Πώς μπλέκουν ένας ειδικός της πληροφορικής που έφτιαχνε πυρηνικά υποβρύχια, ένας... ορθοπεδικός κι ένας μανιώδης τζογαδόρος που, από μόνιμος loser, από ένα σημείο και μετά ξέχασε πώς... να χάνει; Κι όμως! Μπλέκουν σε μια ιστορία-σενάριο ταινίας...

Computer Group: Όταν ο τζόγος έγινε επιστήμη! Τη δεκαετία του 1970, στο Πίτσμπουργκ, ο Μάικλ Κεντ εργαζόταν στη Westinghouse και συμμετείχε στην κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων για τις ΗΠΑ. Έπαιζε και μπέιζμπολ στην ομάδα του εργοστασίου. Κάποια στιγμή, ως ειδικός στην πληροφορική, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο για να βοηθήσει την ομάδα να αποδίδει καλύτερα. Τον δούλεψε επί 7 χρόνια. Και στα 34 του άφησε τη δουλειά του για να πάει στο Λας Βέγκας.

Ο Κεντ, βλέπετε, είχε καταλάβει ότι το πρόγραμμα που είχε φτιάξει θα μπορούσε άνετα να αναλύσει στατιστικά στοιχεία και από αθλήματα και κατηγορίες στα οποία παίζονταν στοιχήματα. Και να βγάλει σωστές προβλέψεις, ώστε να πάρει πολλά λεφτά. Στο κολλεγιακό φούτμπολ, ο αλγόριθμος δε δούλεψε καλά, στην αρχή. Αλλά στο μπάσκετ -και ενώ ο Κεντ τον βελτίωνε συνεχώς- έφτασε κάποια στιγμή να δώσει 16 στα 17 σωστά στοιχήματα. Ήταν η αρχή μιας μυθιστορηματικής υπόθεσης…

Ο Κεντ ήταν, στην ουσία, ένας κομπιουτεράς. Το να μεταφέρει συνεχώς κερδισμένα λεφτά σε σακ βουαγιάζ (διότι εκείνη την εποχή μόνον αυτό μπορούσε να γίνει), τον άγχωνε πολύ. Τη λύση έδωσε ένας μανιώδης τζογαδόρος που γνώρισε τυχαία. Ο ορθοπεδικός Ιβάν Μίντλιν. Οι δυό τους έκαναν μια συμφωνία. Ο Κέντ (και ο αλγόριθμός του) θα έβγαζε τα προγνωστικά. Και ο Μίντλιν θα ερχόταν σε επαφή με τους μπούκηδες, θα έβαζε τα στοιχήματα και θα μάζευε τα κέρδη. Μοιρασιά; 50-50. Και, κάπως έτσι δημιουργήθηκε το θρυλικό Computer Group.

Ο Κεντ τον αλγόριθμο, ο Μίντλιν το… franchise!

Κάτω απ’ τη μύτη του Κεντ, ο Μίντλιν διεύρυνε τρελά τον κύκλο των “μυημένων” στις προβλέψεις του αλγόριθμου. Στο κάτω κάτω της γραφής, όσοι περισσότεροι στοιχημάτιζαν σωστά -σε όσο περισσότερα σημεία της χώρας γινόταν- τόσο περισσότερα θα ήταν τα κέρδη. Ψέμματα; Όχι. Απολύτως αλήθεια. Και αυτό έγινε. Μεταξύ των νέων μελών, ήταν και ο Γούιλαμ Γουόλτερς. Γιός παθιασμένου τζογαδόρου που πέθανε όταν ήταν πολύ μικρός και με αλκοολική μητέρα, ο Γουόλτερς μεγάλωσε με τη γιαγιά του. Και με το κουσούρι του πατέρα του.

Δεν είχε όμως τύχη. Ούτε σωστές εμπνεύσεις. Μέχρι να γίνει (κρυφά απ’ τον Κεντ) μέλος του Computer Group και αυτός, ήταν μονίμως “μέσα”. Δε σταύρωνε επιτυχία ούτε με σφαίρες. Υποθήκευσε τρεις φορές το σπίτι του για χρέη από στοιχήματα. Και το έχασε. Όπως και την πρώτη σύζυγό του. Από την εποχή του Computer Group και μετά, ωστόσο, έγινε άχαστος! Έχει βγάλει από το στοίχημα πάνω από 100.000.000 δολάρια. Στα πρώτα πρώτα χρόνια του CG και μόνον, έβγαλε 5.000.000 δολάρια από το κολεγιακό φούτμπολ.

Το FBI και το τέλος του Computer Group

Τέτοια πράγματα δε μένουν κρυφά. Και τα κέρδη από το στοίχημα με μπούκηδες του δρόμου είναι αφορολόγητα. Η λέξη “αφορολόγητα” χτυπάει καμπανάκι… 160 ντεσιμπέλ στο κεφάλι κάθε πράκτορα του FBI που σέβεται τον εαυτό του. Κι έτσι, στις 19 Ιανουαρίου του 1985, ο Γουίλιαμ “Μπίλι” Γουόλτερς καταλήγει με χειροπέδες. Δεν ήταν ο μόνος. Η εξάρθρωση του Computer Group φέρνει 42 ακόμη συλλήψεις! Το γκρουπ, υπό τον δαιμόνιο Μίντλιν έχει… franchise σε 22 πόλεις, 16 πολιτειών των ΗΠΑ!

Με το Computer Group τσακισμένο πλέον, ο Γουόλτερς, που, όπως και οι άλλοι, μένει άμεσα ελεύθερος, βάζει μπρος ένα δικό του, παρόμοιο. Αλλά προσεκτικά οργανωμένο αυτή τη φορά. Προγραμματιστές, μαθηματικοί, αναλυτές δεδομένων, στατιστικολόγοι, όλοι μπαίνουν στο κόλπο. Αλλά ο καθένας έχει το ρόλο του χωρίς να γνωρίζει ή να έρχεται σε επαφή με κανέναν άλλον. Όλη η συνδυασμένη γνώση φτάνει στον Μπίλι και μόνον. Κι αυτό τηλεφωνικά, χωρίς καν προσωπική επαφή, παρά μόνο με ελάχιστους. Ο Γουόλτερς μαζεύει έτσι ατέλειωτο χρήμα από το τζόγο. Και μετά πάει στο… χειρότερο τζόγο απ’ όλους. Το χρηματιστήριο. Κι απ’ αυτό δε γλιτώνει κανείς.

Στη φυλακή, αλλά για το Χρηματιστήριο και όχι για το betting…

Στις 27 Ιουλίου του 2017, ο άνθρωπος που γλίτωσε τα σίδερα της φυλακής αφού είχε ξετινάξει το στοιχηματικό κόσμο των ΗΠΑ στον αέρα, τα βλέπει λόγω Χρηματιστηρίου. “Εσωτερική πληροφόρηση”, “χειραγώγηση μετοχών”, “φοροδιαφυγή” κ.λπ. Μόνο για την εταιρεία Dean Foods, το δικαστήριο βρίσκει 10 παραβιάσεις του νόμου, με κέρδος 43.000.000 δολάρια για τον Γουόλτερς. Τα 11 αφορολόγητα. Και, κατόπιν εορτής, το FBI παίρνει έτσι και την εκδίκησή του.

Διότι, σε επίπεδο στοιχηματισμού, καμία κατηγορία για “παράξενες” μεθόδους δε στάθηκε ποτέ στο δικαστήριο για το Computer Group. Η φοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή, ναι. Κατά τα λοιπά, όμως, τίποτε περίεργο δεν υπήρχε. Απλώς, ο αλγόριθμος του Κεντ δούλευε μια χαρά. Και ο Γουόλτερς ήξερε να τον αξιοποιήσει καλύτερα απ’ όλους. Κι αν δεν έμπλεκε με το Χρηματιστήριο δε θα ήταν σήμερα ένας θρύλος του betting πίσω από κάγκελα, αλλά ένας θρύλος του betting… σκέτος. (Και ελεύθερος…)

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Στοίχημα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ