Με την έναρξη του πολέμου το 1940, όλοι οι αθλητές παράτησαν την μπάλα, τον δίσκο, τη σφαίρα και το ακόντιο. Άλλαξαν την αθλητική περιβολή με το χακί, φορτώθηκαν το γυλιό. Άρπαξαν το μάνλιχερ με την ξιφολόγχη. Και μαζί με τα άλλα Ελληνόπουλα έτρεξαν στα σύνορα να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της πατρίδος μας. Γράφοντας με το […]

Με την έναρξη του πολέμου το 1940, όλοι οι αθλητές παράτησαν την μπάλα, τον δίσκο, τη σφαίρα και το ακόντιο. Άλλαξαν την αθλητική περιβολή με το χακί, φορτώθηκαν το γυλιό.

Άρπαξαν το μάνλιχερ με την ξιφολόγχη. Και μαζί με τα άλλα Ελληνόπουλα έτρεξαν στα σύνορα να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της πατρίδος μας. Γράφοντας με το αίμα τους την σύγχρονη ιστορία μας.

Ο τότε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Απόστολος Νικολαΐδης σε επιστολή του στις Διεθνείς Αθλητικές Οργανώσεις τόνιζε:

«Στις 27 Οκτωβρίου τα παιδιά έπαιζαν και ηγωνίζοντο στα αθλητικά γήπεδα για το κλωνάρι της ελιάς, για την τιμή της ειρηνικής νίκης».

1) Ο δρομέας του Εθνικού Γ.Σ. Στρατάκος (δεξιά) και ο Θανάσης Καμπαφλής, σφυροβόλος και παλαιστής, που διασκέδαζε τους στρατιώτες με δημοτικά τραγούδια

Στις 28 Οκτωβρίου, αυτά τα παιδιά επέταξαν τις αθλητικές στολές. Εφόρεσαν το χακί, άφησαν τον δίσκο. Το ακόντιο, τη σφαίρα, τις μπάλες και άρπαξαν το ντουφέκι και από την Ολυμπία στράφηκαν στις Θερμοπύλες στον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα. Για να συναντήσουν τον «πολιτισμένο» εισβολέα φωνάζοντας: «ΟΧΙ! Δεν θα περάσεις!».

Οι νεκροί αθλητές στο Μέτωπο

Ο πρώτος αθλητής που έπεσε νεκρός στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, από την Αθήνα, ήταν ο σέντερ μπακ του Παναθηναϊκού Μίμης Πιερράκος (γεννήθηκε στο Γύθειο το 1909), ραδιοτηλεγραφητής του Πυροβολικού, που σκοτώθηκε στη Διποταμιά στις 18-11-1940.

Ο Μίμης είχε στο ενεργητικό του, την αιχμαλωσία ενός Ιταλού αεροπόρου που έπεσε με αλεξίπτωτο, τον κυνήγησε, τον έπιασε και τον παρέδωσε στο διοικητή του που τον συνεχάρη.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, αφού έγραψε επιστολή στον αδελφό του και συμπαίκτη του ανθυποσμηναγό Στέφανο Πιερράκο με το συμβάν, μία οβίδα που έριξε ιταλικό αεροπλάνο, τον διαμέλισε και βρήκε τραγικό θάνατο.

Ποδοσφαιριστές στο Μέτωπο, έπαιζαν «δίτερμα» με θεατές Ιταλούς αιχμαλώτους που χειροκροτούσαν όταν έμπαινε γκολ!

Τα κόκαλά του έφερε από την Αλβανία το Νοέμβρη του 1950 ο αδελφός του Στέφανος και τυλιγμένα με την γαλανόλευκη και τη σημαία του Παναθηναϊκού τα έθαψε στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Στο πεδίο της μάχης ο πρώτος αθλητής που έπεσε νεκρός από τη Θεσσαλονίκη, στις 17-11-1940 στο ύψωμα 1878 (Μοράβα) ήταν ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ έφεδρος ανθυπασπιστής του 53ου Σ.Π. Γεώργιος Βατίκης.

Ο οπλομάχος λοχαγός Φαβιέρος Κωνσταντινίδης, 34 ετών, πρωταθλητής στην ξιφασκία από την Αθήνα, του 34ου Σ.Π. επιχειρώντας με την μονάδα του να καταλάβει τραπεζοειδές ύψωμα στο Πόγραδετς, την 6-12-1940, αφού το κατέλαβε με ηρωϊσμό και αυτοθυσία εν μέσω σφαιρών και χειροβομβίδων του εχθρού, έπεσε από εχθρική σφαίρα αιμόφυρτος.

Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟ Μίμης Πιερράκος που έπεσε στο πεδίο της μάχης

Ο στρατηγός διοικητής του τομέα έσπευσε από τους πρώτους, αγκάλιασε με στοργή τον ήρωα, τον ασπάσθηκε και λίγο μετά ξεψύχησε…

Ο ποδοσφαιριστής Αναστάσιος Μάνος, δεκανέας του 34ου Σ.Π. πολεμώντας γενναία, έπεσε στη Χόρμοβα Τεπελενίου την 4-1-1941. Τα τελευταία του λόγια ήταν «πεθαίνω για την πατρίδα!». Ο Γεώργιος Βήχος τραυματίας κι αυτός, βρέθηκε στο πλευρό του Μάνου και τον παρηγορούσε, αλλά ξεψύχησε αργότερα με το χαμόγελο στα χείλη…

Στις 9-2-1941 έπεσε στο πεδίο της μάχης ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ λοχίας Νίκος Σωτηριάδης του 50ού Σ.Π. από τη Θεσσαλονίκη. Ο ποδοσφαιριστής του Παναιγιαλείου Φώτιος Σκλήρης από το Αίγιο, της 79ης Μονάδας, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Χειμάρρα στις 26-12-1940.

 

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ