Οι ζημιές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την πανδημία έχουν φτάσει τα 4 δισ. ευρώ. Το "Πλάνο Ανάκαμψης" της ΟΥΕΦΑ ήταν ύψους 2 δισ., αλλά ακόμη δεν έχει μπει σε εφαρμογή. Και, ειδικά οι μικρότεροι σύλλογοι έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας...

Τρόμος στους συλλόγους για το “ταμείο Covid-19”! Εφέτος το Φεβρουάριο, η έκθεση UEFA Club Footballing Landscape (Το Τοπίο στους Ποδοσφαιρικούς Συλλόγους της ΟΥΕΦΑ σε ελεύθερη μετάφραση) έφτανε σ΄ένα συμπέρασμα σοκ. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους ευρωπαϊκούς συλλόγους, ήταν, σύμφωνα με την έκθεση, πολύ σοβαρότερες από τις ως τότε εκτιμήσεις. Οι συνολικές τους απώλειες, από τα κλειστά ή εν μέρει γεμάτα γήπεδα, από τις αναβολές (άρα και τα κομμένα τηλεοπτικά έσοδα), τις χορηγίες κ.λπ. κάνουν τις ομάδες -κυρίως τις μεγάλες- να κλείνουν οικονομικά το 2021 με ζημιές της τάξης των 4 δισ. ευρώ!

Το μεγάλο πρόβλημα με τους μικρούς συλλόγους και το “ταμείο Covid-19”

Συγχρόνως, όμως, ο προβληματισμός έγινε πιο έντονος και για έναν άλλο λόγο. Οι μεγάλοι σύλλογοι ήταν λογικό να υποστούν και τις πιο σοβαρές συνέπειες. Όμως, ακριβώς λόγω του μεγέθους τους, έχουν και τρόπους να ισοσκελίσουν τα χαμένα έσοδα. Για την ακρίβεια, μάλλον, έχουν τη δυνατότητα να βρουν τέτοιους τρόπους. Αλλά οι μικρότεροι σύλλογοι, όχι. Και, παρότι σε απόλυτα νούμερα οι ζημιές τους δεν είναι τέτοιας τάξεως, είναι ωστόσο “θηλιά στο λαιμό τους”, διότι δεν μπορούν να τις καλύψουν.

Για το σκοπό αυτό η ΟΥΕΦΑ είχε στα πλάνα της ένα ταμείο βοήθειας ύψους -τουλάχιστον- 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ονόμαζε “Πλάνο Ανάκαμψης” και προέβλεπε διάφορους τρόπους ενίσχυσης των -μικρότερων, κυρίως- κλαμπ. Ταμειακές διευκολύνσεις, επιδοτήσεις, εγγυήσεις για χαμηλότοκα δάνεια, αναστολή κάποιων όρων του Financial Fair Play, κ.λπ. κ.λπ. Σημερινό δημοσίευμα του The Athletic, όμως, βάζει φωτιά, με τον ισχυρισμό ότι πολλοί σύλλογοι φοβούνται πως το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε εφαρμογή!

Απελπισία από Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, ακόμη και Γαλλία!

Το σάιτ επικαλείται πηγές και από την Ελλάδα -αλλά και από Κύπρο, Τουρκία, Πολωνία, Κροατία, Πορτογαλία, ακόμη και Γαλλία– σύμφωνα με τις οποίες πολλοί σύλλογοι είναι πια απαισιόδοξοι ότι η πρωτοβουλία δε θα υλοποιηθεί. Και, παράλληλα, δηλώνουν απελπισία για το γεγονός, που φέρνει τις ομάδες τους σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ειδικά στην Τουρκία, όπου η λίρα είναι υπό κατάρρευση και ο τραπεζικός δανεισμός αδύνατος, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Οι πιο αισιόδοξοι, πάντως, λένε ότι όλα θα πάνε καλά. Και ότι, απλώς, λίγη επιπλέον πίεση στους συλλόγους από πλευράς ΟΥΕΦΑ είναι… “στο πρόγραμμα”, εξαιτίας και των νέων συζητήσεων για την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία “θυμίζει”, με άλλα λόγια, στις ομάδες ότι την έχουν απόλυτη ανάγκη. Και συνεπώς, καλά θα κάνουν να…. μείνουν στο μαντρί, για να μην τις φάει ο λύκος… Μακάρι να είναι έτσι, ωστόσο, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα είναι έως και τεκτονικές…

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ