Χαλίλοβιτς: μια ζωή λάθη -με πρώτο τη Μπάρτσα… Αυτή είναι, συνοπτικά η ιστορία της καριέρας ενός ταλέντου που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να αφήσει εποχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αλλά… Αλλά ποτέ δε μπόρεσε να αξιοποιήσει αυτό το ταλέντο του. Διότι ποτέ, στην ουσία, δεν ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Γεννημένος στις 18 Ιουνίου του 1996, ο Άλεν […]

Χαλίλοβιτς: μια ζωή λάθη -με πρώτο τη Μπάρτσα… Αυτή είναι, συνοπτικά η ιστορία της καριέρας ενός ταλέντου που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να αφήσει εποχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αλλά… Αλλά ποτέ δε μπόρεσε να αξιοποιήσει αυτό το ταλέντο του. Διότι ποτέ, στην ουσία, δεν ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά.

Γεννημένος στις 18 Ιουνίου του 1996, ο Άλεν Χαλίλοβιτς έγινε το 2012, μόλις στα 16 του, επαγγελματίας με τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Και στο δεύτερό του μόλις παιχνίδι με την ομάδα, κατά της Σλόβαν, έγινε και ο νεώτερος σκόρερ στην ιστορία του Κροατικού πρωταθλήματος -ρεκόρ που έσπασε μόλις εφέτος.

Οκτώ μέρες πριν κλείσει τα 17 του, σε ματς με την Πορτογαλία, έγινε και ο νεώτερος, ever, διεθνής με την Ανδρών στην Εθνική Κροατίας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έδειχνε σοβαρός, δουλευταράς και πλήρως προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις μιας ομάδας πρωταθλητισμού. Και, πράγματι, με 61 εμφανίσεις και 8 γκολ στη διετία του στη Ντινάμο είχε συμμετοχή και στους δύο τίτλους που κατέκτησε η ομάδα….

Η λάθος επιλογή να πάει στη Μπαρτσελόνα…

Και τότε ήλθε η λάθος απόφαση στη ζωή του. Δεν έφταιγε απόλυτα. Οι περισσότεροι στη θέση του θα δελεάζονταν. Η Μπαρτσελόνα της εποχής είχε ήδη επιστρέψει στις επιτυχίες. Και είχε επιδοθεί και σε “παιδομάζωμα” άνευ προηγουμένου -σε βαθμό που και η απόκτηση του Χαλίλοβιτς πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να επικυρωθεί από τη FIFA. Η Μπάρτσα ξεπέρασε τα εμπόδια και, Μάιο του 2014, περίπου ένα μήνα πριν κλείσει τα 18 του, ο Άλεν υπέγραφε 5ετές συμβόλαιο μαζί της.

Τιμητικό, μεν. Αλλά όχι καλά μελετημένο. Κανείς δεν ξέρει αν ο Χαλίλοβιτς πίστευε όντως ότι θα μπορούσε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του σε μια ομάδα που στο κέντρο είχε τότε Τσάβι, Ινιέστα, Μπουσκέτς και είχε ήδη συμφωνήσει και με τον Ράκιτιτς. Και κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς σκόπευε να κάνει η Μπαρτσελόνα μ’ έναν υπερταλαντούχο 18χρονο που δεν είχε θέση στην πρώτη ομάδα.

Τον έστειλε στη Β. Κατευθείαν. Έπαιξε σε 29 ματς. Στην πρώτη ομάδα, σε μόλις ένα. Πριν γίνει 19 χρονών είχε στο παλμαρέ του ένα τρεμπλ. Τυπικά. Στην ουσία, δεν είχε τίποτε. Ήταν ένα ταλέντο που αν είχε μείνει για δυό-τρια χρόνια ακόμη στη Ντινάμο θα είχε κάνει μεγάλη μεταγραφή ως έτοιμος για βασικός σε οποιαδήποτε ομάδα.

Η δεύτερη “προδοσία” που δεν ξεπέρασε ποτέ…

Η ιστορία τα έφερε αλλιώς. Άρχισαν οι δανεισμοί και η, σταδιακή, παρακμή. Δε στέριωσε πουθενά. Πουθενά δεν ένοιωσε μέλος ομάδας. Πουθενά δεν “ψήθηκε” πραγματικά για να ενηλικιωθεί ποδοσφαιρικά και να μετατρέψει σε ουσία τα καντάρια μπάλα που ήξερε και ξέρει.

Η Μπαρτσελόνα τον πρόδωσε και μια δεύτερη φορά. Στη Χιχόν, όπου δόθηκε δανεικός το 2015-16,  έκανε μια εξαιρετική σεζόν, με 37 συμμετοχές, 5 γκολ και 5 ασίστ. Αλλά αντί να τον ξαναπάρει πίσω μετά απ’ αυτό, τον έβγαλε στο σφυρί. Ψυχολογικά ήταν κάτι που δεν ξεπέρασε ποτέ.

Από τη Μίλαν, στη… Ρέντινγκ!

Στην καριέρα του Χαλίλοβιτς ήλθε το Αμβούργο, η Λας Πάλμας, ακόμη, ως ελεύθερος και η Μίλαν. Η ιταλική ομάδα πίστευε ότι πέτυχε “λαχείο” και θεώρησε ότι σ’ εκείνην, στα 22 του πια, θα μπορούσε να κάνει την καριέρα που του άξιζε.

Δε συνέβη. Μετά από μόλις 3 συμμετοχές σε ευρωπαϊκά ματς, δόθηκε δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης. Μετά στη Χέρενφεϊν. Ως ελεύθερος από τη Μίλαν πήγε στη Μπέρμιγχαμ. Έδειξε λίγα πράγματα κι εκεί. Τον Αύγουστο πήγε στη Ρέντινγκ, που παίζει στην Τσάμπιονσιπ. Ούτε καν εκεί ενθουσιάζει πια…

Είναι 25 χρονών και έξι μηνών. Αλλά, ποδοσφαιρικά, είναι ένα γερασμένο παιδί. Από τότε που, αμούστακος ακόμη ξεπετάχθηκε στη Ντινάμο, λίγοι έχουν να επιδείξουν τέτοια τεχνική κατάρτιση όσο εκείνος. Αλλά η πορεία του δείχνει αυτό που είναι άγραφος νόμος στο ποδόσφαιρο. Το ταλέντο, από μόνο του, ποτέ δεν αρκεί. Χρειάζονται κι άλλα. Πολλά. Μεταξύ τους και λίγη τύχη. Κι απ’ αυτή δεν είχε ποτέ περίσσευμα ο Άλεν…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μίλαν

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μπαρτσελόνα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι