπόρος, οραματικός, διαπραγματευτής απ’ τους λίγους. Στην πράξη, ήταν ο άνθρωπος που […]

Χουάν Φίγκερ: Αντίο στον Billion Dollar μάνατζερ… Και όταν λέμε billion είμαστε και εξαιρετικά συντηρητικοί, για την ακρίβεια. Ο Ουρουγουανός ατζέντης, που έφυγε από τη ζωή την τελευταία ημέρα του 2021, σε ηλικία 87 ετών, “τζιράρισε” τρελά ποσά στη μακρόχρονη καριέρα του. Ήταν πρωτοπόρος, οραματικός, διαπραγματευτής απ’ τους λίγους. Στην πράξη, ήταν ο άνθρωπος που μετέτρεψε το ρόλο του μάνατζερ από συμπληρωματικό, του “χαρτζιλικιού”, σε απολύτως κεντρικό στο σημερινό ποδόσφαιρο.

Ο Χουάν Φίγκερ γεννήθηκε στην Ουρουγουάη, αλλά βρέθηκε από νωρίς στη Βραζιλία. Στη χώρα της σάμπας και του ποδοσφαίρου, ο Φίγκερ πήγε για να γίνει επιχειρηματίας. Με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Ξυλεία, π.χ. Εμπόριο καφέ. Τέτοια πράγματα. Τελικά όμως γέννησε μια ολόκληρη βιομηχανια από μόνος του. Τη “βιομηχανία” ανακάλυψης ταλέντων και τη μεταγραφή τους, αρχικά από την υπόλοιπη Νότιο Αμερική στη Βραζιλία και μετά απ’ όλη τη Νότια Αμερική σε ευρωπαϊκές ομάδες.

Την είδηση γνωστοποίησε μέσω Ίνσταγκραμ η αγαπημένη του εγγονή, Στέφανι και σκόρπισε θλίψη στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Διότι πολλοί παράγοντες είχαν να λένε για τον άνθρωπο ότι ήταν ικανός να πουλήσει μέχρι και πάγο σε Εσκιμώο. Και ότι, σε κάθε περίπτωση, υπήρξε ένας ατζέντης που πολύ δύσκολα του έλεγες όχι…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephanie Figer (@stephaniefiger)


Η διάσημη Grupo Figer, ο Μαραντόνα, ο Ρομάριο και άλλοι…

Η Στέφανι είναι σήμερα, μαζί με τα άλλα δύο εγγόνια του, Αντρέ και Μαρσέλ οι υπεύθυνοι του διάσημου Grupo Figer. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία αντιπροσώπευσης ποδοσφαιριστών και προπονητών στον πλανήτη. Το ίδρυσε το 1969 ο δαιμόνιος Χουάν και έκτοτε έχει εμπλακεί σε μερικές από τις πλέον ιστορικές μεταγραφές όλων των εποχών.

Μερικές απ’ αυτές είναι η μεταγραφή του Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολι από τη Μπαρτσελόνα. “Αλλιώς θα τους πήγαινα τον Σόκρατες”, όπως ο ίδιος έχει πει στο ESPN. Του Ρομάριο, από την Αϊντχόφεν στη Μπαρτσελόνα. Το 1998, πιστώθηκε με τη μεταγραφή του Ντενίλσον από τη Σάο Πάολο στη Μπέτις. Το ποσό που ξόδεψε η ισπανική ομάδα ήταν για την εποχή μυθικό! Πάνω από 23.000.000 σημερινά ευρώ! Πήγε στράφι, αλλά… περισσότερα επ’ αυτού μετά.

Η λίστα των (άλλων) ονομάτων που αντιπροσώπευσε και… μετακίνησε με εξαιρετικούς όρους γι’ αυτούς -και την εταιρεία του, φυσικά- δεν έχει τελειωμό. Και εντυπωσιάζει. Σόκρατες, Ζε Ρομπέρτο, Αμορόζο, Ρομπέρτο Κάρλος, Φάμπιο Αουρέλιο, Ρομπίνιο, Χουλκ, Γκούλιτ, Άλεξ, Λουίς Φίγκο… Επί 50 χρόνια, ο ‘Ομιλος Φίγκερ τζιράρει εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο. Και, τηρώντας και την παράδοση του ιδρυτή του, παραμένει σκληρός διαπραγματευτής για κάθε σύλλογο.

Μειλίχιος, αλλά… αποτελεσματικός

Βλέπετε, ο Χουάν Φίγκερ υπήρξε πρωτοπόρος και ως προς κάτι άλλο. Φρόντισε με το μειλίχιο, αλλά αποφασιστικό του τρόπο να έχει καλές σχέσεις και με τα μίντια, αλλά και με τους τεχνικούς διευθυντές των ομάδων. Άσκησε έμμεσες όσο και άμεσες πιέσεις για τους πελάτες του. Και κατέστησε σαφές στους συλλόγους ότι δε γίνεται να παίρνουν μόνο “αφρόκρεμα” από το γραφείο του. Θα πρέπει να παίρνουν και από τα χαμηλότερα ράφια. Για να τα έχουν καλά μαζί του. Μότο του υπήρξε το “Καμία μπίζνα δεν είναι αδύνατη στο ποδόσφαιρο”.

Ο Φίγκερ υπήρξε μια εμβληματική μορφή του χώρου. Χάραξε νέα μονοπάτια που, έκτοτε, ακολουθούν όλοι οι σύγχρονοι μάνατζερ. Παράλληλα με την εκπροσώπευση παικτών και προπονητών, το γραφείο λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ως ένα πραγματικό “παρατηρητήριο ταλέντων”. Έχει “μάτια” σε όλη τη Λατινική Αμερική. Παρακολουθεί από Ακαδημίες μέχρι τις χαμηλότερες κατηγορίες σχεδόν όλων των πρωταθλημάτων. Και έχει τον τρόπο του να αναδεικνύει και να προωθεί τα φιντάνια που ανακαλύπτει. Αλλά συγχρόνως, προσέχει και την καριέρα και των μεγάλων ονομάτων που αντιπροσωπεύει.

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου σημαδεύτηκε από τις καινοτόμες ιδέες του Χουάν Φίγκερ. Και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γνώρισε εξαιτίας του τη μαγεία πολύ μεγάλων παικτών από τη Λατινική Αμερική. Ναι. Είπαμε. Αρκετοί παράγοντες θα πουν ότι, μαζί με τα “ιερά τέρατα”, αναγκάστηκαν από τον Φίγκερ να αποκτήσουν και μερικά… παλτουδάκια. Αλλά έτσι πάει το πράγμα. Ο μάνατζερ δουλεύει για τους πελάτες του, όχι για τις ομάδες. Αν ήθελαν, ας του έλεγαν όχι…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ