Ποιος φόβος του τερματοφύλακα πριν απ' το πέναλτι; Άλλο είναι το άγχος και η αγωνία για κάθε γκολκίπερ στο παιχνίδι. Και καθόλου δεν αφορά την άσπρη βούλα, αλλά τη... μαύρη στιγμή απροσεσξίας...

Όταν το “γκ” στο “γκολκίπερ” σημαίνει… “γκάφα”! Στις 19 Φεβρουαρίου του 1972, ο ανερχόμενος, τότε, Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς κυκλοφόρησε τη 2η ταινία του. Ήταν μια κινηματογραφική προσαρμογή ενός διηγήματος του αυστριακού Πίτερ Χάντκε, που πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2019. Ο γερμανικός τίτλος του ήταν “Die Angst des Tormanns Beim Elfmeter”. Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε με την πιο ακριβή μετάφραση: “Το άγχος (η αγωνία) του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι”. Στην Αγγλία -και εδώ- ως “Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι”.

Η ταινία έχει μόνο έμμεση, τυχαία σχέση με το ποδόσφαιρο. Αφορά το ψυχογράφημα ενός διαταραγμένου ψυχικά, μοναχικού ανθρώπου -που εν τέλει γίνεται και δολοφόνος. Και, άλλωστε, κανείς γκολκίπερ δε φοβάται ιδιαιτέρως το πέναλτι. Στατιστικά, σύμφωνα με τα xGoals έχει 75% πιθανότητες να γίνει γκολ. Αλλά ποιος κατηγορεί τον γκολκίπερ αν δεν αποκρούσει ένα πέναλτι; Ενώ αν το αποκρούσει, κλέβει τη δόξα. Ο Κέπα Αριθαμπαλάγα έτσι δικαιολογεί (;) συχνά πυκνά το ποσό-ρεκόρ για τη θέση που έδωσε η Τσέλσι για να τον κάνει δικό της…

Λόρις Κάριους: Δύο λάθη που κόστισαν μια Κούπα…

Άλλη είναι η μεγάλη αγωνία ενός γκολκίπερ. Ο φόβος του. Κι αυτός είναι η γκάφα στη ροή του ματς. Η λάθος έξοδος, το λάθος κοντρόλ, το αυτογκόλ… Εκεί, ακόμη κι αν υπάρχει δικαιολογία, κανείς δεν ασχολείται μαζί της. Καριέρες έχουν τελειώσει ή στιγματιστεί για πάντα από τέτοιες κακές στιγμές, ειδικά αν έχουν κοστίσει και ήττα ή τίτλο.

Μια αναζήτηση στο You Tube θα βγάλει μια σειρά από βίντεο με απίθανες γκάφες του Γερμανού γκολκίπερ της Λίβερπουλ, Λόρις Κάριους -ίσως της πιο αποτυχημένης μεταγραφής του Κλοπ στην ομάδα. Γενικώς είναι επιρεπής, αλλά βέβαια, δύο τραγικά λάθη που κοστίζουν ένα τελικό Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Ρεάλ είναι κάτι ασυγχώρητο. Στην ουσία η σταδιοδρομία του τελείωσε εκείνο το βράδι…

Μια χαμένη πρόκριση σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ…

Ο Σβεν Ούλραϊχ, πάλι, δεν είναι τόσο κακός γκολκίπερ. Και τη σεζόν 2017-18, όταν ο Νόιερ είχε ένα μεγάλο τραυματισμό, ο γκολκίπερ της Μπάγερν έπαιξε πολύ θετικό ρόλο στην κατάκτηση του 6ου σερί τίτλου στη Μπουντεσλίγκα για την ομάδα του Μονάχου. Όταν όμως η ομάδα χάνει την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με συνολικό σκορ 4-3 κι εσύ έχεις κάνει στον επαναληπτικό αυτό το πιο κάτω λάθος, σόρι, αλλά είναι κάτι που μένει…

Κι όμως: Και ο Νόιερ κάνει λάθη! (ΟΚ, 822 ματς έχει ως τώρα, τι στο καλό;)

Μια που είπαμε Νόιερ. Ο Γερμανός παίζει να είναι και ο καλύτερος όλων των εποχών. Κι αν όχι, σίγουρα είναι μέσα στην πεντάδα των κορυφαίων γκολκίπερ ever. Αλλά, όπως λέει και το βίντεο: “Άνθρωπος είναι κι αυτός”. Και οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Στο 1.39 του βίντεο θα δείτε και το πιο σημαντικό απ’ αυτά. Είναι από τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας, απέναντι στη Ντόρτμουντ για να γίνει το 3ο γκολ της Μπορούσια. Βέβαια, το ματς έληξε 5-2. Και, γενικά, αν σε μια καριέρα που μετράει, μαζί με την Εθνική ομάδα… 822 ματς ως τώρα (!) όλα κι όλα τα λάθη σου είναι αυτά, ΟΚ. Νερό κάτω απ’ τη γέφυρα…

Όλιβερ Καν: Μεγάλη καριέρα και ένα -αλλά πολύ μεγάλο!- λάθος…

Μεγάλη καριέρα είχε και ο σημερινός εκτελεστικός διευθυντής της Μπάγερν, Όλιβερ Καν. Είχε λίγα λάθη. Αλλά ένα απ’ αυτά είχε κόστος τη… μισή νίκη της Βραζιλίας στον τελικό του Μουντιάλ του 2002. Μένει κι αυτό, ως κηλίδα, όπως και να το κάνουμε… Ούτε η αντίδρασή του στο 2ο γκολ του Ρονάλντο είναι αντάξια της φήμης του. Και γενικά, αν και εξαιρετικός σε όλη τη διοργάνωση, στον τελικό ήταν πολύ μακριά απ’ τον καλό εαυτό του.

Η… “γρουσούζα” για τους αντίπαλους γκολκίπερ Κροατία…

Το 2018, στη Ρωσία, η φοβερή Κροατία του Λούκα Μόντριτς συνδέθηκε με δύο σοβαρά λάθη των αντίπαλων γκολκίπερ. Στο ματς των Ομίλων, το λάθος του Γουίλι Καμπαγέρο την έφερε μπροστά στο σκορ -έληξε τελικά με 3-0. Ψυχολογικά, σίγουρα έπαιξε ρόλο. Επί της ουσίας, η Αργεντινή ήταν γενικά πολύ κατώτερη των περιστάσεων στη διοργάνωση. Αλλά η γκάφα έμεινε στη μνήμη…

Από λάθος του Ουγκό Γιορίς, ήλθε στον τελικό με τη Γαλλία και το ένα από τα γκολ της παρέας του Μόντριτς. Δεν κόστισε, εν τέλει στους Γάλλους, αλλιώς ο Γιορίς μάλλον θα γινόταν στη χώρα ο δεύτερος πιο γνωστός (αλλά για αντίθετους λόγους) Ουγκό μετά τον… Βίκτορα…

Η Κροατία, όμως, είναι γενικώς… “γρουσούζα” για τους γκολκίπερ των αντιπάλων της. Αν μη τι άλλο, επειδή προσφέρει… bloopers. Τέτοια είναι και η περίπτωση του Ουνάι Σιμόν, στο EURO 2021. Ευτυχώς για τον Σιμόν η Ισπανία πήρε τελικά τη νίκη -και την πρόκριση στους 8- με νίκη 5-3 στην παράταση…

Κι όσο για το πιο πρόσφατο τέτοιο blooper που θα μείνει για καιρό χαραγμένο στη μνήμη; Εϊναι, βέβαια, το λάθος του Ζακ Στέφεν στον ημιτελικό Κυπέλλου της Σίτι με τη Λίβερπουλ. Η… χαρά του Σαντιό Μανέ. Και άντε να ξαναδώσει τώρα ο Πεπ ευκαιρία στον αμερικανό… Είπαμε, άλλωστε. Ποιο πέναλτι; Ο πραγματικός φόβος του τερματοφύλακα είναι η κακή δική του στιγμή. Και συχνά, κοστίζει ακριβά…

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι