Αλμπέρτο Ταραντίνι: μια ζωή-μυθιστόρημα, έχει ζήσει το “κουνέλι” της Εθνικής Αργεντινής. Την πέρασε με ταραχώδη τρόπο, σε ταραγμένες εποχές. Και θα κατέληγε άσχημα εάν στην πορεία δεν έβρισκε τη γυναίκα που τον ξανάφερε στα λογικά του… Οι παλιότεροι θα θυμούνται τη χαρακτηριστική μορφή του αριστερού μπακ της Εθνικής Αργεντινής, στο Μουντιάλ που φιλοξένησε η χώρα […]

Αλμπέρτο Ταραντίνι: μια ζωή-μυθιστόρημα, έχει ζήσει το “κουνέλι” της Εθνικής Αργεντινής. Την πέρασε με ταραχώδη τρόπο, σε ταραγμένες εποχές. Και θα κατέληγε άσχημα εάν στην πορεία δεν έβρισκε τη γυναίκα που τον ξανάφερε στα λογικά του…

Οι παλιότεροι θα θυμούνται τη χαρακτηριστική μορφή του αριστερού μπακ της Εθνικής Αργεντινής, στο Μουντιάλ που φιλοξένησε η χώρα το 1978. Αφάνα μαλί και τα χαρακτηριστικά πεταχτά δόντια που εξαιτίας τους τον φώναζαν conejo, “κουνέλι”. Η Αργεντινή είχε τότε (1976-81) δικτατορία. Και μεγάλο αφεντικό της ήταν ο στρατηγός Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα Ρεδόντο, πιο γνωστός ως Βιδέλα, σκέτο.

Στη χώρα, με τι δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους εξαιτίας του Βιδέλα, ο δικτάτορας δεν ήταν καθόλου συμπαθής. Ούτε στις τάξεις της Εθνικής ομάδας, όπου όμως επικρατούσε ο φόβος. Κάποιοι έλεγαν μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι αν δεν κατακτούσαν το τρόπαιο, οι διεθνείς θα κατέληγαν κι εκείνοι αγνοούμενοι. Ή και τίποτε… πιο δραστικό -δημοσίως, κιόλας, για παραδειγματισμό.

Το χέρι στο σπασουάρ και το στοίχημα με τον Πασαρέλα

Ευτυχώς για εκείνους -δυστυχώς για τους Ολλανδούς- το κατέκτησαν…

Και μετά ήλθε η ώρα της συγχαρητήριας χειραψίας με τον Βιδέλα. Ο Ταραντίνι είχε βάλει στοίχημα 1000 δολάρια με τον Ντανιέλ Πασαρέλα ότι πριν δώσει το χέρι του θα έχει πιάσει τα… αυγά του. Και όντως, όταν τον πλησίασε ο Βιδέλα, το χέρι του ήταν στο σπασουάρ! Το έβγαλε και το έδωσε. Η χειραψία έγινε κανονικά, αν πήρε τα 1000 δολάρια, όμως, πολύ αμφιβάλουμε…

Και βέβαια, ακόμη πιο αμφίβολο είναι εάν θα είχε βάλει -και κερδίσει- τέτοιο στοίχημα σε περίπτωση που οι Ολλανδοί ήταν νικητές… Δεν αποκλείεται όμως κιόλας. Σα χαρακτήρας ήταν πάντοτε παράξενος, αλλά και πολύ περήφανος.

Ξεκίνησε από τις Ακαδημίες της Μπόκα, αφού στη Βελέζ Στάρφιλντ τον βρήκαν πολύ αδύνατο για να κάνει καριέρα. Ο πατέρας του ήταν φανατικός οπαδός της Μπόκα, αλλά το 1975 πέθανε πρόωρα προδομένος από την καρδιά του.

Πέταξε τα χρήματα στα μούτρα του προέδρου!

Ο Ταραντίνι ζήτησε από τον πρόεδρο της ομάδας, Αλμπέρτο Αρμάντο κάποια έξτρα χρήματα για την κηδεία. Ο Αρμάντο δεν αρνήθηκε, αλλά επέμεινε να υπογράψουν χαρτί ότι θα του τα επιστρέψει. Ο Ταραντίνι προσβλήθηκε βαριά. Έβγαλε τα χρήματα από την τσέπη του και τα πέταξε στο πρόσωπο του προέδρου. Το πλήρωσε. Οι σχέσεις τους διαταρράχθηκαν πολύ.

Ενώ ήθελε να φύγει από τη Μπόκα, ο Αρμάντο είχε διαμηνύσει σε όλες τις ομάδες της Αργεντινής ότι εάν τον πάρουν θα σημάνει πόλεμος. Ο Αρμάντο ήταν πρόσωπο επιρροής στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο και εάν ο “Κούνελος” δεν ήταν στις επιλογές του Λουίς Σεζάρ Μενότι για το Μουντιάλ ίσως η καριέρα του να έληγε πρόωρα. (Πήρε τη θέση του Καρασκόσα, που λέγεται ότι αρνήθηκε να παίξει για τον Βιδέλα),

Η Μπέρμιγχαμ, η Πάτα Βιλανουέβα και οι καταχρήσεις…

Μετά την κατάκτηση του τίτλου, όμως, μπόρεσε να φύγει από την Αργεντινή. Πήγε στη Μπέρμιγχαμ. Θα μπορούσε να πάει και στην Ισπανία, αλλά για να πάρει την υπηκοόττα θα έπρεπε να παντρευτεί κάποια Ισπανίδα και δεν ήθελε. Είχε ήδη γνωρίσει τη μέλουσα σύζυγό του, μοντέλο και TV περσόνα, Πατρίσια-Πάτα Βιλανουέβα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pata Villanueva (@pata_villanueva)


Αργότερα, παραδέχθηκε ότι προς το τέλος της καριέρας του είχε μπλέξει με κοκαϊνη και αλκοόλ. Και ότι η Πάτα του έσωσε τη ζωή. Στάθηκε πλάι του και του θύμισε ότι αξίζει μια καλύτερη μοίρα, έστω για χάρη του γιου τους, Ρομπερτίνο. Έμειναν μαζί μέχρι το 1991 και παραμένουν φίλοι.

Ποδοσφαιρικά, στη Μπέρμιγχαμ έπαίξε για 23 παιχνίδια. Στο τελευταίο απ’ αυτά, παρολίγο να κόψει τη μπάλα στον Μπράιαν Γκρίνχοφ της Μάντεστερ Γιουάιτεντ. Α, και έκανε κι ένα ντου στην κερκίδα για να πλακώσει έναν οπαδό που τον έβριζε. Δεν είχε συνέχεια μετά απ’ αυτό στην Αγγλία.

Ακολούθησαν η Ταγέρες ντε Κόρντομπα, η Ρίβερ Πλέιτ (“μόνο επειδή δε ζούσε ο πατέρας μου, αλλιώς ποτέ!”), η Μπαστιά, η Τουλούζ και η Σεν Γκαλέν. Από την Εθνική αποσύρθηκε μετά και το Μουντιάλ του 1982, στην Ισπανία. Έπαιξε μ’ αυτήν 61 παιχνίδια και σκόραρε ένα γκολ.

Το μόνο του διεθνές γκολ στο… πιο σικέ ματς ever

Το δεύτερο γκολ στο 6-0 με το Περού στο Παγκόσμιο της Αργεντινής. Ένα από τα παιχνίδια-στίγμα για το ποδόσφαιρο αφού φάνηκε σε όλους όσοι το είδαν ότι το Περού θα καθόταν να φάει όσα ακριβώς γκολ έπρεπε, προκειμένου να περάσει στον τελικό η Αργεντινή με καλύτερη διαφορά τερμάτων από τη Βραζιλία…

Απαλλαγμένος από τα πάθη του πια, ασχολήθηκε με τις Ακαδημίες της Εζέιζα, όπου γεννήθηκε και σήμερα παρακολουθεί το ποδόσφαιρο ως αρθρογράφος και σχολιαστής για τα αργεντίνικα media. Και, σίγουρα έχει πολλά να θυμάται από την καριέρα και τη ζωή του. Όχι όλα καλά…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν
Ποδόσφαιρο

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν